SiNTLUCAS EINDHOVEN

Podium- en evenemententechniek

Niveau 4 - 3-jarige opleiding

OPLEIDING IN HET KORT

Als technicus zorg je ervoor dat het geluid perfect klinkt, het podium goed is uitgelicht en dat de voorstelling strak verloopt.

Je installeert de geluidsapparatuur, regelt de lichtshow en verzorgt de changementen en techniek op het podium. Veiligheid staat in dit beroep voorop. De druk is hoog en je maakt vaak lange dagen. Als het publiek er is, geldt er nog maar één ding; the show must go on.

Bezoek onze open dag

Podium- en evenemententechniek

Je maakt podium-, licht- en geluidsplannen. Je installeert het podium, licht en geluid. Ook heb je oog voor detail en veiligheid.

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar 4
  • Portfolio

Diploma

Podium- en evenemententechnicus licht of geluid

Crebonummer opleiding: 25204 (geluid) 25205 (licht)

Kosten

Op deze pagina vind je meer informatie over kosten voor de opleiding.

Wat doe je?

In overleg met de opdrachtgever maak je een productieplan voor het evenement. Je zorgt voor de opbouw en bediening van alle geluids- en belichtingsinstallaties. Jij kunt als geen ander omgaan met verschillende soorten theaterspots en lampen, microfoons, mengpanelen, lichtcomputers, versterkers en andere technische apparatuur. Ook regel je de beeldtechniek als er gewerkt wordt met projectie en camera’s. Verder zorg je met collega’s voor de decors en andere podiumvoorzieningen waarbij je de veiligheid altijd in het oog houdt.

Wat maak je?

Productieplanning, lichtplan, podiumplan (welke techniek, materiaal en gereedschap heb je nodig)

Welke vakken krijg je?

Naast algemene vakken krijg je beroepsgerichte vakken als licht-, geluids-, podiumtechniek. Ook krijg je les in elektronica en programma’s als WYSIWYG en CadCam.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden?

Als podium- en evenemententechnicus houd je van afwisseling en ben je een echte aanpakker. Je vindt het niet erg om (zware) spullen te schouwen en ‘s avonds en in het weekend bezig te zijn. Je maakt vaak lange dagen en werkt meestal als anderen vrij zijn. Je hebt interesse in techniek en een flinke dosis technisch inzicht. Ook kun je goed overzicht houden en heb je oog voor detail en veiligheid.

Wat kun je na SiNTLUCAS?

Met je diploma op zak kun je bijvoorbeeld gaan werken als podium-, licht of geluidstechnicus in een theater of bij een productiebedrijf. Of je gaat aan de slag als (freelance) technicus en wordt ingehuurd voor voorstellingen, festivals of concerten. Als je wilt verder studeren, kies je voor een hbo-opleiding op het gebied van eventmanagement of een technische opleiding gericht op licht, geluid of ict.

AAN HET WERK IN DE CREATIEVE INDUSTRIE
Klik op het filmpje om te zien wat Ludo ging doen na SintLucas.