In 1948 start in Boxtel een winteropleiding voor zonen van katholieke schildersbedrijven uit heel Nederland, de stichting Roomskatholieke Schildersschool St. Lucas. De school, met in de beginjaren een directeur en drie docenten, ontwikkelt zich via reclameschilderen en etaleren naar een creatieve mbo-vakschool. Ondertussen is in 1964 in Eindhoven gestart met een lagere technische school voor druktechnieken. Hier komt in 1972 een middelbare technische school bij. In 1994 wordt dit het Grafisch lyceum en in 2004 verandert de naam naar De Eindhovense school. Druktechnieken zijn dan nog maar een klein onderdeel van het programma, creatief-technische opleidingen nemen steeds meer de overhand.
In 2009 bundelen SintLucas en De Eindhovense school (bestuurlijk) hun krachten, vanaf 2012 is het een organisatie met de naam SintLucas. Met opleidingen variërend van creatief ambachtelijke tot creatieve technologie is SintLucas nu de vakschool voor betekenisvolle creativiteit. Leerlingen en studenten dragen met hun creativiteit bij aan het het mooier, duurzamer en socialer maken van de maatschappij.
De missie van SintLucas is vanaf de start hetzelfde, talentvolle jongeren begeleiden naar een mooie toekomst. Inmiddels hebben al zo’n 26.000 studenten de eretitel Sint! Niet alleen de leerlingen en studenten krijgen kansen om zich te ontwikkelen. Dit geldt ook voor medewerkers en externe partners. 75 jaar Creating opportunities!
De week van 31 mei tot en met 3 juni is de aftrap van het jubileumjaar waarin we het 75-jarig bestaan vieren met activiteiten voor verschillende doelgroepen.
We vieren het jubileum en de duurzame en belangrijke verbindingen met onze relaties. We kijken vooruit richting toekomst en hoe we met elkaar nieuwe kansen kunnen creëren. In het programma zoomen we in op de kracht van het 'maken' met keynote speaker Jetske van Oosten. Zij ontwerpt verandering. Als schrijver, impactontwerper, adviseur en programmamaker maakt ze zich sterk voor een meer geïntegreerde manier van denken en handelen, dwars door sectoren en domeinen heen. Ze is auteur van het boek Maakkracht. Een boek over de kracht van creatieve makers en hoe we, dat wat we belangrijk vinden centraal kunnen stellen in de manier waarop we de samenleving vormgeven. Ook in de wereld van vormgeving en design vindt een verschuiving plaats. Jonge ontwerpers, vormgevers en makers willen zich actief bezighouden met oplossingen voor complexe maatschappelijke problemen. Hoe verloopt dit ontwerpproces? Welke stappen zijn er nodig? Jetske laat het ons zien aan de hand van inspirerende voorbeelden.
Over Jetske van OostenVoor alumni organiseren we een feest vanaf 19:30 tot 23:30 waarin elkaar ontmoeten centraal staat. Er is gelegenheid voor het bezoeken van de '75 jaar Expo', bijkletsen met elkaar en een feestavond met feestband Boston Tea Party.
We geven onze leerlingen, studenten en medewerkers de ruimte om te groeien en zichzelf te ontwikkelen. Om uit te bloeien tot betekenisvolle, creatieve talenten, klaar voor de toekomst. Klaar voor de duurzame ontwikkeling van de wereld om ons heen. Voor de viering van ons 75-jarig jubileum geven we graag een duurzaam cadeau aan onze leefomgeving met het planten van bomen in het Brabantse Groene Woud.
Naar de actiepagina