Student Vormgeven Product, Ruimte en Media: “Door zelf modules te kiezen, kun je de opleiding naar je hand zetten”
Daen Kroezen en Suuske de Wolff, studenten Vormgeven Product, Ruimte & Media. Foto: Jurian Kriebel
Beide studenten ontwikkelden tijdens het eerste jaar een voorkeur voor product. In de tweede kunnen studenten zelf kiezen welke modules ze volgen. “Daardoor kun je je focussen. In de projecten die je doet, zitten nog steeds aspecten van ruimte en media”, legt Suuske uit. Daen is positief over deze opzet: “Je kunt de opleiding naar je hand zetten. Ik deed heel veel dingen die ik leuk vond. Voor mijn gevoel heb ik in het tweede jaar het meeste geleerd op het gebied van productvormgeving.”
De lamp van beton gemaakt door Daen Kroezen
Beton
Voor de opdracht lichtobject ging Daen aan de slag met beton. “Daar wilde ik graag een keer mee werken en het paste ook bij de stijl Bauhaus.” De student combineert graag oude en nieuwe technieken. “De mal voor deze lamp heb ik met een 3d-printer gemaakt, omdat een zo mooi mogelijke vorm te krijgen. Dat kon ik zo zelf niet maken. Met deze techniek lukte dat wel. Met de mal goot ik de vorm van de lamp. Dat was vanwege het beton wel een klus!” Wil je meer weten over deze opdracht, klik dan hier voor de website van Daen.
Een serie vaasjes gemaakt door Suuske de Wolff tijdens haar stage
Nieuw vak
Het derde leerjaar start met een half jaar stage. Suuske ging stagelopen bij keramiekstudio Harm & Elke in Eindhoven. “Ik heb daar in een half jaar tijd een heel nieuw vak geleerd.” Ze was eigenlijk helemaal niet van plan om met keramiek aan de slag te gaan. Maar de stijl van de studio sprak haar aan. En ze wilde graag meer leren over productvormgeving. Na een kennismakingsgesprek voor haar stage werd ze nog enthousiaster. “Harm en Elke zijn allebei begonnen bij SintLucas en hebben daarna nog Design Academy gedaan. Dat wil ik ook.”
Veel maken
De start was even wennen voor Suuske. “Het vak van ontwerpen is hetzelfde, alleen de productie is heel anders voor een keramisch product.” Ze vond het fijn dat ze echt met haar handen kon werken en een nieuw vak leerde. “Ik heb de kans gekregen om mijn eigen project te doen. In dat productieproces kwam alles wat ik geleerd had tijdens mijn stage terug.” Andere aspecten die ze tijdens haar stage meekreeg, was het runnen van het eigen bedrijf en het op de markt zetten van een product. “Daarbij komt veel meer bij kijken.”
Wereld open
Daen kwam voor zijn stage terecht bij het designersduo Kiki & Joost. Ook in Eindhoven. “Daar ging een wereld voor me open”, vertelt hij. Het was voor hem een uitdaging. “Ik dacht dat ik al een bepaald niveau van afwerking had behaald, maar kwam er daar achter dat ik er nog lang niet was.” Hij stelde heel veel vragen en dat heeft hem verder gebracht. Ook maakte hij mee hoe het was om mee te werken aan een expositie van het designersduo voor de Dutch Design Week. “Je zit de eerste twee jaar van SintLucas in een soort bubbel. Ik dacht dat ik alles al wist. De stage heeft mij daaruit gehaald. Het was een soort wake-up call.”
Het proces van een opdracht gemaakt door Suuske voor de keuzemodule ‘Experimenteren met materialen en techniek’
Experimenteren
Na hun stage keerden de twee terug op school. Naast het uitvoeren van opdrachten en projecten, volgden ze allebei de keuzemodule ‘Experimenteren met materialen en techniek’. Suuske vertelt: “Je leert in die module op een hele andere manier vormgeven. Je denkt vanuit het materiaal. Je bent veel vrijer. Je werkt niet voor een opdrachtgever maar je bent bezig met experimenteren en zelfontwikkeling.” Ze koos hiervoor, omdat ze na SintLucas nog wil doorstuderen. De opzet van de module past bij de manier van lesgeven op de kunstacademie.
Werkwijze
Daen beaamt dit. Verschil tussen mbo en hbo is volgens hem de werkwijze. “Je bent hier altijd voor een klant aan het werk. Je ziet nog echt op school. Terwijl op een academie het meer om het proces gaat. Je gaat dingen uitproberen en dat levert niet altijd het mooiste resultaat op.” Die manier van werken spreekt Daen wel aan. Hij past die nu ook al toe. “Op een gegeven moment weet je wat de docent wil zien en dan maak je dat. Ik mis dan de uitdaging. Dus dan daag ik binnen de opdracht mezelf uit.”
Van ontwerp naar uitvoering, een zitobject voor het NatLab ontworpen door Daen Kroezen
Vet project
Daen werkte dit schooljaar onder andere aan een ‘vet’ project voor het NatLab. Het filmhuis in Eindhoven organiseert in de zomer in hun tuin buitenfilms. “Mensen komen daar met hun eigen stoel naartoe. Wij kregen de opdracht om een zitobject te ontwerpen dat bezoekers kunnen kopen voor die avond en vervolgens makkelijk mee naar huis kunnen nemen”, vertelt Daen. Na zijn mbo-opleiding wil hij door gaan studeren en uiteindelijk zijn eigen studio beginnen. “In combinatie met lesgeven. Ik wil graag mijn kennis overdragen.”