Stageopdracht Laauw

Creatief in uitdagende omstandigheden

Creatief zijn en je creativiteit inzetten, is in deze uitdagende omstandigheden extra belangrijk. Meike Ruijs, vierdejaars studente Creatief vakman Leer, kreeg van haar stagebegeleider de vraag of ze een mondkapje van leer wilde ontwerpen. “De grootste uitdaging was het mondkapje passend maken voor je gezicht.”

Sparren

Meike startte eind januari met haar stage bij Laauw in Den Bosch. Dit bedrijf bestaat uit winkel en atelier waar leren accessoires verkocht en gemaakt worden. “Ik ben vooral bezig met het maken van collectables. Dat zijn tassen die in kleine oplages, soms maar 1 stuk, worden gemaakt.” De stagiaire werkt sinds twee weken vanuit huis. “Ik heb thuis een atelier, daar ben ik nu erg blij mee want ik kan hier gewoon vooruit. We houden veel contact door te bellen en whatsappen. Alleen merk ik wel dat het sparren over een ontwerp of het maken van de tas lastiger is, als je niet bij elkaar zit. Daarvoor moet je elkaar soms toch echt even zien. Daarom ga ik af en toe nog wel naar Den Bosch.”

Bezig blijven
Stagebegeleider en mede-eigenaar van Laauw, Rob van Ravenstein, gaf de SintLucas-stagiaire twee weken geleden de opdracht voor een mondkapje van leer. “We willen daarmee laten zien dat ondanks deze lastige omstandigheden we bezig blijven en het creatieve proces niet op de achtergrond raakt.”

Modestatement
Meike ging aan de slag. “De grootste uitdaging was het mondkapje passend maken voor je gezicht. Ik had zelf nog nooit zo’n ding op gehad. Er zijn verschillende soorten mondkapjes, zag ik online.” Haar conclusie: de vorm is erg belangrijk. Na passen, meten en dingen uitproberen, kwam Meike tot een eerste ontwerp. “Het is eerder een modestatement dan een functioneel mondkapje”, vertelt ze. Volgens Rob zou het in de toekomst een accessoire kunnen zijn wat we vaker op straat gaan zien. “In Azië dragen ze al veel meer mondkapjes, daar hoort het bij de levensstijl. Ik kan me voorstellen dat dat hier, na de coronacrisis, ook meer gaat gebeuren.”

tekst gaat verder onder de foto’s

Vorm
Meike denkt dat haar versie van het mondkapje functioneel zou kunnen zijn. “Met mijn eerste ontwerp kon je moeilijk ademhalen. Als je dat op had, stikte je bijna. Ik heb dat aangepast door er gaten in te maken. En aan de binnenkant is het mogelijk om een filter toe te voegen.” Verder is de stagiaire nog in de weer met de vorm van het accessoire. “We kregen nu feedback dat het teveel op een muilkorf lijkt.” Dus of het mondkapje van leer gaat worden, staat nog niet vast. “We hebben het aan verschillende klanten voorgelegd en niet iedereen ziet leer zitten. Een versie van stevig canvasmateriaal is ook een optie en wellicht wat toegankelijker”, licht Rob toe. Hoewel het model niet in grote oplagen gemaakt gaat worden, heeft het bedrijf de eerste aanvragen al binnen.

Vakkennis

Het is voor het eerst dat Laauw een stagiaire van SintLucas heeft. De samenwerking bevalt tot nu toe goed. Rob: “Meike weet veel over het vak en het materiaal leer. Daarnaast is ze goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de mode. Daarom werken we graag samen met jonge designers. Niet alleen als stagiair maar ook als samenwerkingspartner.” Meike is ook enthousiast over haar stage. “Bij Laauw zijn ze met veel verschillende dingen bezig: ze maken collecties, werken aan een schoenenlijn en organiseren workshops. Dat spreekt mij wel aan. Daarnaast zijn ze ook vernieuwend. En ik leer hier meer over verschillende technieken.” Als ze haar diploma op zak heeft, hoopt Meike dat ze bij Laauw kan blijven werken. “Ik wil nog veel leren van allerlei merken en verschillende bedrijven. Uiteindelijk zou ik langzaamaan voor mezelf willen beginnen. Ik weet inmiddels hoe lastig het is om een merk op te bouwen en de juiste doelgroep te vinden die bij jouw producten past.”

Lees hier het artikel op de website van Laauw over de stageopdracht van Meike.