"Dit project is gerelateerd aan games, alleen sla je een andere weg in."
Visualisatie Sint-Jan
In twee teams bouwden de studenten de zestiende-eeuwse Pieckenpoort en Sint-Jan digitaal na. Studente Meyke Werdmölder vertelt hoe zij met haar team de niet meer bestaande Pieckenpoort weer tot leven bracht. “We zijn meerdere malen bij Erfgoed ‘s-Hertogenbosch geweest om met specialisten over de poort te praten. Zo kregen we een goed beeld van het materiaal waaruit deze was opgebouwd. Deze bestaat namelijk niet meer. Omdat we ook de omgeving van de poort gingen animeren, hebben we deze specialisten ook gevraagd hoe die eruit zag. Wat voor planten en bomen groeiden er en hoe stroomde de rivier onder de poort door.”
Visualisatie Pieckenpoort en de huizen en molen rondom de poort
Met deze info op zak, maakte Meyke samen met medestudenten Dylan en Bas de poort digitaal na in het programma 3dsMax. “De opbouw doe je in dat programma. Je hebt dan alleen nog maar een grijs gebouw. Door extra lagen toe te voegen, krijg je een realistische weergave. Daarin verwerkten het groepje de details. Een laag voor de textures (structuren) van de stenen en het hout. En een laag voor de props (details) zoals de bomen, planten en de rivier”, legt de studente uit. De visualisatie van de Pieckenpoort is interactief. Met een virtual reality bril op kun je er onderdoor lopen. En je kunt zelf de houten toegangsdeur open- en dichtmaken. Meyke vond het interessant om aan het project te werken. “Het is gerelateerd aan games, alleen sla je een andere weg in.”
Visualisatie extra toren Sint-Jan
Studenten Emiel, Ruben en Remco hadden een grote klus aan het 3D-model van de Sint-Jan. De kathedraal had in die tijd in het midden een extra toren. Deze is door blikseminslag in brand gevlogen en verloren gegaan. “We hebben het werk verdeeld. We hadden allemaal wel een voorkeur voor wat we wilden doen”, vertelt Emiel. De beroemde kathedraal kent verschillende steensoorten. “We hebben op internet plaatjes van de verschillende steensoorten zoals baksteen, mergel en lijmsteen opgezocht en die digitaal nagemaakt. Het was heel veel werk, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. We kregen complimenten dat het er zo realistisch uitzag, alsof je naar een foto kijkt. Dat is leuk om te horen”, vertelt Ruben.
Remco vertelt dat ze van groot naar klein werkten: “Eerst de grote bouwblokken, de lompe vormen en daarna meer inzoomen op de details. In onze visualisatie kun je in- en uitzoomen en om de Sint-Jan heen lopen.” Door het project leerden ze meer over de geschiedenis van de kathedraal. Ze vonden het interessant maar raakten niet bezeten door de geschiedenis. “We wilden vooral wat moois maken voor ons portfolio”, geeft Emiel toe.
Erfgoed ‘s-Hertogenbosch streeft naar een langere samenwerking met SiNTLUCAS. Medewerker Dennis Dekker zou in de toekomst graag nog meer interactiviteit willen toevoegen aan de visualisaties van de gebouwen. “Daar hadden studenten nu te weinig tijd voor. Terwijl ze wel goede ideeën hadden om er spelelementen aan toe te voegen. Het gebruik van serious gaming in de erfgoedsector is in opkomst. Naast boeken, films en lezingen kun je nieuwe media inzetten om een historisch verhaal te vertellen om daarmee een jongere doelgroep te bereiken.” Het liefste zou hij nog een stapje verder gaan. “Dat er nog meer zintuigen geprikkeld worden. Dat als een verhaal zich afspeelt in de Middelleeuwen, dat je de geluiden en de geuren uit die tijd hoort en ruikt.”