Decoratie- & restauratie­schilder

Een muurschildering in een gebouw aanbrengen of restaureren. Een decoratie voor een themapark realiseren. Klinkt dat interessant, dan is de unieke opleiding Decoratie- restauratieschilder misschien iets voor jou.

Je leert tal van decoratieve technieken en ontdekt hoe je een object, interieur of exterieur kunt restaureren. Ook maak je ontwerpen voor nieuwe decoraties en voer je deze uit. Een opleiding waarin modern vakmanschap centraal staat en je leert werken met een combinatie van handwerk- en digitale technieken.

Heb jij interesse in de opleiding Decoratie- & restauratieschilder, meld je dan aan voor het cluster Vormgeven & ambacht. Na het oriëntatiejaar, waarin je ook vaardigheden leert en kennis opdoet van de opleiding Creatief vakman, kun je je specialiseren als Decoratie- & restauratieschilder.

 

Cluster

  • Vormgeven & Ambacht

Opleidingsduur en -niveau

  • 4 jaar

  • Niveau 4

Locaties

  • Boxtel

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg

  • Overgangsbewijs van havo 3 naar 4

Diploma

  • Decoratie- en restauratieschilder

  • Crebonummer opleiding: 25036

Kosten

  • Op deze pagina vind je meer informatie over kosten voor de opleiding

Wat doe ik?

Als Decoratie- & restauratieschilder in opleiding ga je aan de slag in ons atelier. Je krijgt hier diverse opdrachten en modules waarbij je verschillende technieken en materialen leert toepassen, zoals imitatieen decoratietechnieken. Of denk aan het aanbrengen van bladgoud en andere verguldingstechnieken. Je leert verschillende onderzoeksvaardigheden die nodig zijn bij restauratieschilderwerk, zowel in het interieur als exterieur. Daarnaast leer je een advies opstellen en voer je dit uit in een levensecht project.

Wat maak ik?

In de ateliers werk je aan opdrachten, waarbij je processen leert die aansluiten bij de praktijk. Bij levensechte opdrachten restaureer je bijvoorbeeld de wanddecoratie in een historisch gebouw of breng je een nieuwe schildering aan op een muur in een openbare ruimte.

Wat leer ik?

Je ontwikkelt kennis en vaardigheden op het gebied van imitatietechnieken, vergulden, decoratieve en restauratieve technieken, vormgeving, tekenen met de hand en computer, kleurvormgeving, materialenkennis, verftechnologie, ondernemerschap en kostprijsberekening.

Waar loop ik stage?

Tijdens de opleiding kun je stagelopen bij onderhoudsschilderbedrijven om de basis van het onderhoud en decoratief en restauratief schilderen te leren. Ook kun je kiezen voor specialistische decoratieve bedrijven die bijvoorbeeld werk maken voor particulieren, pretparken of decors voor theater. Daarnaast zijn er specialistische restauratieve bedrijven die restauratieschilderwerk uitvoeren aan (rijks)monumenten en bijvoorbeeld bedrijven die meubels restaureren. Tot slot behoren lijstenmakers of bedrijven gespecialiseerd in vergulden, wandbekleding of imitatietechnieken tot de mogelijkheden.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden?

Je beschikt over praktisch, ruimtelijk en technisch inzicht. Je werkt graag met je handen en hebt interesse in interieur, kleur en vormgeving. Ook heb je oog voor detail en werk je heel precies. Je vindt het leuk om onderzoek te doen naar de historie van gebouwen en objecten. Herken jij jezelf hierin? Dan is de kans groot dat er een decoratie- & restauratieschilder in je schuilt!

Wat kan ik na SintLucas?

Je kunt onder andere je eigen onderneming starten of gaan werken bij een bedrijf dat restauratiewerkzaamheden uitvoert of daarover adviseert. Je kunt decoratieve schilderwerken uitvoeren in themaparken of in het interieur en aan het exterieur van gebouwen. Ook doorstuderen aan een hbo-opleiding op het gebied van interieur, bouwkunde, decoratie en restauratie, behoort tot de mogelijkheden.

Toelating

Je wordt niet automatisch na je aanmelding aangenomen. Voor de opleidingen binnen het cluster Vormgeven & ambacht geldt een toelatingsprocedure met een aantal verplichte activiteiten. Naast de juiste vooropleiding en verplichte activiteiten, selecteren we op de aanvullende eis creatieve aanleg. Het studiekeuzeadvies dat we twee weken na de toelatingsprocedure via e-mail geven, is bindend. SintLucas beslist of je wel of niet met de opleiding mag starten. Heb je een vraag hierover, stuur dan een mailtje naar aanmelding@sintlucas.nl.

Meer weten?
Vraag de brochure aan

Meer opleidingen