SintLucas Libi

Studenten leveren betekenisvolle bijdrage

Leerroute A6

Persoonlijk leren vanuit intrinsieke motivatie en eigenaarschap. Dat is waar Libi, het nieuwe onderwijsmodel van SintLucas, voor staat. Een ontwerp met als doel toonaangevend en adaptief onderwijs zodat onze studenten blijvende, betekenisvolle creatieve bijdragen leveren aan de maatschappij.

Binnen Libi worden er verschillende experimenten in het onderwijs uitgevoerd. Een van deze experimenten is Leerroute A6. Tijdens deze leerroute nemen studenten een kritische houding aan om zo hun leerproces te ontwikkelen, waardoor ze meer zelfsturend kunnen leren. Een gemotiveerde groep van 24 studenten van de opleiding Mediavormgeven uit verschillende leerjaren en studierichtingen neemt deel aan deze pilot.

Afgelopen weken hebben de A6-studenten gewerkt aan een opdracht voor het buurthuis Drents Dorp. Het oude buurthuis, onder het Strijps Bultje, wordt namelijk gesloopt en er komt een nieuw buurthuis aan de Halvemaanstaat in Eindhoven. De studenten hebben de opdracht gekregen om aan de slag te gaan met de re-branding van het nieuwe buurthuis en specifiek met een nieuwe naam met bijpassend concept.

De andere helft
De groep studenten heeft eerst onderzoek gedaan om inzichten te vergaren. Op basis van deze inzichten hebben zij concepten ontwikkeld. Tweedejaars student Crossmedia vormgeven Aniek van Erp neemt ook deel aan de nieuwe leerroute A6. Aniek: “Omdat ik mij niet op mijn plaats voelde in het reguliere onderwijs dacht ik eraan om te stoppen. Toen kwam A6 op mijn pad en ik ben van mening dat dit veel beter bij mij past en dat ik hierin mijn ideeën en stijl tot zijn recht kan laten komen.” De studente is ook bezig geweest met het project buurthuis en bedacht samen met haar team een naam en concept voor het nieuwe buurthuis. “We zijn in gesprek gegaan met de buurtbewoners om te kijken wat het doel en de doelgroep is van het nieuwe buurthuis. De bedoeling is dat bewoners daar terecht kunnen voor een gezellig praatje of een activiteit, maar er ook een rustige plek is om bijvoorbeeld te werken. Toen dachten wij aan de naam De andere helft, in de zin van de andere helft van de maan.”

Waardevol
Door dit project is Aniek erachter gekomen dat ze misschien geen freelance designer wil worden. Aniek: “Deze ontdekking was voor mij heel waardevol. Daarnaast vond ik het goed dat we tijdens dit project iets voor de gemeenschap hebben gedaan.”

 

Na het presenteren van de concepten aan de buurtbewoners kunnen zij komende tijd stemmen op hun favoriete concept. Daarna worden alle stemmen verzameld en komt er straks een winnaar uit de bus! Wij zijn nu al benieuwd naar de winnende naam en het bijpassende concept!