“Leerlingen voelen zich verantwoordelijk”

Judith van Bergen geeft les aan onze vmbo-leerlingen in de creatieve vakken.

Hoe gaat het met je?
“De overstap naar thuiswerken, is voor mij een hele verandering. Ik sta normaal vroeg op, omdat ik een stuk moet rijden. Ik heb nu geen last van files en dat mis ik ook wel een beetje. Je deelt de dag op een hele andere manier in, moet op zoek naar een andere structuur. Het vroege opstaan houd ik er in. Daardoor kan ik later op de dag ook mijn eigen dingen doen.”

Hoe geef je nu les?
“Op dit moment niet zo veel, omdat het online voor de creatieve vakken lastiger is. Met collega’s heb ik wel lesbrieven gemaakt en hebben we ideeën bedacht voor vrijwillige creatieve opdrachten die leerlingen kunnen doen. Verder geef ik samen met collega Jan het keuzevak typografie en heeft mijn collega Anouk gevraagd of ik wil helpen bij het keuzevak Fotografie. We hebben opdrachten herschreven, zodat ze ook thuis aan de slag kunnen gaan. We starten deze lessen gezamenlijk via teams. Als leerlingen vragen stellen, dan gaat dat via de chat. Ik merk dat leerlingen zich echt verantwoordelijk voelen. Dat vind ik mooi om te zien. De derdejaars, waar ik de keuzevakken aan geef, pakken het serieus op.”

Wat mis je?
“Het contact met leerlingen en collega’s. Het moment samen in de pauze om samen even lekker te kletsen. Het ritme van de dag. Het gevoel dat je jezelf nuttig kunt maken door de leerlingen les te geven. Natuurlijk ga ik wel aan de slag, maar het voelt heel raar om thuis te zijn terwijl je niet ziek bent.”

Hoe kom je deze dagen door?
“Ik houd heel erg van koken. Dus ik ben allerlei recepten aan het uitzoeken en proberen. Ik maak uitgebreide lunches en driegangendiners voor mijn man en mezelf. Ook gaat de barbecue regelmatig aan. Het is uitgebreid maar wel gezond. Dus veel verse groente en fruit!”

Je hebt tijd om na te denken, wat ga je anders doen als de school weer open is?
“Ik wil de Adobe-pakketten beter onder de knie krijgen. Zodat ik vragen die ik krijg van leerlingen kan beantwoorden. Daarnaast denk ik dat we als team al goed bezig zijn. Laten we dat op deze manier blijven doen.”

Wat ga je als eerste doen als alles weer mag?
“Een grote barbecue organiseren waar ik samen met familie en vrienden een hapje en een drankje kan nemen en iedereen weer dicht tegen mee aan kan drukken!”