SintLucas Werken bij

“Ik wil jonge mensen graag zinvolle kennis geven”

Student en docent aan het woord.

Felix en Pieter

Een student die vragen stelt aan een docent. Vakinhoudelijke en persoonlijke vragen komen op tafel. Deze keer vuurt Felix van Loon, tweedejaars student Creative technologies zijn vragen af op Pieter van Klaveren, docent bij dezelfde opleiding.

Pieter stelt voor om het interview in een informele setting plaats te laten vinden. Samen met Felix loopt hij naar koffietent Bagel en Juice aan de overkant van de Torenallee. Daar worden de vragen gesteld en beantwoord.

Felix trapt af met: ‘Heb je nog wat leuks gedaan dit weekend?’

Pieter: “Ik heb afgelopen zondag samen met een aantal collega’s de Ten Miles in Tilburg gerend. Ik vind het leuk om af en toe met collega’s wat buiten school te doen.”

En dan volgt volgens de student een van de belangrijkste vragen:
“Wat is Creative technologies?”

“Creative technologies is bedoeld om studenten meer begrip voor technologie bij te brengen. Ze leren technieken kennen en er over nadenken. Als ze weten hoe die technieken werken, dan weten ze ook hoe ze die kunnen gebruiken.”

“Voor wat voor beroepen worden studenten opgeleid die deze opleiding volgen?”

“Big data analist is een beroep in opkomst. Binnen de maatschappij zijn er steeds meer raakvlakken met technologie, alleen zijn daar nog geen opleidingen voor. In de zorg is er steeds meer behoefte aan consultants die kennis hebben over zorg en technologie. Bij Creative technologies kijken we naar wat studenten over tien jaar nodig hebben. Het werkveld verandert en wij zorgen ervoor dat ze met die verandering mee kunnen gaan. We leren studenten vragen te stellen als ‘Wie ben ik?, ‘Wat kan ik? En kritisch te zijn naar de technologische ontwikkelingen. Dat ze nadenken over wat vind ik van AI (artificiële intelligentie).”

Felix is blij met het antwoord van Pieter: “Zo duidelijk als jij het nu vertelt, zo heb ik het nog niet eerder gehoord!” De volgende vraag op zijn lijstje is:

“Wat vind jij het leukste aan docent zijn bij onze opleiding?”

“De hectiek en de drukte. Iedere dag kan anders zijn. Je kunt een les plannen maar op het laatste moment beslissen om deze om te gooien. Er zit een leuke groep studenten die open minded is. Anders schrijf je je ook niet in voor deze opleiding. Het zijn geen studenten die zeggen: hier ben ik en daar wil ik naar toe, via de kortste weg. Studenten laveren meer dan andere studenten. Ze zijn bezig met een speurtocht. Ik wil jonge mensen graag zinvolle kennis meegeven. Ze helpen bij die speurtocht. En dat ze daarbij een beetje eigenwijs zijn dat hoort er bij.”

“Dé vraag bij SintLucas is natuurlijk: werk je liever met Windows of MAC?”

“Ik heb geen echte voorkeur. Ik switch om de zoveel jaar. Dat doe ik om mezelf scherp te houden en op de hoogte te blijven van de vernieuwingen. Ik heb een telefoon met android maar thuis gebruik ik een iPad. Heel eerlijk voelt MAC wel het fijnste. Omdat ik daarmee het beste mee kan doen wat ik wil doen.”

“Waarom draag je zoveel zwart?”

“Eigenlijk is dat heel simpel: omdat het lekker makkelijk is. Ik heb aanleg om overal over na te denken. Bij het uitkiezen van mijn kleding hoef ik dat niet te doen. Ik vind zwart een leuke kleur en inmiddels is het onderdeel van mezelf geworden.”

Is het friet of patat?
“Als ik hier in Brabant ben, zeg ik friet. Ik kom zelf uit Vlaardingen en daar zeggen ze patat. Dus als ik met familie aan de lijn heb gezeten, dan zal ik sneller patat zeggen.”

Kun je ananas op je pizza doen?
“Het mag wel maar de pizza wordt daar wel week van. Dus ik zou zeggen niet doen.”

 “Was het vroeg jouw droom om in een magazine te staan?”
“Ja, nu kan ik sterven 😉 Stiekem vind ik aandacht wel leuk.”