SintLucas Creatief vakman leer

Studenten Creatief vakman leer ontwerpen tassen van restleer

Vierdejaars studenten Creatief vakman leer hebben voor hun proefexamen een opdracht uitgevoerd voor WINK Leder. WINK Leder maakt handgemaakte tassen van restleer afkomstig van grote modemerken.  Dit leer geven zij een nieuwe kleur en finish waardoor zij dit leer op duurzame wijze weer kunnen gebruiken. WINK wilde graag hun huidige collectie uitbreiden en hebben onze vierdejaars studenten gevraagd of zij voor deze nieuwe collectie drie verschillende ontwerpen voor een reis- of fietstas konden maken. Het winnende ontwerp wordt in productie genomen door WINK Leder. Supergaaf! Studenten Sjors, Karlijn en Julia gingen aan de slag met deze uitdagende opdracht.

Sportieve weekendtas

Sjors ontwierp een sportieve weekendtas. Een tas die zowel voor een weekendje weg als voor het sporten gebruikt kan worden. Sjors: “Ik heb eerst gekeken naar de doelgroep. Wie gaat deze tas gebruiken en wat is de stijl van deze groep? Na onderzoek kwam ik erachter dat de groep 25-30 jaar hier het beste bij aansloot. Voor het maken van de tas heb ik gekozen voor paars nubuck leer. Dit is leer met een zachte bovenlaag. Hierdoor krijgt de tas een comfortabele look. De paarse kleur is uniseks en past daarom goed bij de doelgroep.”

“Het ontwerpproces begon met het maken van schetsen. Ik heb verschillende schetsen gemaakt en daarna heb ik met de opdrachtgever besproken welke van deze drie schetsen ik verder uit ging werken. Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met het maken van de patronen. Toen deze klaar waren kon ik het leer gaan snijden. De uitgesneden onderdelen heb ik daarna in elkaar gezet en toen was de tas klaar. Van het eindresultaat heb ik professionele foto’s gemaakt. Het leuke aan dit project vond ik dat we zoveel vrijheid kregen in het ontwerpen. Ook was de opdrachtgever erg leuk en vriendelijk. Het zou natuurlijk supergaaf zijn om te horen dat mijn ontwerp uiteindelijk in productie wordt genomen.”

Neutrale reistas

Ook Julia is aan de slag gegaan met deze ontwerpopdracht. Zij koos voor de doelroep 25 – 35 jaar. Julia: “Dit is de groep jonge professionals die vaak casual chique gekleed gaan. Zij zijn vaak veel bezig met het milieu en zijn modebewust. Ik vond het belangrijk dat mijn ontwerp zou passen bij de huidige collectie van WINK Leder dus ik heb op basis van hun stijl een moodboard gemaakt. Ik zag op de website van WINK Leder vooral veel neutrale keuren en unieke producten. Met dit idee in mijn achterhoofd ben ik aan de slag gegaan met ontwerpen. Ik heb een reistas ontworpen in een neutrale kleur met zilveren fournituren, zodat je hier niet snel op uitgekeken bent. Zo is het een rustige, eenvoudige maar wel unieke tas. Het binnenvak is uitneembaar en er zit een ritsvak op wat je aan de buitenkant open kan maken. Ik vond de opdracht erg tof. De opdrachtgever was erg fijn om mee te werken. Wel is een opdracht voor een externe opdrachtgever toch altijd iets anders dan voor school. Zo waren de deadlines af en toe dicht op elkaar en dit was soms ook wel een beetje spannend.”

Multifunctionele fietsrugzak

Karlijn ontwierp een fietsrugzak. Deze kan zowel op de bagagedrager van een fiets worden gemonteerd maar ook als rugzak meegenomen worden. Karlijn: “Ik wilde graag een multifunctionele tas ontwerpen die voor meerdere doelen gebruikt kon worden. WINK Leder vroeg namelijk om een reistas of een fietstas en ik heb deze gecombineerd. Zelf fiets ik ook en ik merk altijd dat het fijn is als je niet je spullen van de ene naar de andere tas hoeft te verplaatsen (dus bijvoorbeeld van je fietstas naar je rugzak). Ook kan je makkelijk de tas op je rug meenemen als je bijvoorbeeld een supermarkt ingaat.”

“Voor het maken van mijn ontwerp ben ik eerst begonnen met schetsen. Vervolgens heb ik mijn ontwerpen gedigitaliseerd en daarna heb ik een proefmodel gemaakt om alle foutjes uit mijn ontwerp te halen. Als laatste ben ik aan de slag gegaan met het maken van patronen en heb ik de daadwerkelijke tas gemaakt.”

“Het werken voor een echte opdrachtgever vond ik superleuk. Het gave is ook dat mijn ontwerp dus kans maakt om uitgekozen te worden en ook echt in productie genomen te worden. Daardoor moest je met het maken van de patronen ook rekening houden met dat deze makkelijk gemaakt zouden kunnen worden.”

Tas Karlijn