BOXTEL | MBO NIVEAU 4

Decoratie- en restauratieschilder

Je leert ambachtelijke schildertechnieken als marmer- en houtimitaties en glas-in-lood producties maken. Kennis van kleuren en materialen is belangrijk, evenals historisch en bouwkundig inzicht. In de praktijk voer je restauraties uit in misschien wel een kerkje in Frankrijk. Of je brengt decoraties aan op attracties bij de Efteling.

Opleiding in het kort

Je gaat aan de slag met het opknappen van interieurs zoals bijvoorbeeld het altaar in een kerk of de glas-in-loodramen van een monumentaal pand. Je leert ambachtelijke schildertechnieken zoals bijvoorbeeld marmer- en houtimitaties In de praktijk voer je restauraties uit in misschien wel een kerkje in Frankrijk. Of je brengt decoraties aan op attracties bij de Efteling. Klik op onderstaande button om de opleidingsflyer te downloaden.

  • Je hebt oog voor detail en werkt heel precies;
  • Je doet historisch en bouwkundig inzicht op;
  • Je hebt kennis van kleuren, technieken en materialen
Willem van de Laar Creatief vakman
Keramiek Creatief vakman
Restauratie Studentenwerk
Vergulden Studentenwerk

Interview met student

Willem van de Laar (zie foto hiernaast) is tweedejaars student Creatief vakman Glas. Hij vertelt over het brede eerste jaar van de opleiding Vormgeven & Ambacht. 

Wat heb je in het eerste jaar geleerd?

"Ik heb vooral geleerd om vanuit het niets uiteindelijk een product te ontwikkelen. Je leert nadenken over de stappen die je zet en welke invloed iedere stap heeft op je eindproduct, zoals bijvoorbeeld materiaalkeuze. Als je hier komt bij SintLucas, weet je natuurlijk nog niet alles. Maar ik vond het fijn dat je in het eerste jaar leert hoe je het beste een traject kunt volgen, zodat je een mooi resultaat kunt opleveren."

Wat vond je de leukste opdracht?

"De schaal die ik voor keramiek heb gemaakt (rechtsboven op de foto hiernaast). Het was een opdracht waarbij je met vierkanten moest werken. Ik heb een schaal gemaakt die lijkt op een printplaatje van computers. Die heb ik ingelegd met goud en daar ben ik best trots op."

Verhaal van een oud-student

Wil jij weten wat je na SintLucas zou kunnen gaan doen? Melanie vertelt je waar zij terecht kwam na haar studie decoratie- en restauratieschilder.