Allround podium- & evenementen­technicus

Als allround technicus weet jij met licht, geluid en beeld sfeer te creëren.

Allround podium- en evenemententechnicus creëer jij met licht, geluid en beeld de gewenste sfeer. Je ontwerpt en maakt licht-, beeld- en geluidsplannen. Je installeert de geluidsapparatuur, regelt de lichtshow en verzorgt de beeldtechniek. In overleg met de opdrachtgever zorg je voor de perfecte sfeer in de show. De druk is hoog, je maakt vaak lange dagen en veiligheid staat bij jou voorop. Als het publiek er is, geldt er nog maar één ding: the show must go on.

 

Cluster

  • Beeld & Geluid

Opleidingsduur & - opleiding

  • 3 jaar

  • Niveau 4

Locaties

  • Eindhoven

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg

  • Overgangsbewijs van havo 3 naar 4

  • Thuisopdracht en toelatingsgesprek

Diploma

  • Allround podium-en evenemententechnicus

  • Crebonummer opleiding: 25798

Kosten

  • Op deze pagina vind je meer informatie over kosten voor de opleiding

Wat doe ik?

Na overleg met de opdrachtgever vertaal je jouw creatieve concept naar een technisch productieplan. Je zorgt met de crew voor de opbouw en bediening van alle geluids-, belichtings- en beeldapparatuur. Als beginnend professional kun je omgaan met verschillende soorten theaterspots en lampen, microfoons, mengpanelen, lichttafels, ledschermen, en mediaservers. Samen met de stagemanager ben je verantwoordelijk voor het totaalplaatje, waarbij de techniek de sfeer van de productie ondersteunt.

Wat maak ik?

Je creëert de sfeer voor een show door een creatief idee te vertalen naar de juiste techniek. Hiervoor stel je licht-, beeld- en geluidsplannen op. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor rigging en veiligheid. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor rigging en veiligheid. Dit breng je tijdens de opleiding al in de praktijk tijdens festivals en concerten, zoals Crafted, het Backyard Festival en het slotconcert van Rowwen Hèze. Je werkt in kleine theaters maar ook in grote evenementenhallen, zoals de Ziggo Dome in Amsterdam. Ook hebben studenten meegewerkt aan GLOW met het project Rainbow. Bekijk hier een filmpje van dat project.

Wat leer ik?

Je ontwikkelt vaardigheden op het gebied van licht-, geluid-, en beeldtechniek, rigging, electriciteitsleer en projection mapping technieken. Je leert onderzoeken, experimenteren en visualiseren, het stapsgewijs voorbereiden van een technische productie en werken met software, zoals Capture, Vectorworks, WYSIWYG, GrandMA 3D, DAW software (Studio One, Audition) en Resolume. Daarnaast kun je het BMT-certificaat halen (Bedieningsvakman Mechanische Trekkenwand). Uiteraard horen ook algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen tot het programma. Je krijgt in de opleiding veel ruimte om praktijkervaring op te doen tijdens events van SintLucas en van externe opdrachtgevers. Daarnaast kun je met eigen projecten aan de slag, bijvoorbeeld events bij jou in de buurt of een productie met de band waarin je speelt. Ook werk je samen met studenten van andere opleidingen binnen en buiten SintLucas, zoals het Rock City Instituut en de Metal Factory. Je bouwt met deze persoonlijke leerroute een heel eigen portfolio op.

Waar loop ik stage?

Waar je stage loopt is afhankelijk van je interesses en leerwensen. Denk hierbij aan theaters, poppodia, concertcentra of verhuurbedrijven. Tijdens de stages kun je je verder verbreden of verdiepen in licht, geluid, beeld of rigging. Bekijk hier het filmpje van de stage van Willem bij Hoevenaars en hier het filmpje van de stage van Lars bij ECI Cultuurfabriek Roermond.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden?

Je kunt je goed inleven in de wensen van de opdrachtgever en deze vertalen naar een creatief en technisch plan. Ook houd je overzicht en heb je oog voor detail. Loop je tegen een probleem aan, dan pak je dat oplossingsgericht aan. Als allround podium- en evenemententechnicus houd je van afwisseling. Je vindt het niet erg ‘s avonds en in het weekend bezig te zijn en maakt vaak lange dagen. Als echte teamplayer zorg je er met de rest van de crew voor dat bezoekers een onvergetelijke ervaring hebben.

Wat kan ik na SintLucas?

Met je diploma op zak kun je gaan werken in een theater, bij een poppodium, een concertcentrum of bij een verhuurbedrijf. Of je gaat aan de slag als (freelance) technicus en wordt ingehuurd voor voorstellingen, festivals of concerten. Natuurlijk kun je ook verder studeren aan een hbo-opleiding.

Toelating

Je wordt niet automatisch na je aanmelding aangenomen. Voor de opleiding Allround podium- en evenemententechnicus geldt een toelatingsprocedure met een aantal verplichte activiteiten. Als je de juiste vooropleiding hebt en voldoet aan de verplichte activiteiten, ontvang je een studiekeuzeadvies om wel of niet met de opleiding te beginnen. Het studiekeuzeadvies dat we twee weken na de toelatingsprocedure via e-mail geven, is niet bindend, de beslissing is aan jou. Heb je een vraag hierover, stuur dan een mailtje naar aanmelding@sintlucas.nl.

Meer weten?
Vraag de brochure aan

Meer opleidingen