Oud-student Mitchell van Eijk

"Door fotografie ben ik verbonden met wereld om me heen"

Hij voltooide twee studies bij SintLucas: Digital publishing en Mediavormgeving. Uiteindelijk koos oud-student Mitchell van Eijk (27) om van zijn passie fotografie zijn beroep te maken. Bij het CKE (Centrum voor de Kunsten Eindhoven) is nu zijn eerste expositie te zien. Daarin combineert hij architectuur- en portretfotografie. Mitchell fotografeerde voor het Woonbedrijf tien bewoners, die net zoals hij, een flexwoning aan de Willemstraat hebben. [Tekst gaat verder onder de foto's]

Mitchell van Eijk

Woning vertelt verhaal
Mitchell begon begin 2019 aan zijn project met de bewoners van de Willemstraat. Daar staan 88 woningen van 18 m2. De inrichting van dit kleine oppervlak is overal anders. Per bewoner maakte de oud-student vier foto’s. Het stramien is bij iedere bewoner hetzelfde, maar wat je ziet is steeds verschillend. “De foto’s vertellen het verhaal van die persoon. Als je goed naar de details kijkt, kom je meer over hem of haar te weten. Het was moeilijk om mensen zo ver te krijgen dat ze mee wilden werken. Sommige bewoners hebben al heel wat meegemaakt.” Toch kreeg Mitchell tien bewoners zo ver om een kijkje te geven in hun woning. “Dit project heeft me geholpen om mezelf te ontwikkelen. Ik moest uit mijn comfortzone stappen. Het is heel andere dan architectuurfotografie voor bedrijven wat ik normaal gesproken doe.”

Bliksemschicht
Mitchell is geboren en getogen in Eindhoven. Deze stad heeft voor hem geen geheimen. Hij kent de beste plekken om interessante foto’s van iconische gebouwen te maken. “Ik heb contacten in Eindhoven en weet waar ik moet staan om een bijzonder perspectief te krijgen.” Woontoren Onyx, aan de Mathildelaan, is op dit moment een van zijn favorieten. “Tijdens de juni-storm van afgelopen jaar was ik aan het fotograferen in de straat waar deze toren staat. Ik was daar vanwege de zonsondergang. Het weer veranderde geleidelijk en ineens waren daar die bliksemflitsen. De foto die je hieronder ziet, was de laatste die ik kon maken voordat ik moest stoppen omdat het te gevaarlijk werd. Ik vind het mooi dat de kleur in de lucht matcht met de kleur van de lichten bovenin de toren. De bliksemschicht maakt de foto extra bijzonder.”

Architectuurfotografie
Zijn liefde voor fotograferen ontwikkelde Mitchell aan het einde van zijn schoolcarrière. “We kregen lessen fotografie en ik ging voor opdrachten met mijn eigen camera op pad. Door een bezoek aan het station in het Belgische Luik is mijn passie voor architectuurfotografie ontstaan.” Hij begon foto’s op Instagram te posten en klasgenoten waren enthousiast over zijn werk. “Ik was op school altijd vrij stil. Ze waren verbaasd dat ik dat soort werk maakte.”

Zwart gat
Dat stimuleerde hem om ermee door te gaan. Mitchell wilde verder als fotograaf, maar wist na het behalen van zijn twee studies niet zo goed hoe hij dat aan moest pakken. “Ik belandde in een zwart gat en heb de hele zomervakantie na mijn afstuderen bijna niks gedaan. Vooral veel in bed gelegen.” Via Instagram kreeg hij een opdracht om voor het marketingbureau van Eindhoven de skyline en verschillende highlights van de stad in beeld te brengen. Dat was het zetje dat Mitchell nodig had. “Daar sprong ik mijn bed voor uit!” Hij kreeg goede reacties op zijn foto’s en daarna volgde opdrachten van verschillende opdrachtgevers.

[Tekst gaat verder onder de foto]

Actief en ontspannend
Het spelen met licht, dat spreek Mitchell aan in fotografie. “Ik ben me bewust van de stand van de zon en wat voor invloed dat heeft voor de lichtinval op een gebouw. Dat maakt dat je verbonden bent met de wereld om je heen. Je ziet het licht veranderen en daardoor kan je spelen met schaduw en licht. Je bent aan de ene kant heel lichamelijk actief en vervolgens kun je de beelden thuis na bewerken achter de computer. Dat is voor mij een mooie combinatie.”

Expo en architectuurfotografie
De expositie van de bewoners van de Willemstraat is nog tot en met 8 februari te zien bij CKE aan de Pastoor Petersstraat 180 (1e verdieping) in Eindhoven. Daarna zijn de foto’s te zien bij het Woonbedrijf aan de Wal in Eindhoven. Meer werk van Mitchell is online te vinden op Instagram en zijn eigen website.