"Ik stop het liefste tijd, energie en een stukje van mezelf in opdrachten die mij aanspreken."
Op de havo wist Karin al dat ze de creatieve kant op wilde. Alleen twijfelde ze tussen hbo en mbo. “Voor een kunstacademie vond ik mezelf nog te jong. De kleinschaligheid van SintLucas sprak me aan. En dat je in het eerste jaar een breed pakket kreeg, zodat je niet meteen hoefde te kiezen.” Ze kijkt met een positieve blik terug op haar studietijd in Boxtel. “We hadden een leuke, ambitieuze klas. En de feestjes waren altijd heel gezellig.”
Ontwerpen
Ze ging doorstuderen aan de Kunstacademie in Arnhem richting grafisch ontwerpen. “Ik heb mijn tijd bij SintLucas nodig gehad om te ontdekken dat mijn liefde bij ontwerpen lag. De keuze voor deze vervolgopleiding maakte ik heel bewust. SintLucas was vakgericht. De academie was meer open. Er was meer ruimte voor onderzoek. Dat had ik gemist op het mbo.”
Eigen koers
Met medestudent Alex Clay startte ze twaalf jaar geleden ontwerpbureau Lesley Moore. “We werkten eerst allebei bij de Designpolitie. In die tijd kon je als jonge ontwerper een startstipendium krijgen, tot maximaal vier jaar na je studie. We hebben die allebei aangevraagd en gekregen. En met dat startkapitaal zijn we ons eigen bureau begonnen.” De tijd was rijp om een eigen bedrijf te starten. “We wilden onze eigen koers gaan varen, onze eigen ambities nastreven.”
Culturele sector
Ze werken vooral voor de culturele sector. Daar ligt hun interesse. “Het zijn onderwerpen die ons aanspreken. Ik ben bezig met inhoud waar ikzelf blij van wordt. Naast de tijd en energie, stop je er ook een stuk van jezelf in. Dat doe ik het liefste voor opdrachten die mij aanspreken.” Lesley Moore ontwierp een aantal jaren geleden de nieuwe visuele identiteit voor het Centraal Museum in Utrecht. Ook ontwikkelden ze de nieuwe visuele identiteit voor de Nationale Opera en Ballet, het Opera Forward Festival en de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Spannend en leerzaam
In hun ontwerpen streven ze naar tijdloosheid. Met hun visuele identiteiten wonnen ze diverse prijzen. Dit drong ook, weliswaar met vertraging, door in het buitenland. Ze werken nu aan een opdracht voor een museum voor moderne kunst in China. “Dat is spannend en heel leerzaam. Een nieuwe stap voor ons bedrijf.” Lesley Moore is geen groot bedrijf. Karin en Alex voeren alle projecten samen uit: “1-op-1 met een klant dat vinden wij een prettige manier van werken. En onze klanten ook. We zijn heel flexibel. Alleen kun je dan niet heel veel opdrachten tegelijk aannemen.”
Schakelen
Voor Karin was het ondernemerschap best een stap. “Ik heb tijdens mijn opleidingen nooit les gehad in bedrijfskunde. We zijn dit gaan doen vanuit onze passie voor ontwerpen. Soms heb je de pet op van ondernemer en soms van ontwerper. Dat schakelen dat vergt de nodige inspanning.” Belangrijke tip volgens de oud-student is dat je je eigen werk en kunde op waarde schat. “Werk nooit gratis. Er moet iets tegenover staan. Dat hoeft niet altijd geld te zijn, maar wel een verplichting van de andere partij.” Ze denkt dat het goed zou zijn om vanuit de opleiding een soort nazorg te bieden aan alumni die als ondernemer willen gaan starten. “Je denkt daar pas over na als je er mee in aanraking komt. Op school ben je daar nog niet zo mee bezig.”
Tijd, kwaliteit en geld
Als ze bij Lesley Moore een opdracht in overweging nemen, hanteren ze voor zichzelf een driehoek die bestaat uit tijd, kwaliteit en geld. Karin: “Twee van de drie componenten moeten aanwezig zijn als we een opdracht aannemen. Anders is die opdracht per definitie niet geschikt voor ons. Dat kan de ene keer zijn dat je snel een idee moet bedenken en uitvoeren. Minder tijd maar wel goed betaald. En de andere keer dat je iets kunt maken waar je achterstaat maar waar je minder voor betaald krijgt. Daar moet je een balans in vinden.”
Dynamischer
Ze heeft het vak zien veranderen. “Hoe wij zijn opgeleid, dat zou nu niet meer volstaan. Wij zijn als ontwerpers meegegroeid met de verandering. Het is nu veel dynamischer en door de digitale en technische ontwikkelingen. Was ons werk eerst meer gericht op drukwerk, nu is dat percentage veel lager en doen we meer digitaal. Dat maakt het interessant, want er zijn allerlei ontwikkelingen gaande waardoor je constant wordt uitgedaagd. En door stagiaires worden wij ook weer gevoed met nieuwe ideeën.”
Kijk verder
Wil je in dit vakgebied verder, dan heeft ze voor de nieuwe generatie vormgevers de volgende tip: “Kijk verder dan je vakgebied en laat je voeden door andere (kunst)vormen. Daar haal je veel uit en zo krijg je nieuwe inzichten. Zodat je niet maakt wat al is gemaakt maar juist nieuwe dingen bedenkt.”