Wat doe je na SintLucas?

Alumnus Carmen: doorstuderen of ondernemen?

CarmenS Interieurontwerp

Wat doen studenten na SintLucas? In deze rubriek vertellen ze over hun volgende stap. Carmen Seuren startte tijdens haar studie bij SintLucas al met haar eigen onderneming: CarmenS interieurontwerp. Hoewel de opdrachten binnenstroomden, besloot ze om door te studeren in Maastricht. Ze volgde daar de opleiding ‘Vormgeving Architectuur & Interieur’. Dat duurde alleen niet lang. Na een maand besloot Carmen zich toch volledig te richten op haar bedrijf. “Ik had het gevoel dat ik veel meer uit mijn eigen onderneming kon halen, en dacht als ik wil doorpakken, dan moet het nu.”

Doorzettingsvermogen

De eerste opdrachten die Carmen uitvoerde, kwamen uit haar familie-, vrienden- en kennissenkring. “Die mensen weten dat je op SintLucas zit en legden daarom al snel een opdracht bij me neer. In eerste instantie greep ik elke opdracht aan, maar al snel moest ik keuzes gaan maken. De focus heeft altijd gelegen op het ontwerpen van interieurs voor particulieren, dus besloot ik me daarop te richten.” Ze kreeg steeds meer aanvragen en de omvang werd ook steeds groter. Het was tijd voor de volgende stap. Carmen schreef zich in bij de Kamer van Koophandel. “Ik wilde serieus overkomen en had daarvoor simpelweg een KvK- en BTW-nummer nodig.” Ze geeft toe dat de combinatie met school lastig was. “Ik kreeg weleens van mijn ouders en vriend te horen, Carmen, je kunt niet alles.” Toch wist ze haar carrière buiten school te combineren met haar studie. Het vergde echter wel veel doorzettingsvermogen. “Als ik thuiskwam van school, was ik nog niet klaar…”

Verder ontwikkelen

Tijdens haar laatste jaar op SintLucas twijfelde ze over haar vervolgstap, ging ze doorstuderen of werken? Na meerdere open dagen bezocht te hebben, besloot ze zich in te schrijven op de academie in Maastricht. “Ik was van mening dat ik mezelf door deze opleiding verder kon ontwikkelen op het gebied van architectuur. En daarnaast mijn kennis kon verbreden op het gebied van constructieve- en bouwkundige elementen. Die kennis miste ik nog.”

Inspireren en creëren

In de praktijk bleek de studie echter niet te combineren met haar eigen bedrijf. Ze besloot vroegtijdig te stoppen met haar hbo-opleiding. “Ik had het gevoel dat ik veel meer uit mijn eigen onderneming kon halen en dacht als ik wil doorpakken, dan moet het nu.” Carmen is heel blij dat ze de afgelopen jaren de tijd heeft genomen om haar eigen bedrijf op te starten.  “Als je me twee jaar geleden verteld had dat ik op mijn twintigste fulltime ondernemer was, had ik je waarschijnlijk heel hard uitgelachen. Ik had daar destijds alleen maar van kunnen dromen! Ik ben blij dat ik de afgelopen jaren heb kunnen gebruiken als opstart periode. Daardoor kan ik nu doen wat ik het allerliefste doe, creëren en inspireren als zelfstandige.”

Kennis opdoen

De kennis over de bouwkundige aspecten, hoopt ze in de toekomst via cursussen en trainingen te vergaren. “Ik heb sinds kort een loopbaancoach en zij verzekerde mij dat je die kennis ook op andere manieren kan opdoen. Bovendien kun je veel gerichter op zoek naar datgene wat je nog echt mist.” Door hard te werken, kwaliteit te leveren en daarnaast te investeren in haar onderneming, wil Carmen de komende periode van CarmenS interieurontwerp een bedrijf maken waar je niet omheen kan!

Nieuwsgierig naar het werk van Carmen? Klik hier om een kijkje te nemen op haar Instagram-pagina.