SiNTLUCAS EINDHOVEN

Podium- en evenemententechniek

Niveau 4 - 3-jarige opleiding

OPLEIDING IN HET KORT

Als allround technicus weet jij met licht, geluid en beeld sfeer te creëren.

Je ontwerpt en maakt licht-, beeld- en geluidsplannen. Je installeert de geluidsapparatuur, regelt de lichtshow en verzorgt de beeldtechniek. Samen met de opdrachtgever regel je het perfecte podium voor de show. De druk is hoog, je maakt vaak lange dagen en veiligheid staat bij jou voorop. Als het publiek er is, geldt er nog maar één ding: the show must go on.

Podium- en evenemententechniek

Je maakt podium-, licht- en geluidsplannen. Je installeert het podium, licht en geluid. Ook heb je oog voor detail en veiligheid.

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar 4
  • Thuisopdracht en toelatingsgesprek

Diploma

Allround podium-en evenemententechnicus

Crebonummer opleiding:  25798

Kosten

Op deze pagina vind je meer informatie over kosten voor de opleiding.

Wat doe ik?

Na overleg met de opdrachtgever vertaal je jouw creatieve concept naar een technisch productieplan. Je zorgt met de crew voor de opbouw en bediening van alle geluids-, belichtings- en beeldapparatuur. Als beginnend professional kun je omgaan met verschillende soorten theaterspots en lampen, microfoons, mengpanelen, lichttafels, ledschermen, en mediaservers. Samen met de stagemanager ben je verantwoordelijk voor het totaalplaatje waarbij de techniek de sfeer van de productie ondersteunt.

Wat maak ik?

Je creëert de sfeer voor een show door een creatief idee te vertalen naar de juiste techniek. Hiervoor stel je licht-, beeld- en geluidsplannen op. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor rigging en veiligheid. Dit breng je tijdens de opleiding al in de praktijk tijdens festivals en concerten zoals Paaspop en Rowen Heze. Je werkt in kleine theaters maar ook in grote evenementenhallen zoals de Ziggo Dome in Amsterdam

Wat leer ik?

Je ontwikkelt vaardigheden op het gebied van licht-, geluid- en beeldtechniek, rigging, electriciteitsleer en projection mapping technieken. ‘Je leert onderzoeken, experimenteren en visualiseren, het stapsgewijs voorbereiden van een technische productie en werken met software zoals Capture, Vectorworks, WYSIWYG, GrandMA 3D, DAW software (Studio One, Audition) en Resolume. Daarnaast kun je het BMT-certificaat halen (Bedieningsvakman Mechanische Trekkenwand). Uiteraard horen ook algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen tot het programma.

Je krijgt in de opleiding veel ruimte om praktijkervaring op te doen tijdens events van SintLucas en van externe opdrachtgevers. Daarnaast kun je met eigen projecten aan de slag, bijvoorbeeld vanuit het buurthuis waar je werkt of met de band waarin je speelt. Ook werk je samen met studenten van andere opleidingen binnen en buiten SintLucas o.a. het Rock City Instituut en de Metal Factory. Je bouwt met deze persoonlijke leerroute een heel eigen portfolio op.

Waar loop ik stage?

Waar je stage loopt is afhankelijk van je interesses en leerwensen. Denk hierbij aan lokale theaters, poppodia, landelijke concertcentra of evenementenlocaties. Tijdens de stages kun je je verder verbreden of verdiepen in licht, geluid, beeld of rigging.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden?

Je kunt je goed inleven in de wensen van de opdrachtgever en deze vertalen naar een creatief en technisch plan. Ook houd je overzicht en heb je oog voor detail. Loop je tegen een probleem aan, dan pak je dat oplossingsgericht aan. Als allround podium- en evenemententechnicus houd je van afwisseling. Je vindt het niet erg ‘s avonds en in het weekend bezig te zijn en maakt vaak lange dagen. Als echte teamplayer zorg je er met de rest van de crew voor dat bezoekers een onvergetelijke ervaring hebben.

Wat kan ik na SintLucas?

Met je diploma op zak kun je gaan werken in een theater of bij een productiebedrijf. Of je gaat aan de slag als (freelance) technicus en wordt ingehuurd voor voorstellingen, festivals of concerten. Natuurlijk kun je ook verder studeren aan een hbo-opleiding.

SintLucas Podium- en evenemententechniek

SintLucas wint Publieksprijs GLOW

Ben jezelf! Met deze boodschap zetten onze talenten van Podium- en evenemententechniek de Vestedatoren in gekleurd licht. Zij hebben Rainbow niet voor niets bedacht. Regenboogvlaggen laten onze diversiteit zien in gender, ras en alle andere manieren waarop we verschillen. En zoals studenten zelf zeggen: ‘Omdat je op het SintLucas jezelf mag zijn!’ Lees meer:

SintLucas wint publieksprijs GLOW
AAN HET WERK IN DE CREATIEVE INDUSTRIE
Klik op het filmpje om te zien wat Ludo ging doen na SintLucas.

Filmpje project Rainbow GLOW

Studenten Rik, Lotte en Kiana van de opleiding Podium- en evenemententechniek bedachten het project Rainbow voor het Eindhovense lichtfestival GLOW 2021. In dit filmpje vertellen ze hoe de opdracht aanpakten en zie je het resultaat.