Sintlucas@work project

Restauratie kapel Kasteel Arcen

Het interieur van de kapel bij Kasteel Arcen was aan renovatie toe. Studenten van de opleiding Restauratieschilder kregen de opdracht om een ontwerp en advies te maken voor versieringen op het plafond, de façades, een portiek altaar en een lambrisering gebaseerd op de Duitse Barok stijl, die past binnen de historie van het kasteel.
Het interieur van de kapel bij Kasteel Arcen was aan renovatie toe. Studenten van de opleiding Restauratieschilder kregen de opdracht om een ontwerp en advies te maken voor versieringen op het plafond, de façades, een portiek altaar en een lambrisering gebaseerd op de Duitse Barok stijl, die past binnen de historie van het kasteel.

Doel/opdracht

Geef de huiskapel van Kasteel Arcen een volledig nieuw interieur, gebaseerd op de Duitse Barok stijl, die past bij de historie van het kasteel.

Geschiedenis kapel
Edmond Staal, die namens Stichting het Limburgs Landschap de opdracht gaf aan de studenten, vertelt het volgende over de geschiedenis van de kapel: 'Het was in vroeger tijden normaal dat een kasteel een eigen huiskapel had. Van zo’n ruimte zijn van Kasteel Arcen echter geen foto’s of andere beschrijvingen bekend. Waarom de kapel verdwenen is, is niet bekend. Kasteel Arcen is gebouwd rond 1700 en heeft karakteristieke Barokelementen. De kapel ligt tussen de ‘’Groote Saal’’ met barokke schilderingen, houtsnijwerk en stucwerk en de Florakamer met een bijzondere Barokke plafondschildering. Daarom is voor de reconstructie van de kapel in Arcen gekozen voor een barokstijl.'

Werkwijze

Studenten starten met onderzoek, maakten vervolgens een ontwerp en schreven een advies. Vervolgens gaven ze een presentatie aan de opdrachtgever. Daarna gingen ze onder toezicht van begeleidend docent Joep Dirckx aan de slag.

Herdecoratie
Staal: 'Het lukte om uit een museumcollectie een 18-de eeuws altaar te krijgen. In bruikleen kwamen meerdere schilderijen, kerkmeubilair en een beeld van de Heilige Barbara. Voor de herdecoratie was een heel team nodig. Dat bleek via een bedrijf financieel onhaalbaar. Gelukkig bleek het vakmanschap wel beschikbaar via de vakopleiding van SintLucas in Boxtel. Het team van SintLucas bestond naast de schilders ook uit professionele begeleiding door externe vakmensen en docenten van de opleiding zodat de voorgestelde keuzes ook onderbouwd waren. Naast de herdecoratie van het altaar en de wanden en plafonds zijn ook schilderijlijsten verguld en is het beeld van de Heilige Barbara opnieuw gepolychromeerd.'

Dankzij steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds Afdeling Limburg kon de restauratie gefinancierd worden. Dit hoofdstuk uit de geschiedenis van Kasteel Arcen is door SintLucas opnieuw geschreven.

Ervaring

Voor studenten was de opdracht een hele uitdaging, omdat ze aan de slag gingen met historisch en iconografisch onderzoek. Om de renovatie zo goed mogelijk te laten slagen, werkten ze met zeer oude technieken voor renovatie en decoratie.

"Natuurlijk weet je dat je met studenten gaat werken. Ze hebben nog weinig werkervaring en dat vraagt extra overleg. Hun onbevangenheid en leergierigheid zorgde wel voor de juiste energie. "
Edmond Staal, Stichting Limburgs Landschap
Edmond Staal
Deel dit project

Projectleden

Sanne van Bussel Restauratieschilder - leerjaar 4
Beatrice Pittman Restauratieschilder - leerjaar 4
Eline Vierhout Restauratieschilder - leerjaar 4
Isabelle Heling Restauratieschilder - leerjaar 4
Lotte Feij Restauratieschilder - leerjaar 4
Project aanmelden

Welk project wilt u door onze studenten laten uitvoeren?