SintLucas Vormgeven media en technologie

Make someone happy

Eerstejaars studenten van de opleiding Vormgeven, media en technologie hebben afgelopen periode de opdracht Make someone happy afgerond waarvoor zij letterlijk ook echt iemand gelukkig mochten maken.

Mooie kaartjes om te versturen

Ayla Nooijen koos ervoor om cliënten van een dagbesteding gelukkig te maken. Doordat er op dit moment veel dagbestedingen gesloten zijn en er veel cliënten thuiszitten kwam ze samen met haar moeder (die vrijwilligster is van bij een dagbesteding) op het idee om knutselpakketjes te maken voor de cliënten van de dagbesteding, zodat zij zich thuis niet meer vervelen! Ayla: “We hebben in totaal drie pakketjes gemaakt. Allereerst een knutselpakketje met daarin een bos bloemen van papier die de cliënten zelf in elkaar mochten zetten. In dit pakketje zat ook een wenskaart. De wenskaart mochten de cliënten zelf opsturen. Het tweede pakketje was een knutsel theepakketje wat bestond uit: een mandje van papier, een onderzetter, een macramé pot voor een theelichtje en een pot waar je theezakjes in kan doen. Het laatste pakketjes was een pakketje waarmee de cliënten een potje konden maken om schrijfgerei in te bewaren. Al het nodige knutselmateriaal was aanwezig in de knutselpakketjes. “Mijn moeder heeft ook nog instructievideo’s over de knutselpakketjes opgenomen en deze via WhatsApp met de cliënten gedeeld”, aldus Ayla. Alle knutselpakketjes werden coronaproof afgeleverd door ze aan de deur te hangen.

Voordat Ayla aan dit project begon heeft ze eerst onderzoek gedaan naar de doelgroep. Wat vinden zij wel leuk en wat juist helemaal niet? Met welke materialen werkt de doelgroep het liefst? Vanuit daar is ze gaan kijken naar de mogelijkheden voor het samenstellen van de knutselpakketjes. Ayla: “Op de dagbesteding komen bijvoorbeeld mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Zo zitten er soms ook mensen tussen die bijvoorbeeld moeilijk om kunnen gaan met gereedschap. Daar moesten we natuurlijk wel rekening mee houden.”

Ayla is superblij met het eindresultaat “Ik vind het resultaat erg goed gelukt. Het was wel heel veel werk, maar dat was het zeker allemaal waard! We hebben veel leuke reacties gekregen van vrolijke en tevreden cliënten.”