SiNTLUCAS BOXTEL

Creatief vakman glas

Niveau 4

SiNT_OPL_Creatief-Vakman-Glas_Statisch
OPLEIDING IN HET KORT

Binnen deze opleiding bedenk en maak je producten van glas.

Een glas-in-loodraam restaureren of een schaal maken. Binnen deze richting van Creatief vakman restaureer, bedenk, ontwerp en maak je unieke producten van glas. Je leert meer over de technische en praktische mogelijkheden.

Brochure aanvragen Bezoek onze open dag

Creatief vakman glas

Je werkt veel met je handen en je hebt gevoel voor duurzaamheid, materialen en vormgeving. Op de hoogte van ontwikkelingen in interieur, design, restauratie/decoratie.

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar 4
  • Portfolio

Diploma

Creatief vakman

Kosten

Op deze pagina vind je meer informatie over kosten voor de opleiding.

Wat doe je?

In het atelier bij ons op school ga je aan de slag met opdrachten waarbij je verschillende technieken gebruikt. De ene keer werk je met glas-in-lood panelen of restaureer je een glasobject de andere keer gebruik je koud- en warmglastechnieken.

Bij glas-in-lood panelen worden eigen ontwerpen uitgevoerd. Als het aankomt op restauratie gaat het vooral om het restaureren van erfgoed. Bij koud glastechnieken komt zeefdrukken, zandstralen en laseren om de hoek kijken en bij warm glastechnieken wordt glas versmolten en vervormd tot bijvoorbeeld een schaal of een ander glazen object. Je werkt in opdracht van een klant of gaat zelf aan de slag met een ontwerp.

Wat maak je?

Een fruitschaal of kunstobject van glas. Het restaureren van bestaande glas-in-loodpanelen voor ramen of deuren. Of nieuwe glas-in-loodpanelen ontwerpen en ze vervolgens zelf maken.

Welke vakken krijg je?

Naast algemene vakken krijg je beroepsgerichte vakken zoals visualiseren, 2d- en 3d-vormgeving, fotografie, tekenen met de hand en computer, kennis over materialen, technieken en werkmethoden, ondernemerschap en kostprijsberekening.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden?

Je bent praktisch en hebt ruimtelijk en technisch inzicht. Je weet welke materialen en technieken je het beste kunt gebruiken om van een ontwerp een product maken. Je weet hoe je glas in lood panelen kunt restaureren en kunt ontwerpen. Je werkt graag met je handen. Je hebt interesse in interieur, erfgoed en design en vindt het leuk om onderzoek te doen naar de historie van gebouwen en gebruiksvoorwerpen.

Wat kun je na SiNTLUCAS?

Je start je eigen onderneming, gaat werken in een glasatelier, een bedrijf dat restauratiewerkzaamheden uitvoert of je gaat doorstuderen aan een hbo-opleiding op het gebied van interieur, design of decoratie en restauratie.