SiNTLUCAS EINDHOVEN

Fotografie

Niveau 4 - 4-jarige opleiding

OPLEIDING IN HET KORT

Een coverfoto of reportage voor een magazine, een foto bij een nieuwsartikel op een website of een foto van sneakers in een onlinecampagne. Fotografie is overal.  

Als fotograaf ben je in staat te communiceren met (stilstaand) beeld.

Aanmelden opleiding

Fotografie

Tijdens de opleiding fotografie leer je hoe je een boodschap kan overbrengen met behulp van beeld. Je organiseert een fotoproductie van a tot z. Je begint met een idee, bereid de productie voor, voert deze uit, bewerkt de foto’s en levert het eindproduct op aan de opdrachtgever. Jij maakt de mooiste beelden voor een foodmagazine of de banner van jouw favoriete film.

Tijdens jouw opleiding heb je invloed op de opdrachten die je doet. Je ontwikkelt jouw eigen stijl en werkwijze, zodat je foto’s echt onderscheidend zijn. Er is ruimte voor eigen keuzes.

Je mag ook zelf opdrachtgever zijn. Jouw eigen interesses en fascinaties vormen de basis voor je werk. Je bedenkt zelf waar het werk aan moet voldoen. Als je daar zélf voor kiest kun je rekening houden met de doelgroep, een klant of een expositie. Met autonome fotografie verbeeld je jouw ideeën. Over jezelf en/of de samenleving. Hierdoor kan deze vorm van fotografie de kijker nieuwe inzichten geven.

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma VMBO-kaderberoepsgerichte leerweg
  • Overgangsbewijs van HAVO 3 naar 4
  • Portfolio

Diploma

Fotograaf

Crebonummer opleiding: 25718

Kosten

Op deze pagina vind je meer informatie over kosten voor de opleiding.

Wat doe ik?

Het uitgangspunt van een goede foto(serie) is een goed idee ofwel concept. Het creatieve proces begint met een verhaal of gevoel dat je wilt overbrengen. Je hebt vooraf al een plaatje in jouw hoofd en een idee over hoe de foto eruit komt te zien. Vervolgens is het de uitdaging het juiste beeld te maken. Je leert daarom alles over fotografische technieken, digitale en analoge fotografie, nabewerking en bijzondere effecten. Je doet ook ervaring op met verschillende vormen van fotografie zoals studio-, reportage-, portret-, reclame- en modefotografie en ontwikkelt uiteindelijk je eigen voorkeur en manier van fotograferen.

Wat maak ik?

Je werkt voor een klant toe naar een kwalitatief hoogwaardig eindproduct. Dit eindproduct kan bijvoorbeeld een productfoto, reisfoto, bedrijfsfoto, foodfoto, concertfoto of een fotoreportage zijn, maar er is nog veel meer mogelijk. Je maakt de foto’s op locatie of in een studio. Ook heb je zelf keuzes in de opdrachten die je maakt. Wil jij een landschap fotograferen of maak jij liever foto’s voor een nieuwswebsite?

Wat leer ik?

Naast de algemene vakken zoals Nederlands en rekenen, leer je vaardigheden op het gebied van cameratechniek, belichtingstechniek, digitale beeldbewerking, beeldanalyse, styling en projectmanagement. Ook leer je hoe je jouw idee (concept) kan uitwerken tot een concrete fotoproductie. Je maakt een plan van aanpak en voert dit vervolgens uit. De apparatuur om deze beelden te maken kan je bij SintLucas lenen. We hebben een groot aanbod film- en fotografieapparatuur

Wat moet ik kunnen en leuk vinden?

Je kan zelfstandig en in een team werken. Je bent geïnteresseerd in beeld en vind het leuk om verhalen vertellen door middel van beeld. Ook werk je vaak op verschillende locaties en kan je goed omgaan met mensen. Je bent dan ook flexibel en kunt goed organiseren en improviseren. Daarnaast vind je het leuk om te experimenteren en jouw eigen ideeën te bedenken. Met jouw kritische blik beoordeel je jouw eigen werk en het werk van anderen.

Waar loop ik stage?

Bij een eenmanszaak tot grote fotostudio’s, gespecialiseerd of juist algemeen, in Nederland of in het buitenland.

Wat kan ik na SintLucas?

Na de opleiding fotografie kan je onder andere aan de slag als zelfstandig fotograaf, assisteren bij een fotograaf. Of werken in een fotostudio. Ook kun je doorsturen aan een hbo-opleiding

Zie jij deze fotografie-opleiding wel zitten?

Lees dan meer over de aanmeldprocedure of vraag informatie aan.

AAN HET WERK IN DE CREATIEVE INDUSTRIE
Klik op het filmpje om te zien wat Jurian ging doen na SintLucas.