SiNTLUCAS BOXTEL

Vormgeven Product, Ruimte & Media

Niveau 4

SiNT_OPL_Vormgeven-Product-Ruimte-Media-Statisch
OPLEIDING IN HET KORT

Als ruimtelijk vormgever geef je vorm aan ruimtes.

Dit kan het interieur zijn van een winkel of bedrijf, een decor maar ook een buitenruimte. Ook het ontwerpen van producten en objecten zoals verpakkingen, gebruiksvoorwerpen, meubelstukken of bijvoorbeeld lichtobjecten behoort tot het vakgebied. Daarnaast bedenkt en maakt een ruimtelijk vormgever de media-uitingen die in het ruimtelijk ontwerp worden toegepast.

Brochure aanvragen Bezoek onze open dag

Vormgeven product, ruimte & media

Je bedenkt concepten die je uitwerkt in een visueel ontwerp. Je hebt gevoel voor vorm, kleur, beeld, communicatie en materiaal en je past bij het ontwerpen je kennis van communicatie, vorm en kleur toe.

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar 4
  • Portfolio

Diploma

Ruimtelijk vormgever

Kosten

Op deze pagina vind je meer informatie over kosten voor de opleiding.

Wat doe je?

Je leert denken en werken vanuit een basisidee van waaruit je een opdracht uitvoert. Je start met onderzoek naar de vraag van de opdrachtgever én naar de doelgroep, want jouw idee moet hen aanspreken. Vervolgens ontwikkel je een idee dat hierbij past. Dit visualiseer je op papier en met diverse softwareprogramma’s op de computer om te presenteren aan je opdrachtgever. Daarna ga je aan de slag met het uitwerken van je ontwerp. Je experimenteert met materialen en test de verschillende mogelijkheden. Uiteindelijk ga je jouw ontwerp ook zelf maken of je draagt dit over aan andere vakmensen. Het is een brede opleiding met mogelijkheden om je te verdiepen in product, ruimte of media. Zo creëer je, vanuit jouw belangstelling, je eigen specialisme als ruimtelijk vormgever.

Wat maak je?

Interieur- of stylingontwerpen voor winkels, kantoren of woonhuizen, decorontwerpen voor festivals of theater, displays, beurspresentaties, verpakkingen, meubelstukken, lichtobjecten, gebruiksvoorwerpen, toepassingen voor web en met virtual reality

Welke vakken krijg je?

Naast de algemene vakken krijg je onder meer communicatie, conceptontwikkeling, vormgeven, visualiseren, styling, 2D- en 3D-softwareprogramma’s voor zowel ontwerp als realisatie, materialenleer, kleurenleer, 3D-printing, fotografie, typografie en calculatie.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden?

Vanzelfsprekend heb je gevoel voor vorm, beeld, kleur, materialen en technologie. Ook heb je interesse in communicatie en kunt je je goed inleven in de doelgroep. Daarnaast zijn ruimtelijk en technisch inzicht belangrijk. Je volgt trends op de voet en durft te experimenteren met nieuwe dingen.

Wat kun je na SiNTLUCAS?

Na SintLucas kun je aan de slag als ruimtelijk vormgever, interieur- of productvormgever, conceptontwikkelaar, stylist, visual merchandiser of bijvoorbeeld stand- en decorvormgever. Ook kun je een hbo-opleidingen op het gebied van interieur, vormgeving, communicatie, lifestyle of productdesign gaan volgen. Bijvoorbeeld aan de Design academy in Eindhoven of Thomas More Hogeschool in Mechelen (B).

AAN HET WERK IN DE CREATIEVE INDUSTRIE
Klik op het filmpje om te zien wat Evie ging doen na SintLucas.