"Ik laat in mijn foto’s de liefde voor het eiland Aruba zien. Dat er meer is dan zon, zee en strand."
Waarom koos je voor SintLucas?
“Ik zat op de havo en had meerdere kunstacademies bezocht. Toen ik SintLucas binnenliep, voelde ik hier hoor ik thuis. Ik kon op school echt mezelf zijn en mijn creativiteit beter uiten. Bij het bedrijf waar ik op Aruba werkte, bleken een collega en mijn baas ook oud-SintLucas studenten. Zij gaven aan dat ze daar de leukste tijd van hun leven hadden gehad. En zo kijk ik er ook wel op terug. Het gevoel van vrijheid, jezelf kunnen zijn en dat je omringt bent met mensen die hetzelfde ervaren. Met pijn in mijn hart heb ik afscheid genomen.”
Wat ging je na SintLucas doen?
“In het laatste jaar van mijn mbo-opleiding werd ik gegrepen door de digitale vormgeving. Ik besloot te kiezen voor de studie digitale media & concept aan de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht). Deze opleiding, die ik volgde in Hilversum, bleek wederom hartstikke breed. Dat heeft altijd in mijn voordeel gewerkt. Ik was in dienst van kleine bedrijven en daar hebben ze mensen nodig die alles kunnen. Ook is het afwisselend, bij grote projecten ben je van begin tot eind betrokken. Dan krijg je een connectie met je werk.”
Eigen bedrijf
Tijdens haar hbo-studie startte de oud-student met haar eigen bedrijf Laura Design. “Dat heb ik een aantal jaren gedaan, maar in mijn eentje ondernemen dat bleek niks voor mij. Ik ben veel te bescheiden en je moet alles zelf regelen. Tijdens mijn beide studies heb ik de voorbereiding op het ondernemerschap wel gemist. Ik liep tegen dingen aan zoals: Wat mag je vragen voor een opdracht? Waar ben je verantwoordelijk voor en Hoe zit het met copyright? Daar kun je je kop mee stoten. Ik ging voor meer zekerheid en belandde heel toevallig in Boxtel bij MarcelvangalenDesign. Daar heb ik ruim vijf jaar met veel plezier gewerkt.”
Hoe verging het je in het vak?
“Mijn eerste baan vond ik best spannend. Het duurde even voordat ik genoeg zelfvertrouwen had om mijn grenzen aan te geven en voldoende te geloven in mijn werk. In het vak kom ik vooral mannen tegen en zij kijken vaak anders naar vormgeving dan ik, dus is het belangrijk dat ik goed mijn werk kan onderbouwen en dat heb ik daar geleerd. Klanten namen mij direct serieus en dat geeft een kick.”
Hoe kwam je op Aruba terecht?
“Ik had in die tijd een relatie en hij ging naar Aruba en vroeg of ik mee ging. Na een vakantie daar had ik er een goed gevoel over. Ik was bij een bedrijf binnengelopen en die bleken uiteindelijk een plek voor mij te hebben. Zo werd het ook mijn avontuur. Normaal ben ik slecht met nieuwe dingen en grote veranderingen, maar ik liet Aruba op mij afkomen. Zelfs toen mijn relatie drie weken na aankomst strandde. Ik ging snorkelen, kocht een onderwatercamera en ging weer fotograferen. Op het werk ging het goed, want ik had super collega’s, de sfeer was informeel en dat vond ik fijn, want dat past heel goed bij mij.”
Wat bracht dit buitenlandse avontuur jou?
“Ik maakte heel veel foto’s en dacht wat ga ik daar mee doen. Ik verzamelde ze voor mijzelf op een website. Langzaam groeide dat tot een project. Vrienden stelden voor om ze via een fotodatabank te verkopen. Daar kwam mijn bescheidenheid weer om de hoek kijken. Ik wilde namelijk vooral de kleine mooie dingen laten zien. De plekjes waarvan je denkt ‘Wow, is dat Aruba’! Dat kreeg ik ook terug van de lokale bevolking, dat ze niet wisten dat die plekjes bestonden. Dit was de basis voor mijn andere projecten. Na het vele fotograferen ging ik aan de slag met Photoshop. Ik maakte in zes categorieën panoramafoto’s die mijn perspectief op Aruba laten zien. Het gaat verder dan zon, zee en strand. Met dit werk laat ik mijn liefde voor het eiland zien. Zeker voor de natuur. Want die heeft het daar hard te verduren.” Ook is het voor Laura belangrijk om in haar werk de connectie tussen Nederland en Aruba te laten zien. In haar project 30+ Aruba komt dat thema terug. “Er mag meer respect voor de Antillianen zijn. Ze zijn anders dan Nederlanders maar uiteindelijk zijn we wel 1.”
Waar sta je nu?
“Ik kreeg na 1,5 jaar heimwee en keerde terug naar Nederland. Ik ben nu opnieuw aan het integreren.” Samen met Zefania Stokkermans, ook oud-student van SintLucas, exposeerde Laura in mei en juni van dit jaar in YourStory in Boxtel. “Die expositie was voor mij een fantastische kans om mijzelf op een andere manier te presenteren. Als kunstenaar, terwijl ik mezelf zo niet zie. Ik hoop dat deze expo op verschillende plekken te zien zal zijn. Ik ben bezig om de foto’s van mijn project 30+ Aruba te bundelen en er een boek van te maken.”
Heb je een tip voor huidige SintLucas studenten?
“Maak je niet te druk, vertrouw er op dat je meer kunt dan je denkt. Sta open voor wat er op je pad komt. Tijdens mijn tijd op SintLucas had ik nooit gedacht dat ik zou emigreren.” Wil je meer werk van Laura bekijk ga dan naar haar website. Hieronder zie je ook voorbeelden van haar werk. Op de eerste foto heeft Laura haar favoriete plekje op Aruba vastgelegd. Het tweede beeld is een van de panoramafoto’s die ze maakte waarin ze verschillende aspecten van het eiland combineert.