SintLucas Ruimtelijk vormgeven

Studenten Ruimtelijk vormgeven ontwerpen beursstand

Ontwerp een beurstand voor Adams Musical Instruments zodat zij hun nieuwe productlijn Adams kids tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling kunnen presenteren. Deze opdracht kregen vierdejaars studenten van de opleiding Ruimtelijk vormgeven specialisatie event afgelopen periode. Studenten Jip Diks en Loe van Houtum vertellen over hun ontwerpen en ervaringen.

Een stand ontwerpen

Adams Musical Instruments is een bedrijf dat in hun eigen fabriek klassieke slagwerkinstrumenten produceert. Sinds een aantal jaar hebben zij ook een lijn voor kinderinstrumenten namelijk “Adams Kids” met betaalbare en goede instrumenten voor het basisonderwijs. Op de beurs wil Adams laten zien wat zij in huis hebben en vroegen onze studenten een stand te ontwerpen zodat zij de kinderinstrumentenlijn op de beurs op een passende manier konden presenteren.

Het omarmen van muziek

Jip: “Toen wij de opdracht kregen was ik ergenthousiast en ben ik meteen gestart met mijn onderzoek. Ik heb gekeken naar wat muziek doet met kinderen en docenten. Ook heb ik mijzelf verdiept in het bedrijf van de opdrachtgever. Naar aanleiding van mijn onderzoek ben ik op het idee gekomen om een stand te maken gebaseerd op het concept “Het omarmen van muziek”. Muziek brengt mensen samen en dat zie je ook echt terug in mijn stand. De stand omarmt als het ware de instrumenten. De verschillende planken in de stand zijn bedoeld om instrumenten op te presenteren, zodat deze goed zichtbaar zijn voor de bezoekers van de beurs. We waren erg vrij in het ontwerp en in de materiaal- en kleurkeuze en dat vond ik heel fijn.”

De tekst gaat verder onder de foto’s

Beursstand ontwerp Jip
Beursstand ontwerp Jip

De marimba

Ook Loe is aan de slag gegaan met de vraag van de opdrachtgever. Loe: “Een wens van de opdrachtgever was om het instrument de marimba een prominente plek te geven in de stand. Ik heb ervoor gekozen om dit instrument ook terug te laten komen in het ontwerp van de gehele stand. De stand is als het ware een grote marimba. De planken stellen de abstracte toetsen voor en het lijkt echt alsof je meegenomen wordt in de flow van de muziek. De kleuren van de planken passen bij de instrumenten die hierop komen liggen.”

Presentaties

Tijdens de conceptpresentatie was de opdrachtgever aanwezig om feedback te geven op de ontwerpen van de studenten. Jip: “Op basis van deze presentatie heeft bijna iedereen zijn of haar stand nog aangepast. Het was fijn dat we direct feedback kregen van de opdrachtgever, zodat we ook meteen weer verder konden.” Nadat de studenten de feedback van de conceptpresentatie hadden verwerkt was het tijd voor de eindpresentatie. Naar aanleiding van deze eindpresentatie koos de opdrachtgever het ontwerp van Loe als het winnende ontwerp. Dit ontwerp vormt de basis van de definitieve stand voor de beurs eind januari.

De tekst gaat verder onder de foto’s

Beursstand ontwerp Loe
Beursstand ontwerp Loe

Superleuke opdracht

Loe: “Ik vond dit echt een superleuke opdracht. Dit is ook echt typisch zo’n opdracht waarom ik voor deze opleiding gekozen heb. Het is dan natuurlijk ook extra leuk als jouw ontwerp wordt uitgekozen en ook echt uitgevoerd gaat worden.” Ook Jip is enthousiast: “Het werken voor een echte opdrachtgever is wel echt even iets anders dan een opdracht voor school. Je leert op deze manier extra veel. Zo weet ik nu bijvoorbeeld dat ik in het vervolg meer rekening moet houden met de haalbaarheid van een concept.”