“Mijn zoon hoeft minder zelf te koken”

Jolanda Gallas is voorzitter van de overkoepelende mbo-ouderklankbordgroep van SintLucas. Haar zoon volgt de opleiding Game art en animatie en zit in het examenjaar. “Als ouderklankbordgroep komen we ongeveer vier keer per jaar bij elkaar. We kijken mee met wat er op school wordt besloten en we behartigen de belangen van de student en ouders. Ik ben vier jaar geleden lid geworden, omdat ik graag betrokken ben bij de dingen die mijn kinderen doen. Wat me opgevallen is in de afgelopen jaren dat ouders van eerstejaars studenten het zo waarderen dat hun kind zichzelf kan zijn. Creatieve kinderen zijn op de middelbare school vaker de buitenbeentjes en bij SintLucas worden ze meer gehoord en gezien. Dat wordt door de hele school gedragen.”

Hoe heb je de afgelopen periode ervaren?
“We werken met zijn drieën thuis. Mijn man in de huiskamer, mijn zoon op zolder die hij voor zichzelf heeft en ik werk in mijn praktijk aan huis. Ik ben logopediste. Mijn werk bestaat momenteel vooral uit afspraken via videobellen. Ik merk dat sommige dingen veel makkelijker gaan, andere dingen zijn ingewikkelder. Doordat mijn man en ik meer thuis zijn, hoeft onze zoon minder zelf te koken.”

Hoe heb je als ouder het online onderwijs ervaren?
“Mijn zoon is eind januari stage gaan lopen bij een eenmanszaak in het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven. Na de komst van corona is hij thuis gaan werken. En van daaruit is er goed contact met het bedrijf en de andere stagiaires van SintLucas. Inmiddels is hij wel weer aan het werk bij zijn stagebedrijf. Ze doen veel met Virtual en Augmented Reality en daar is ons huis te klein voor. In het Klokgebouw kunnen ze goed op 1,5 meter werken. Hoewel ik van hem begreep dat er daar weinig mensen aan het werk zijn.”

Wat vond je zoon ervan om meer online en thuis te werken?
“Dat online werken, dat is hij wel gewend. Voor hem is het vooral jammer dat er weinig contact is en dat hij voor zijn bijbaantje in de horeca amper uren kan maken. Hij accepteert het zoals het is en heeft de mazzel dat hij de auto naar zijn stage kan pakken en niet met het openbaar vervoer hoeft. Voor zijn stage is hij heel fanatiek aan het werk gegaan en niet snel afgeleid. Hij levert altijd gedegen en goed werk af. We weten inmiddels dat hij met een heel mooi punt geslaagd is.”

Hoe kijk je naar de toekomst?
“De branche waar mijn zoon in gaat werken is flexibel. Ik denk dat onder andere virtuele rondleidingen om ergens een kijkje te nemen wel de toekomst hebben. Voor hem is dat gunstig. Hij wil na SintLucas gaan werken en kan waarschijnlijk voor zijn stagebedrijf een opdracht uitvoeren. Ik had graag gezien dat hij was gaan doorstuderen, maar hij maakt zijn eigen keuzes. Misschien gaat hij later nog een hbo-opleiding doen. Dat heeft zijn vader ook gedaan naast zijn werk.”

Wat voor invloed heeft deze periode op het onderwijs?
“Ik kan me voorstellen dat studenten niet voor weinig uren of een gesprek naar school hoeven te komen. Dat je bijvoorbeeld een stagegesprek ook online via een videocall  kunt voeren.”

Wat was er voor jou anders deze periode?
“We zijn natuurlijk veel meer thuis. Mijn man en ik gingen regelmatig buiten de deur eten of op bezoek bij vrienden. Ik rommel nu lekker in de tuin. Je hoeft niet meteen alles te doen. Verder ben ik druk met het verzorgen van mijn ouders.”