"Studenten geven mij geweldige eye-openers."

Rene Siebum Lucas Magazine

Foto: Jurian Kriebel

Rene Siebum is gastdocent bij de opleiding Vormgeven Product, Ruimte & Media. In zijn eigen studio begeleidde hij stagiaires van SintLucas. Dat ging zo goed dat hij na een tip van een docent reageerde op een vacature. Nu begeleidt hij anderhalve dag in de week studenten in hun leerproces. “Ik vind het leuk om mijn kennis te delen. En om studenten boven zichzelf uit te laten stijgen. Dat ze erachter komen dat ze meer kunnen dan ze zelf dachten.”

Zelf volgde de gastdocent een businessopleiding aan de Hogeschool Utrecht en daarna de Design Academy in Eindhoven. Het grote verschil tussen mbo en hbo is volgens Rene de manier waarop je studenten begeleidt. “Bij SintLucas heb je meer te maken met de sociaal maatschappelijke en persoonlijke ontwikkeling van de student. Hoe pakt de student, in de context van de opdracht, zijn leerdoelen op. Bij de Design Academy ging het een tandje harder en was de feedback meer gericht op hoe de student vanuit zijn persoonlijkheid met het vak omgaat.”

Vragen stellen
In eerste instantie vond hij het wel gek om docent te zijn. “Het voelde alsof ik 24 stagiaires tegelijk had.” Inmiddels heeft Rene zijn plek gevonden en ervaart hij voldoende vrijheid tijdens het lesgeven. “Ik vertel studenten verhalen uit de praktijk. En ik stel ze heel veel vragen. Dat is mijn stijl. Ik wil het ze niet te makkelijk maken. Sommige studenten hebben daar een bloedhekel aan, anderen vinden het juist wel fijn.” De gastdocent stelt ze die vragen, zodat ze zelf na gaan denken over het ontwerp dat ze maken en het proces dat ze volgen. “Ze moeten zelf begrijpen waarom ze doen wat ze doen. Ik had laatst een studente die had die waarom vraag nog nooit gekregen. Dus ze deed maar wat.”

Scherp
Door zijn manier van lesgeven heeft hij leuke gesprekken met studenten. “Ze geven mij geweldige eye-openers, waardoor ik mezelf soms afvraag wie er aan het eind van de dag meer geleerd heeft. Ik ga vaak heel enthousiast naar huis en voel me dan zo rijk.”

Bedenken en maken
Fulltime aan de slag als docent dat wil Rene niet. “Ik vind het fijn om in mijn eigen studio bezig te zijn. Hier kom ik tot rust. Ik kan een dag lesgeven even laten bezinken.” Hij heeft onder een eigen meubelcollectie met kapstokken en krukken en daarnaast werkt de ondernemer op projectbasis. Van zijn veertiende tot zijn vierentwintigste had hij een bijbaantje in een timmerwerkplaats. Daar heeft hij in zijn studio dagelijks profijt van. “Door mijn ervaring kan ik dingen bedenken en maken. Andere ontwerpers komen daarom juist naar mij. Omdat ik het dan zo kan maken, zoals zij het bedacht hadden.”

Werk van Rene
Tijdens de Dutch Design Week presenteert Rene in zijn studio op Sectie C in Eindhoven vrij werk. “Dat is een cadeau aan mezelf. Vaak leveren de exposities met vrij werk de beste reacties op.” Hieronder een aantal voorbeelden van zijn werk. Meer info via zijn website.

 

 

 

Rene Siebum
Rene Siebum werk