SiNTLUCAS BOXTEL

Creatief vakman textiel

Niveau 4 - 4-jarige opleiding

OPLEIDING IN HET KORT

Tijdens de opleiding Creatief vakman textiel bedenk, ontwerp en maak je producten van textiel.

Een materiaal waar je mee opstaat en mee naar bed gaat. Denk maar aan de gordijnen die je ’s ochtends opent. De douchemat waarmee je koude voeten voorkomt. Jouw onverslijtbare jeans. Het tapijt op de trap. De keukenhanddoek. Je pet en rugzak. En het kussen waarin je ’s avonds wegzakt. Bij al deze producten staat een Creatief vakman textiel aan de basis. Je leert tijdens de opleiding meer over de materialen en technieken die horen bij dit mooie ambacht.

Aanmelden opleiding

Creatief vakman textiel

Als Creatief vakman textiel heb je gevoel voor materiaal, vormgeving en duurzaamheid. Daarnaast ben je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en trends op het gebied van mode, design en interieur.

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar 4
  • Portfolio

Diploma

Creatief vakman

Crebonummer opleiding: 25548

Kosten

Op deze pagina vind je meer informatie over kosten.

Wat doe ik als Creatief vakman textiel in opleiding?

Als Creatief vakman textiel ben je veel te vinden in ons textielatelier. Daar ga je aan de slag met opdrachten waarbij je start met een schets van je ontwerp en vervolgens het maken van het product. Je werkt met verschillende materialen, past deze toe en experimenteert ermee. Je gebruikt hiervoor verschillende machines en gereedschappen. En je leert technieken als laseren, graveren en printen.

Wat maak ik?

Je maakt uiteenlopende textielproducten. Van een hoed voor Prinsjesdag tot een print (dessin) voor een (interieur)stof . Je maakt hierbij eigen ontwerpen of werkt in opdracht van een klant.

Welke vakken krijg ik?

Naast algemene vakken krijg je beroepsgerichte vakken zoals tekenen, ontwerpen, digitale vaardigheden, fotografie, materiaalkennis, technieken en werkmethoden, kostprijsberekening en ondernemerschap.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden als Creatief vakman textiel?

Je hebt gevoel voor maat, vorm, kleur, materialen en vormgeving. Je beschikt over praktisch, ruimtelijk en technisch inzicht. Je hebt interesse in design, mode, interieur, kunst en vormgeving en je werkt graag met je handen. Herken jij jezelf hierin? Dan is de kans groot dat er een Creatief vakman textiel in je schuilt!

Wat kan ik na SintLucas?

Je kunt onder andere je eigen onderneming starten of gaan werken bij bijvoorbeeld een textielfabrikant, een hoeden- of textielatelier of bij een modelabel. Je kunt natuurlijk ook doorstuderen en een hbo-opleiding volgen op het gebied van design, interieur, mode of productontwerp bij bijvoorbeeld de kunstacademie.

Zie jij een vakopleiding tot Creatief vakman textiel wel zitten?

Kies dan voor de richting Vormgeven & ambacht en specialiseer je vanaf het tweede jaar in Creatief vakman textiel. Lees meer over de aanmeldprocedure of vraag informatie aan.

Studentenwerk

Op de foto’s hieronder zie je een aantal voorbeelden van studentenwerk van de opleiding Creatief vakman textiel.

AAN HET WERK IN DE CREATIEVE INDUSTRIE
Klik op het filmpje om te zien wat Sarah ging doen na SintLucas.