SintLucas Alumni

"Stagebedrijven zijn mijn opdrachtgevers geworden"

Oud-student Jesper Lemmen aan het woord

Jesper Lemmen

Wat doen studenten na SintLucas? Jesper Lemmen studeerde in 2019 af aan de opleiding Podium- en evenemententechniek van SintLucas en besloot na zijn opleiding verder te gaan met zijn eigen bedrijf JL Lighting. Jesper: “De stagebedrijven waar ik tijdens mijn schoolperiode stagegelopen heb, zijn nu mijn opdrachtgevers geworden”.

Samenwerken is belangrijk

Jesper: “Tijdens de opleiding Podium- en evenemententechniek moet je veel samenwerken met klasgenoten. Later in het vak heb je elkaar namelijk ook echt nodig. Je bent bijvoorbeeld bij het op- en afbouwen van een podium afhankelijk van elkaar. Daarom is het ook belangrijk dat je elkaar kan vertrouwen. Ik ben blij met de hechte vriendschapen die tijdens mijn studententijd zijn ontstaan.”

Gave projecten

Tijdens verschillende projecten krijg je de kans om vaardigheden die je tijdens de lessen geleerd hebt in de praktijk te brengen. Jesper: “Je krijgt de kans om zelf leuke projecten aan te dragen. Daarnaast hebben we een aantal vaste projecten tijdens de opleiding. Het was ook mogelijk om eigen projecten aan te dragen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het project diploma-uitreiking. Elk jaar regelen eerstejaars studenten van de opleiding Podium- en evenemententechniek de techniek van de diploma-uitreiking. In het tweede jaar hebben wij de coördinatie van dit project gedaan. Op de dag zelf mochten wij de opbouw begeleiden, zorgen voor de veiligheid en alles in de gaten houden.”

De stageperiode

Jesper: “We hebben gedurende de opleiding twee stages gehad. Mijn eerste stage was bij een poppodium in Venlo. Ik ben hier vooral bezig geweest met lichttechnieken. Naast het leren van technische zaken leer je ook dingen zoals: hoe stel je jezelf op tegenover een band of een gezelschap? Hoe ga je om met andere technici? Ook heb ik tijdens mijn stage geleerd om oplossingsgericht te denken. Dit is in dit vak ook erg belangrijk.”

Jesper zijn tweede stage was bij een ontwerpbedrijf voor lichtplannen. Hier is Jesper voornamelijk bezig geweest met het bedenken (en uitvoeren) van lichtplannen. “Ik heb meegeholpen aan de theatertour van Guus Meeuwis. Dit was een theatertour met 20 shows door heel Nederland. Supergaaf en heel leerzaam!”

Een eigen bedrijf

Jesper is tijdens zijn opleiding al gestart met het opzetten van een eigen bedrijf. Jesper: “In 2018 ben ik begonnen met mijn eigen bedrijf, zodat ik tijdens mijn opleiding al aan de slag kon in het vakgebied. Op deze manier ben ik aan de slag gegaan bij een poppodium.”

“Als ZZP-er ben ik vooral bezig met het bedienen van licht voor bands, dansopdtredens, feestjes en festivals. Ook houd ik mij bezig met het opbouwen en afbreken van technische installaties (audio/video) van een podium. Ik vind het ook leuk om, samen met andere lichtontwerpers, lichtplannen te maken en daarna te presenteren aan de klant. Mijn grote droom is om uiteindelijk mee op tour te gaan met een vet bandje.”

Dankzij SintLucas heb ik een groot netwerk. Ik ben via school (voornamelijk via stageplekken) in contact gekomen met verschillende bedrijven, opdrachtgevers en klanten. Deze contacten zijn nu heel waardevol voor mij.”

Livestreams

Tijdens de coronaperiode verzorgt Jesper ook de belichting van livestreams. “De beleving via een scherm is natuurlijk wel anders dan live, maar helaas kunnen we in deze tijd geen grote festivals organiseren. Voor nu doe ik wat mogelijk is.”

Jesper Lemmen