“Ik ben een boekengek”
Hans Kuijten

Foto: Peter Baas

Hans Kuijten studeerde begin jaren negentig Ruimtelijk vormgeven bij SintLucas. Vanwege het vijftienjarig bestaan van zijn bedrijf bracht hij het inspiratieboek Buiten De Lijnen uit. “Ik heb dit boek om meerdere redenen gemaakt. Ten eerste omdat ik enorm trots ben dat ik het vijftienjarig jubileum van mijn eigen zaak heb mogen en kunnen vieren. Verder is het een enorme kick om een eigen boek te maken en uitbrengen. Het bevat vele mooie projecten en samenwerkingen met klanten!”

Inspireren
Hans is volgens eigen zeggen een ‘boekengek’. “Ik heb van alle Nederlandse ontwerpers wel een boek. Daarnaast heb ik van alles wat met ons vak te maken heeft wel wat in de kast staan bijvoorbeeld over decors, interieurs, films en pretparken. Zo doe ik inspiratie op voor het bedenken van concepten.” Met Buiten De Lijnen wil hij laten zien wat zijn studio doet en kan. Verder wil hij lezers inspireren. “Net zoals ik ook door anderen geïnspireerd raak.”

Wegdromen
Tijdens zijn schooltijd, droomde Hans regelmatig weg bij mooie projecten. Het boek geeft volgens hem studenten de mogelijkheid om zich onder te dompelen in het vak waar ze mee bezig zijn. “Ik laat zien hoe een ontwerptraject bij mij op de studio verloopt, van eerste gesprek tot de eindfoto. Waar haal je als ontwerper de inspiratie vandaan. Hoe kun je telkens weer wat anders neerzetten, je eigen signatuur ontwikkelen en niet in herhaling te vallen. En helpt het bij het maken van keuzes tijdens je opleiding of in de toekomst.”

Foto’s: Peter Baas

Gerardushoeve
Een van de projecten die Hans in het inspiratieboek heeft opgenomen, is de opdracht voor restaurant Gerardushoeve in het Limburgse Epen. “Dit restaurant had een oubollige uitstraling. De eigenaars wilden graag een compleet nieuwe look en feel. Het ligt in een hele mooie omgeving, dus dat was mijn kapstok voor mijn ontwerp. Er was ruimte om gekke dingen te doen dus ik heb veel met exclusieve materialen gewerkt om een natuurlijke uitstraling te creëren. Ik vond dit een geweldig leuke opdracht omdat de klant mij volledig vertrouwde. Dat was een stimulans om er tegenaan te gaan en heel bijzonders neer te zetten.”

Sports bar Old Dutch
Een ander voorbeeld is het interieur dat hij ontwierp voor Sports bar Old Dutch in Breda. “De eigenaar van deze bar wilde een ruige sportsfeer creëren zoals hij gezien en geproefd had in de pakhuizen in New York. Toevallig was ik zelf net in die stad geweest en begreep ik wat hij bedoelde.” Het pand waar de bar in gevestigd is, bestaat uit verschillende ruimtes. “Ik houd daar van, want dan zie je niet alles in één keer als je binnenkomt. Ik dwing de bezoeker om op ontdekkingstocht te gaan. Van avontuur naar avontuur.” Om die sfeer neer te zetten, werkt hij samen met partijen die dat kunnen. Hans voert niet alles zelf uit. “Ik geef de ideeën, soms aan de hand van schetsen en vervolgens gaat de klant er zelf mee verder. Wel loop ik regelmatig binnen bij een project om te kijken hoe het vordert. De klant vindt dat ook prettig. Vaak wordt er gezegd als Hans het goed vindt, dan zal het wel goed zijn!”

Foto’s: Peter Baas

Eenling
De oud-student deed tijdens zijn carrière ervaring op in de stand- en decorbouw. Ook ontwierp hij de aankleding voor grote evenementen en festivals. Na een kort uitstapje naar een reclamebureau, begon hij ruim vijftien jaar geleden met zijn eigen bedrijf voor interieur- en decorvormgeving. “Binnen de bedrijven waar ik werkte, was ik altijd een eenling. Vaak had ik mijn eigen afdeling. De overstap was dus niet zo groot.”

Werkwijze
Zijn werkwijze is in de afgelopen jaren niet veel veranderd. “Natuurlijk word ik links en rechts wel ingehaald door jongeren die meer verstand hebben van digitale programma’s en die maquettes in 3D kunnen maken. Maar klanten komen juist bij mij vanwege mijn materialenkennis. En door het netwerk dat ik in die alle jaren heb opgebouwd.” Verder merkt hij dat klanten het prettig vinden dat hij nog op papier schetst. Voor bepaalde opdrachten huurt hij wel anderen in. “Als ik bijvoorbeeld renders nodig heb.”

Groeien
Al vaker kreeg de ondernemer de opmerking waarom hij zijn bedrijf niet laat groeien. “Ik heb nooit die ambities gehad. Ik vind het wel fijn om zzp’er te zijn. Het geeft me vrijheid.” Toch weet Hans dat hij meer uit zijn business kan halen als hij wel zou groeien. In zijn hoofd is hij er wel mee bezig om wellicht een nieuwe weg in te slaan. Vooral om de laatste ontwikkelingen beter bij te houden. “Als je mensen om je heen hebt, kun je elkaar voeden. Collega’s kunnen dingen uitzoeken. En je hebt meer tijd om ander soort projecten aan te nemen. “ Hij staat wel open voor een jonge afstudeerder die met hem het bedrijf toekomstbestendig wil maken.

Voor meer inspiratie kijk op hanskuijten.nl