"Ik leerde bij SintLucas het vak en dat helpt mij nog tot op de dag van vandaag."

Robert Claasen

Robert Claasen studeerde in 1993 af bij SintLucas. Hij is nu creative director bij Happy Stories. De oud-student kijkt terug op zijn opleiding in Boxtel, zijn vervolgstudie en de ontwikkeling van zijn vak.

Handicap
Zijn vader kon prachtig schilderen en dat inspireerde Robert om op tekenles te gaan. Zijn tekenlerares gaf hem de tip om eens bij SintLucas te gaan kijken. Hij bezocht een open dag en dacht ‘dit wil ik!’ Hij startte als zestienjarige jongen uit Dommelen met de opleiding in Boxtel. “Volgens mij was dat het laatste jaar dat je nog alles kreeg. Van etaleren tot decoreren, van tekenen tot fotografie. Ik vond alles leuk om te doen. Dat was wel een beetje mijn handicap. Ik had het naar mijn zin op school, alleen wist ik nog niet waar ik naartoe aan het gaan was.”

Klaargestoomd
Waar SintLucas volgens Robert goed in is, is het vormen van studenten. “Je wordt in de opleiding op een praktische manier klaargestoomd voor het vak.” Met veel liefde denkt hij terug aan de lessen van Joop Neutkens. “Hij liet je vol passie kennismaken met typografie. Ik heb destijds dingen geleerd waar ik nu nog steeds iets aan heb.” De oud-student gunt het de huidige vormgevers in opleiding dat ze tijdens hun leven een aantal mensen tegenkomt die hen ook zo inspireert.

Ondernemende geest
Robert had vanaf dag 1 dat hij ging studeren het ondernemen in de vingers. Omdat hij goed kon tekenen, kreeg hij regelmatig opdrachten waar hij een zakcentje mee verdiende. Tijdens zijn hbo-opleiding aan de Kunstacademie in Arnhem zette hij die ondernemende geest voort. “Samen met twee medestudenten begon ik het reclamebureau Harthandig. Ik begon voor mezelf, omdat ik niet te gemakkelijkste ben om mee samen te werken. Ik wilde laten zien dat ik het ondernemerschap in me had.” Het bureau bleef even bestaan. Echter de academie gaf hem het advies om ergens anders werkervaring op te gaan doen. Robert werd ruimtelijk ontwerper voor exposities in musea zoals het Museon en Naturalis. Vervolgens lonkte het zuiden en ging hij werken bij een onderdeel van Van Zandbeek communicatie in Eindhoven. “Die werkplek sloot zo goed aan bij mijn ervaring vanuit de academie en SintLucas. Het was een mooie mix van concept en praktijk in combinatie met veel vrijheid.” Het was zo leuk dat hij er ruim negen jaar bleef werken. “Dat had ik nooit gedacht.”

Duo
Hij keerde vervolgens terug bij Frontaal. Het reclamebureau waar hij ooit stage had gelopen vanuit SintLucas. Daar leerde hij Peter Rademaker kennen. En sinds die tijd vormen ze samen een creatief-strategisch duo. Eerst onder de vlag van Frontaal, daarna zelfstandig als Robert & Rademaker en nu als onderdeel van de Happy Horizon groep onder de naam Happy Stories.

Tempo
Het tempo waarmee de ontwikkelingen in het vak veranderen, gaat voor zijn gevoel tienduizend keer zo snel als in zijn eigen studietijd. “Vroeger duurde het maken van een advertentie twee dagen. Nu kan het in twintig minuten.” Toch schrikt dat hoge tempo de alumnus niet af. “Van Thomas Widdershoven, oud-docent van de academie leerde hij dat er één ding namelijk niet verandert. En dat zijn je eigen ideeën.” Als voordeel van de huidige ontwikkelingen vindt hij dat er minder onbeschreven regels zijn en dat er online geen beperkingen zijn. Je kunt alles maken wat je wilt. Robert geniet er van dat hij bij Happy Stories als ervaren rot in het vak mag werken met veel jonge collega’s. “Ik blijf ze enthousiast maken en laat ze ook de andere kant van het vak zien. Een kant die ze misschien nog niet zo goed kennen.”

Blijf authentiek
De drie allerbelangrijkste adviezen voor huidige en toekomstige SintLucas-studenten “doe wat je leuk vindt, Kies een bepaalde richting en wordt daar kneitergoed in. En blijf authentiek.” En voor SintLucas ziet hij als taak om studenten te helpen bij het ontwikkelen van hun passie. “Want dan gaan studenten bloeien.”