“Ik volg het nieuws op de voet”

Youri Buis zit in het tweede leerjaar van de opleiding Media- en evenementenmanagement. Naast zijn werk voor school is hij druk bezig voor een lokale omroep. Daar mocht Youri blijven als radiomaker na zijn stage aan het begin van dit schooljaar.

Hoe gaat het met je?
“Het is wennen om zoveel thuis te zijn. Het liefste was ik op school om de lessen te volgen.”

Hoe heb je de online lessen tot nu toe ervaren?
“Ook dat was wennen. Het volgen van lessen via een beeldscherm is intensief. Naast die online lessen, ben je veel tijd kwijt met het maken van de opdrachten. Ik vind het soms lastig om na die intensieve lessen nog flink aan de slag te gaan. Op school maak je de opdrachten in de les, alleen dat gaat nu niet. Het vraagt veel meer planning, gelukkig is dat wel onderdeel van mijn opleiding dus dat lukt wel.”

Wat doe je naast de opdrachten voor school?
“Ik werk bij Omroep P&M, dat is de lokale omroep voor de Limburgse gemeente Peel en Maas. Ik verzorg op dit moment twee keer per week een radioprogramma en ben nieuwslezer. Ik heb daar mijn eerste stage gelopen voor de opleiding Media- en evenementenmanagement. Ik wil namelijk journalist worden en na het mbo journalistiek studeren op het hbo.”

Hoe ervaar je deze periode als radiomaker?
“Ik volg het nieuws op de voet. Als je in de media werkt, is dit een interessante periode. De gemeente waar de omroep actief is, is hard getroffen door het coronavirus. Door mijn radioprogramma spreek ik veel ondernemers en burgers die er mee te maken hebben. Als je mensen interviewt, dan voel je de emotie. Uit de cijfers blijkt dat er veel geluisterd wordt, omdat mensen thuis zitten en op de hoogte willen blijven. Het voelt wel als een belangrijke taak. Ook al vraag ik me wel eens af of ik het goed genoeg doe. Ik heb nog maar weinig ervaring. Toch ben ik trots dat ik gevraagd ben om na mijn stage te blijven. Dat is toch wel een teken dat ze vertrouwen in me hebben. En ik vind het mooi dat ik op deze manier met mijn passie bezig kan zijn.”

Wat ga je als eerste doen als deze periode voorbij is?
“Ik heb een seizoenkaart voor het voetbal, dus ik hoop dat we snel naar wedstrijden kunnen gaan. Ik mis de sfeer en spanning van het stadion. En natuurlijk weer fysiek naar school. Ik hoop dat we in het nieuwe jaar op school kunnen starten. Voor mij is het derde leerjaar het afstudeerjaar. Dan wil ik via het keuzedeel doorstuderen proeven aan de mogelijkheden voor een vervolgopleiding op hbo-niveau.”


Op de foto hieronder zie je Youri tijdens zijn stage bij omroep P&M. De foto is gemaakt door Jana Wijnen, studente Audiovisuele technologie.