“Ik wil de kennis van circulair ontwerpen in de toekomst vaker gebruiken”
Ontwerp van student Liz Rooijakkers voor het kenniscentrum Circulaire economie
Hoe ontwerp je een interieur dat toekomstbestendig is? Liz Rooijakkers, studente Vormgeven product, ruimte en media verdiepte zich in circulair ontwerpen. Samen met zes andere studenten deed ze een voorstel voor de inrichting van het nieuwe kenniscentrum Circulaire Economie bij de Kleine Aarde in Boxtel.
De interieurontwerpers van de toekomst zitten nu op SintLucas. Hoe zorg je ervoor dat zij weten welke materialen duurzaam zijn en welke materiaal hergebruikt kunnen worden? Door ze een opdracht te geven waarbij ze uitgedaagd worden om deze kennis te vergaren.
Andersom ontwerpen
Studente Liz Rooijakkers vertelt dat ze deze opdracht anders aanpakte dan ze gewend was. “Normaal ga je eerst ontwerpen en denk je dan pas na over bijvoorbeeld de meubels die je wilt gebruiken. Nu deed ik het andersom. Ik koos voor het thema Re-new. Het materiaal dat we moesten hergebruiken, werden mijn meubels. Daar heb ik mijn interieurinrichting op aangepast.” Om haar look te creëren, plaatste ze gerecycled hout tegen de muren. “Dat vangt het geluid op en is dus goed voor de akoestiek.”
Foto’s: Jurian Kriebel
Leerzaam
Deze manier van ontwerpen kostte de studente wel meer tijd, maar ze vond het wel leerzaam. “Het was gaaf om dit met school te doen. Zo leer je nieuwe dingen. Ik wil nog meer kennis opdoen, zodat ik het straks vaker kan gebruiken.” Liz verwacht echter niet dat in de toekomst alle interieurs duurzaam ontworpen zullen worden. “Ik denk dat het van de opdracht en de klant afhangt of het mogelijk is.”
Eyeopener
Naast studenten van SintLucas waren ook verschillende Summa-opleidingen betrokken bij dit project. Studenten Bouwkunde maakten een ontwerp voor het nieuwe gebouw en studenten Engineering & Society gingen aan de slag met de installaties voor elektriciteit, verwarming en koeling. Projectleider Cor Konings namens Summa College: “Ik denk dat deze opdracht voor studenten een eyeopener is geweest. Ze hebben hun kennis van duurzame materialen uitgebreid. Als onderwijsinstellingen zijn we het aan onze stand verplicht om jongeren meer te leren over circulair ontwerpen. Zij zijn de bouwers en de ontwerpers van de toekomst. Doen we dat niet, dan missen we de slag!”
SlimCirculair
Het ontwerp dat er nu ligt, wordt ingediend voor de wedstrijd SlimCirculair. Dit is een challenge voor studenten om het meest CO2-vriendelijk, duurzaam en circulaire ontwerp te maken. Naast een jury kan ook het publiek stemmen op de ontwerpen van de deelnemers. Vanaf 27 mei 2019 kan er via deze website gestemd worden. Op 14 juni wordt tijdens de finale bekend wie de winnaars van beide prijzen zijn.