"Een ton op de bank is mooi maar als je daar zeventig uur per week voor werkt zonder plezier, dan is dat de verkeerde drijfveer."

Niels Verschuren

Niels Verschuren behaalde in 2015 zijn diploma Stand-, winkel- en decorvormgever (SWD) bij SintLucas in Boxtel. Tijdens zijn vervolgopleiding Arts & Crafts startte hij zijn eigen bedrijf waarmee hij sieraden voor de man verkoopt. Zijn vlinderdas werd gedragen door BN’er Jan Versteegh in de finale van het tv-programma ‘Wie is de Mol’ van begin 2018.

Waarom koos je voor een opleiding bij SintLucas?
“Een tekendocent op de middelbare school tipte mij om bij SintLucas te gaan kijken. Ik zocht iets wat vrij was, iets met creativiteit. Ik wilde iets anders doen. Ik had gehoord dat het moeilijk was om bij SintLucas binnen te komen. We waren met een klein clubje van mijn school dat toelating deed. Ik tekende destijds heel veel. Vond het leuk om met mijn handen bezig te zijn en ik hielp thuis mijn vader met bouwwerkzaamheden. Ik ben blij dat het eerste leerjaar nog algemeen was. Ik vond het moeilijk om te kiezen waarin ik me wilde specialiseren. Ik twijfelde tussen Mediavormgever en Stand-, winkel- en decorvormgever. Die laatste is het uiteindelijk geworden en dat was een goede keuze.”

Na SintLucas volgde Niels de opleiding Arts & Crafts, een tweejarige Associate Degree-opleiding van de Willem de Kooning Academie. Hoe kwam je daar terecht?
“Tijdens het Tuinfeest van SintLucas sprak ik met een oud-student die Arts & Crafts had gedaan. Ik vertelde hem wat ik wilde doen en hij gaf mij het advies om bij die opleiding te gaan kijken. Ik had voor het project ‘Dierbaar’ op SintLucas ringen gemaakt. Ik wilde nog meer leren over hoe ik sieraden kon vormgeven en afwerken. Ik leerde bij Arts & Crafts andere technieken. Ik zat tussen de edelsmeden van Vakschool Schoonhoven, oud-studenten van het Hout- en meubileringscollege en uit de mode. Je leert van elkaar, ontdekt nieuwe technieken en materialen. Er ontstaat kruisbestuiving. Op SintLucas wilde ik altijd zo groots mogelijke objecten maken. Bij Arts & Crafts heb ik geleerd om juist klein te werken. Want dan zijn de details juist belangrijk. “

Tijdens je vervolgopleiding ontstond jouw passie voor de man in pak. Kun je uitleggen waarom?
“Voor vrouwen kun je overal sieraden kopen, zelfs in de supermarkt. Mannen mogen blij zijn als ze daar een paar sokken kunnen krijgen. Daarom ben ik me gaan concentreren op sieraden voor de man, zoals pochetten en een vlinderdas (modern bow tie). Tijdens het tweede leerjaar van Arts & Crafts ben ik mijn eigen bedrijf begonnen. Door mijn afstudeerexpositie bij het design destrict in Eindhoven kwam ik in contact met curator Nicole Uniquole. Daardoor is het balletje gaan rollen. Afgelopen april was ik aanwezig op de Salone di Mobile in Milaan.”

Niels was zo slim om Jan Versteegh een vlinderdas toe te sturen. Dit deed hij voorafgaand aan de finale van het populaire tv-programma ‘Wie is de mol’ begin 2018. De tv-presentator bleek de Mol te zijn en droeg tijdens de finale zijn vlinderdas. Deze was dus prominent in beeld en dat leverde Niels goede publiciteit op. Lees verder onder de foto.

 

Niels Verschuren - Jan Versteegh met vlinderdas

Foto: Jan Versteegh met de vlinderdas ontworpen door Niels.

Hoe bedenk je zo’n actie?
“Mijn vriendin bracht me op het idee. Zij keek naar het programma en vond mijn vlinderdas wel bij Jan passen. Als ik er zelf een draag, wordt die op straat herkend. Hé dat is die das van Wie is de Mol! Het heeft mij veel bekendheid in Nederland opgeleverd. Ik heb nu klanten uit het hele land.” Zelf was hij zich er niet zo bewust van dat het een goeie zet was. “Ik heb meerdere bekende mannen benaderd, daar hoorde ik vervolgens niks meer van. Dit is pas de eerste actie die zo goed uitpakte. Ik vond het best spannend want ik wist natuurlijk niet zeker of hij de das zou gaan dragen in de uitzending.”

Waar sta je nu?
“Na het afronden van mijn studie ben ik gaan werken. Ik ben leeromgeving assistent bij SintLucas. Ook heb ik mijn eigen bedrijf verder ontwikkeld. Tijdens mijn studie had ik te weinig tijd om mijn ideeën verder uit te werken. De volgende stap is samenwerken met een investeerder en wereldwijd mijn sieraden gaan tonen en verkopen.” De oud-student heeft altijd gedaan wat hij leuk vond. “Een ton op de bank is mooi, maar als je zeventig uur per week werkt en je hebt daar geen plezier aan dan is dat volgens mij de verkeerde drijfveer. Ik heb het geluk soms afgedwongen en ben op plekken gekomen, omdat ik me er ergens doorheen had gebluft. Daardoor heb ik ook wel eens een klant moeten afzeggen. Omdat ik te weinig ervaring had. Maar als je open en eerlijk bent, kom je heel ver.”

Hoe is het om weer terug te zijn bij SintLucas?
“De studenten die hier zitten, houden je wakker. De twee dingen die ik nu doe, zijn een gouden combinatie. Ik heb het naar mijn zin. Studenten komen regelmatig naar me toe om te vragen hoe bepaalde programma’s werken, daar kan ik ze bij helpen. Ze vinden het fijn dat ik zo eerlijk ben, ook al komt het er soms wat lomp uit.”

Hoe kijk je naar de toekomst?
“Mijn droom is dat mijn sieraden binnen nu en drie jaar op ieder continent te koop zijn. Ik ga proberen om een Amerikaanse artiest zo ver te krijgen dat hij een ontwerp van mij gaat dragen. Als dat lukt dan is het zeker mogelijk om wereldwijd te gaan.”

Meer informatie
Wil je meer weten over de sieraden van Niels? Kijk dan op zijn website.