SintLucas Alumni

Oud-student schrijft boek voor creatieve en professionele tassenmaker

Boek Simone Vervoort

Simone Vervoort is vorig jaar afgestudeerd aan de opleiding Creatief vakman leer van SintLucas. Na deze opleiding heeft ze ervoor gekozen om door te studeren aan hbo-opleiding Orthopedische technologie bij Fontys Hogescholen. Naast deze studie verzorgt ze praktijklessen bij Het Ambachtshuis Brabant, heeft ze een eigen bedrijf in lederwaren én heeft ze een boek uitgebracht! Hoe doet ze dit allemaal? Dat wilden wij ook graag horen van deze ambitieuze dame…

 

Een echte praktijkdenker

Simone: “Ik ben altijd al iemand geweest die graag met mijn handen werkt. Dat vind ik echt het allerleukste. Vandaar destijds ook mijn keuze voor de opleiding Creatief vakman leer bij SintLucas. Tegenwoordig werkt iedereen veel op de computer, maar ik ben zelf graag met het ambachtelijke bezig. Mijn passie voor ambachtelijk werk vond ik terug in de opleiding Creatief vakman leer. Bij deze opleiding krijg je namelijk veel praktijkgerichte vakken en werk je veel met je handen. Dat past echt bij mij.”

Na de opleiding Creatief vakman is Simone gaan doorstuderen. Ze zit momenteel in het tweede leerjaar van de opleiding Orthopedische technologie van Fontys. Simone: ”Ik was op zoek naar meer verdieping en tijdens deze opleiding combineer ik het ambachtelijke en het medische. Dat vind ik erg leuk. Voor mij was dit wel een spannende keuze. Ik ben namelijk echt een praktijkdenker en dit is iets meer theoretisch. Maar als je iets doet wat je interessant vindt is het niet erg om ergens extra je best voor te doen! Mijn doel is om mijn creativiteit in te zetten om mooie orthopedische schoenen te maken. Vaak zijn dit namelijk echte medische schoenen en deze zien er niet zo mooi uit. Ik denk dat ik mijn creativiteit en mijn kennis over orthopedische technologie goed kan combineren om mooie orthopedische schoenen te ontwerpen!

Ook heeft Simone haar eigen bedrijf: Simone Vervoort Handmade Dutch Design. Hiermee maakt ze vernieuwende en handgemaakte producten van leer, vilt en textiel. Ook geeft ze vakgerichte lessen en workshops. Een voorbeeld hiervan is haar werk bij Het Ambachtshuis Brabant. Simone: “Sinds twee jaar heb ik een eigen lesgroep en verzorg ik hier praktijklessen.”

De tekst gaat verder onder de foto’s

Niet voor dummies

“Tijdens mijn werk kwam ik er eigenlijk achter dat er geen Nederlandstalige boeken op de markt bestaan met vakkennis over het maken van lederwaren. Toen besloot ik mijn kennis te bundelen en een boek te schrijven met tips en tricks voor de creatieve en professionele lederen tassenmaker. Ik heb lang nagedacht over hoe ik dit wilde gaan aanpakken. Moest het werkboek worden of echt een boek met een harde kaft? Om de behoefte te onderzoeken heb ik marktonderzoek gedaan en aan de hand daarvan besloten dat het toch echt een boek en geen werkboek moest worden. Uiteindelijk is het echt een praktisch boek geworden. Een echte musthave voor de creatieve en professionele lederen tassenmaker. Elk hoofdstuk van een boek is een tastechniek. Het is wel een boek voor mensen die bijvoorbeeld al een leeropleiding volgen en geen boek voor dummies. Ik geef in het boek geen voorbeelden over hoe je een bepaalde tas moet maken, maar ik leg de techniek uit. Ik wil juist mensen inspireren om zelf een ontwerp te maken en niet een ontwerp na te maken.

Toen de conceptversie van mijn boek klaar was heb ik deze als test aan onder andere aan mijn lesgroep voorgelegd. Aan de feedback van mijn lesgroep heb ik veel gehad! Soms is het lastig iets te vertalen naar de doelgroep, omdat je zelf de kennis al wel hebt. Zo kwam een leerling met het idee om een register met vaktermen op te nemen. Ik vond dit een supergoed idee. Zelf had ik er nooit aan gedacht om dit te doen. Na het verwerken van de tips van mijn lesgroep is het boek gedrukt. Ik ben heel trots op het eindresultaat. Het is een mooie verzameling van al mijn naslagwerk geworden waar ik in de toekomst met veel plezier aan terug kan terugdenken.

Simone verkoopt haar boek via haar eigen website. Geïnteresseerd in het boek? Klik dan hier