SiNTLUCAS EINDHOVEN

Fotografie

Niveau 4

SiNT_OPL_Fotografie-Statisch
OPLEIDING IN HET KORT

Als fotograaf ben je in staat de wensen van een klant over te brengen in stilstaande en bewegende beelden.

Je werkt met professionele foto- en videoapparatuur en kunt artistieke ideeën technisch vertalen. Ook weet je mensen op hun gemak te stellen en kun je goed omgaan met tijdsdruk. Je gaat aan de slag met opdrachten voor studio- en reportagefotografie.

Brochure aanvragen Bezoek onze open dag

Fotografie

Je maakt beelden en je analyseert en bewerkt ze. Het is belangrijk je flexibel op te kunnen stellen. Ook heb je gevoel voor compositie, licht, kleur en sfeer.

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma VMBO-kaderberoepsgerichte leerweg
  • Overgangsbewijs van HAVO 3 naar 4
  • Portfolio

Diploma

Fotograaf

Kosten

Op deze pagina vind je meer informatie over kosten voor de opleiding.

Wat doe je?

Het uitgangspunt van een goede foto(serie) is een goed idee (concept). Je begint dus met een creatief proces. Het gaat om het verhaal of gevoel dat je wilt overbrengen. Vervolgens is het de uitdaging om het juiste beeld te maken met behulp van moderne technieken. Je leert dus ook het beste uit je (foto)camera te halen. Je kent het effect van bijvoorbeeld een flitser of lamp of weet hoe je natuurlijk licht kunt gebruiken voor het beste resultaat. Vervolgens ga je de foto’s digitaal nabewerken en bijzondere effecten meegeven. Je doet ervaring op met verschillende vormen van fotografie (portret, reportage, mode, sport, architectuur en product) en ontwikkelt uiteindelijk je eigen voorkeur en stijl.

Wat maak je?

Foto’s (serie/reportage), magazine en allerlei andere media-uitingen waar foto’s (beeldmateriaal) voor gebruikt worden. In leerjaar 2 krijg je het eerste halfjaar ook nog les in audiovisuele technieken, zodat je naast foto’s ook filmpjes kunt maken.

Welke vakken krijg je?

Naast algemene vakken krijg je beroepsgerichte vakken zoals cameratechniek, belichtingstechniek, beeldbewerking, beeldanalyse, Photoshop, styling en projectmanagement.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden?

Je hebt gevoel voor compositie, kleur, licht en sfeer. Bij portret-, model- en mode-fotografie is het belangrijk dat je goed kunt omgaan met de mensen die je voor de camera krijgt. Als fotograaf heb je geen 9 tot 5 baan en werk je vaak op verschillende locaties. Je bent dan ook flexibel en zelfstandig en kunt goed organiseren en improviseren.

Wat kun je na SiNTLUCAS?

Je kunt aan de slag als freelance fotograaf. Ook kun je doorstuderen aan een hbo-opleiding (kunstacademies). Bij St. Joost (Avans Hogeschool) in Breda, Willem de Kooning Academie in Rotterdam of de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag hebben ze een specialisatie in fotografie.

AAN HET WERK IN DE CREATIEVE INDUSTRIE
Klik op het filmpje om te zien wat Jurian ging doen na SintLucas.