Lijkt het je gaaf om een stand voor een beurs of festival uit te denken en te bouwen? Of een theatershow aan te kleden met een door jou bedacht decor? Na de richting Event weet jij hoe je met tijdelijke ruimtelijke ontwerpen een blijvende indruk maakt.
Aanmelden opleidingDe foodarea op Paaspop, een pop-upstand van je vaste sneakermerk of het decor van een theatershow ontwerpen: voorbeelden van tijdelijke ruimtelijke toepassingen die een beleving creëren of een product presenteren. Binnen de richting Ruimtelijk vormgeven Event leer jij met tijdelijke ruimtes een blijvende indruk te maken.
Havo- of vwo-diploma? Volg deze opleiding versneld in drie in plaats van vier jaar. Inhoudelijk is de opleiding hetzelfde als de vierjarige variant.
Ruimtelijk vormgever
Crebonummer opleiding: 25811
Op deze pagina vind je meer informatie over kosten.
Je begint met onderzoek naar de doelgroep, het event en de producten of diensten die de opdrachtgever wil tonen. Op basis van dit onderzoek en je concept maak je een ontwerp dat onder meer bestaat uit een sfeerkaart, een lichtplan en een voorlopige indeling van de ruimte. Met een maquette, 3D-visualisatie of VR-toepassing laat je jouw ontwerp tot leven komen. Ook denk je na over de signing, projecties of andere communicatie-uitingen zodat je met jouw ruimtelijke toepassing de juiste boodschap of informatie overbrengt. Tot slot zorg je voor een kostencalculatie en een technische tekening.
Je ontwerpt en maakt onder andere decors voor festivals of theater, beursstands voor bedrijven, exposities voor musea en bedrijfs- en productpresentaties.
Je ontwikkelt kennis en vaardigheden op het gebied van 2D- en 3D-visualiseren, VR/AR, compositieleer en typografie, licht, kleuren, materialen en calculatie en leert programma’s als Sketch-up en Vectorworks. Uiteraard staan ook algemene vakken als Nederlands en rekenen op het programma.
Afhankelijk van je interesse en leerwensen kies je een stageplek die daarbij past. Bijvoorbeeld bij een bedrijf gericht op stagedesign voor festivals, een standbouwbedrijf of in de expositie- of decorbouw.
Voor dit vakgebied is het belangrijk dat je weet hoe je met vorm, kleur, materialen en communicatie een ruimtelijke beleving neerzet. Vanzelfsprekend heb je constructief en ruimtelijk inzicht om ook de veiligheid in het oog te houden. Daarnaast hebben materialen en hun toepassingen geen geheimen voor jou. Je durft te experimenteren, hebt je oog voor duurzaamheid en bent op de hoogte van de laatste trends. Tot slot heb je gevoel voor typografie en beeld om de uitstraling compleet te maken.
Na deze opleiding kun je aan de slag bij standbouwbedrijven, bureaus voor expodesign, event- of festivalorganisaties, musea of bureaus voor beurs- of congresorganisaties. Wil je doorstuderen, dan zijn de volgende opleidingen en hogescholen interessant voor jou:
Lees dan meer over de aanmeldprocedure of vraag informatie aan.
Studenten werken met echte opdrachtgevers uit het werkveld. Zo ook met Megawatt. Zij gaven een briefing, gebaseerd op realistische opdrachten van hun eigen klanten. Reclamebureau Megawatt inspireert en motiveert onze studenten om gave concepten en ontwerpen te realiseren voor festivals. Lees meer:
Studenten opleiding Ruimtelijk vormgeven x Megawatt