SiNTLUCAS BOXTEL

Creatief vakman keramiek

Niveau 4

OPLEIDING IN HET KORT

Binnen deze opleiding bedenk, ontwerp en maak je producten van keramiek.

Het bord waar je je ontbijtje van eet, de mok waar je je koffie uitdrinkt of een vaas waar je bloemen in zet. Je leert meer over de technische en praktische mogelijkheden.

Brochure aanvragen Bezoek onze open dag

Creatief vakman keramiek

Je werkt veel met je handen. Je hebt gevoel voor duurzaamheid, materialen en vormgeving. Ook ben je op de hoogte van ontwikkelingen in interieur en design.

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar 4
  • Portfolio

Diploma

Creatief vakman

Kosten

Op deze pagina vind je meer informatie over kosten voor de opleiding.

Wat doe je?

In het keramiekatelier bij ons op school ga je aan de slag met opdrachten waarbij je leert om producten te ontwerpen en maken. Tijdens je opleiding maak je technische tekeningen, zowel op papier als met de computer. Deze tekeningen gebruik je voor het maken van een mal (meerdere exemplaren) of een uniek product. Je leert hoe je van klei vormen kunt maken en deze vorm kunt bewerken (polijsten, schilderen, glazuren etc.).

Wat maak je?

Gebruiksvoorwerpen zoals borden, mokken, vazen, messen of sieraden. Bouwmaterialen zoals bakstenen of tegels. Een kunstwerk voor een expositie of als cadeau.

Welke vakken krijg je?

Naast algemene vakken krijg je beroepsgerichte vakken zoals visualiseren, 2d- en 3d-vormgeving, fotografie, tekenen met de hand en computer, kennis over materialen, technieken en werkmethoden, ondernemerschap en kostprijsberekening.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden?

Je bent praktisch en hebt ruimtelijk en technisch inzicht. Je werkt graag met je handen. Je weet een specifiek thema of de wens van de klant te vertalen in een passend ontwerp dat past bij de tijd. Je hebt interesse in design en interieur.

Wat kun je na SiNTLUCAS?

Je kunt je eigen onderneming starten, gaan werken in bijvoorbeeld een keramiekatelier of doorstuderen aan een hbo-opleiding zoals een kunstacademie, opleiding voor productontwerp, design, interieur of lerarenopleiding voor creatieve vakken.

Afstudeerproject

Urnen tatoeëren met een echt tattoo apparaat! Kim, vierdejaars student keramiek, deed dit voor haar afstudeerproject. Op deze manier combineerde ze haar twee passies: tatoeëren en keramiek. In het filmpje vertelt ze hoe ze op dit idee gekomen is en zie je het prachtige resultaat!

AAN HET WERK IN DE CREATIEVE INDUSTRIE
Klik op het filmpje om te zien wat Marleen ging doen na SintLucas.