SiNTLUCAS BOXTEL

Creatief vakman glas

Niveau 4 -4-jarige opleiding

OPLEIDING IN HET KORT

Tijdens de opleiding Creatief vakman glas bedenk en maak je producten van glas.

Je ontwerpt, maakt en restaureert glas-in-loodramen of je gaat aan de slag met het maken van unieke,  glazen objecten. Je leert hoe je verschillende technieken kunt toepassen en wat het betekent om in dit mooie ambacht aan de slag te gaan als vakman of -vrouw.

Open dag 5 november

Creatief vakman glas

Als Creatief vakman glas werk je veel met je handen. Je hebt gevoel voor duurzaamheid, materialen en vormgeving. Ook ben je goed op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van interieur, design en restauratie/decoratie.

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar 4
  • Portfolio

Diploma

Creatief vakman

Crebonummer opleiding: 25548

Kosten

Op deze pagina vind je meer informatie over kosten.

Wat doe ik als Creatief vakman glas in opleiding?

Als Creatief vakman glas leer je in ons glasatelier verschillende technieken te gebruiken. Iedere glastechniek is anders en vraagt om andere vaardigheden. Je maakt meestal unieke producten, heel soms maak je een kleine serie. Je leert welke gereedschappen en machines je daarvoor het beste kunt gebruiken.

Bij glas-in-loodpanelen worden eigen ontwerpen uitgevoerd. Als het aankomt op restauratie gaat het vooral om het restaureren van erfgoed. Bij koud glastechnieken komt zeefdrukken, zandstralen en laseren om de hoek kijken en bij warm glastechnieken wordt glas versmolten en vervormd tot bijvoorbeeld een schaal of een ander glazen object.

Wat maak ik?

Uiteenlopende glasproducten. Je ontwerpt en maakt nieuwe glas-in-loodpanelen volgens eigen inzicht of in opdracht van een klant. Je gaat brandschilderen en je restaureert bestaande glas-in-loodpanelen. Je maakt glazen objecten, bijvoorbeeld schalen of wandobjecten. Je bewerkt met allerlei technieken het oppervlak van glas.

Welke vakken krijg ik?

Naast algemene vakken krijg je beroepsgerichte vakken zoals tekenen, ontwerpen, digitale vaardigheden, fotografie, materiaalkennis, technieken en werkmethoden, kostprijsberekening en ondernemerschap.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden als Creatief vakman glas?

Je beschikt over praktisch, ruimtelijk en technisch inzicht. Je werkt graag met je handen en durft te experimenteren. Je hebt interesse in interieur en architectuur en vindt het leuk om onderzoek te doen naar de historie van gebouwen en gebruiksvoorwerpen. Is dat het geval? Dan is de kans groot dat er een Creatief vakman glas in je schuilt!

Wat kan ik na SintLucas?

Je kunt onder andere je eigen onderneming starten of gaan werken in een glasatelier of bij een bedrijf dat restauratiewerkzaamheden uitvoert. Je kunt ook doorstuderen en een hbo-opleiding op het gebied van kunst, interieur, glas of restauratie gaan volgen

Zie jij een opleiding tot Creatief vakman glas wel zitten?

Kies dan voor de richting Vormgeven & ambacht en specialiseer je vanaf het tweede jaar in Creatief vakman glas. Lees meer over de aanmeldprocedure of vraag informatie aan.

Studentenwerk

Op de foto’s hieronder zie je een aantal voorbeelden van studentenwerk van de opleiding Creatief vakman glas.

AAN HET WERK IN DE CREATIEVE INDUSTRIE
Klik op het filmpje om te zien wat Daphne ging doen na SintLucas.