SintLucas Ruimtelijk vormgeven - event

Studenten Ruimtelijk vormgeven ontwerpen wondersettings

Wondersetting Isa

Ontwerp vier wondersettings voor het SintLucas Start-up festival waar bezoekers Instawaardige foto’s kunnen maken. Met deze opdracht gingen derdejaars studenten van de opleiding Ruimtelijk vormgeven (specialisatie event) afgelopen periode aan de slag.

Het festival waarvoor een ontwerp gemaakt mocht worden was het SintLucas Start-up festival wat op 10 november a.s. plaatsvindt bij SintLucas in Boxtel. Tijdens het SintLucas Start-up festival presenteren studenten hun eigen onderneming, product of dienst (start-up). Vivian van Lier, opdrachtgever en organisator van het SintLucas Start-up festival, over deze opdracht: “Voor het Start-up festival willen we graag verschillende wondersettings plaatsen waar bezoekers mooie foto’s kunnen maken. Deze foto’s kunnen de bezoekers dan vervolgens delen op social media. Dit is natuurlijk mooie promotie voor het festival!”

Voor deze settings waren een viertal locaties op het festivalterrein aangewezen. Studenten moesten dus ook rekening houden met de bepaalde ruimte. Ook moest het logo van het festival duidelijk zichtbaar zijn. Studenten Anouk van der Aa, Isa van Deijzen en Tim Klopper gingen aan de slag met deze opdracht.

Discover together

Isa ging aan de slag met deze opdracht en koos voor het concept “Discover together”. Isa: “Tijdens corona hadden mensen veel afstand en door middel van een festival komen mensen weer samen. Op het Start-up festival kunnen mensen samen nieuwe dingen ontdekken. Om inspiratie op te doen voor mijn ontwerpen heb ik een moodboard gemaakt met dingen die in mij opkomen als ik denk aan discover together.”

De eerste wondersettting staat buiten bij de ingang. Hier kunnen bezoekers foto’s maken om op social media te laten zien dat ze bij het SintLucas Start-up festival zijn. Het tweede frame is gemaakt met touw. Isa: “Het touw wat kriskras door elkaar loopt staat symbool voor het samenbrengen (together).” De derde setting is een wand waar je voor gaat staan. Het patroon op de achtergrond is gemaakt van verschillende materialen. Dit staat symbool voor de verschillende studierichtingen en studenten van SintLucas. “Bij SintLucas studeren verschillende studenten, maar toch allemaal met hetzelfde doel.” Voor de laatste setting heeft Isa vooral gekeken naar wat mensen leuk vinden. Het is een setting waarbij je jezelf meerdere keren in de verschillende spiegels terug ziet komen. Isa: “Het was een interessant project. Ik heb nog nooit een wondersetting gemaakt, maar ik vond het heel leuk om hier onderzoek naar te doen en out of the box te denken binnen mijn concept.”

Trussen als basisprincipe

Tim koos voor trussen als basisprincipe voor zijn vier wondersettings. Tim: “Het trussenprincipe komt overal in mijn ontwerpen terug. Mijn eerste setting heet Paparazzi en staat bij de ingang. Ik heb echt een soort rode loper effect gecreëerd, maar dan natuurlijk met oranje loper. Inclusief flitsende camera’s. Voor mijn tweede setting heb ik voor iets totaal anders gekozen namelijk voor The Bucket. Dit is een setting waar je in kan gaan staan en het lijkt alsof er een emmer verf over je heen gegooid wordt. De verf staat symbool voor creativiteit. Dus je wordt tijdens het festival overgoten met creativiteit. Op de achtergrond van het doek wat aan de trussen bevestigd is, staan creatieve doodle tekeningen.” Als derde setting koos Tim voor een setting met de naam “Lights”. Deze setting staat op een donkerdere plek in de school. In de setting zie je een animatie met licht. De laatste setting is te vinden bij de uitgang en hier wordt een herinnering gecreëerd. Aan de trussen is een frame/lijst bevestigd waardoor het fotomoment eigenlijk een herinnering in een lijstje is.

Vivian kijkt tevreden terug op het project: “Het SintLucas Start-up festival trekt veel (externe) bezoekers. Het is natuurlijk supergaaf als de studenten hun wondersetting straks in het echt kunnen zien. Ik vond het ook leuk om te zien dat de opdracht totaal anders is ingevuld. Sommige ontwerpen zijn meer abstract andere heel concreet. Ik ben aangenaam verrast.”

Beleving creëren

Anouk heeft voor haar ontwerp vooral gekeken naar wat voor soort festival SintLucas Start-up festival is. Anouk: “Het Start-up festival is een vernieuwend en sociaal festival. Met behulp van mijn wondersettings wilde ik graag een echte beleving creëren. Ik heb vier settings gemaakt: de spiegelgangen, de space tunnel, een zitobject en een schommel. De settings die ik heb gemaakt zouden niet alleen bij het Start-up festival gebruikt kunnen worden, maar ook bijvoorbeeld tijdens open dagen.”