Jeroen Veldkamp is eigenaar van Veldkamp Produkties. Een bedrijf dat videocontent maakt voor diverse doeleinden. Studenten van SintLucas lopen stage bij dit bedrijf en in 2019 maakte SintLucas samen met Veldkamp Produkties de nieuwe moodfilm. Begin mei won deze productie goud bij de internationale wedstrijd New York Festival World’s Best TV & Film.
Hoe gaat het met je?
“Ik voel me moedig, want het is een rare tijd. Je wordt overmand door allerlei gedachtes. Soms zijn die positief, soms negatief. Onze branche ligt, op nieuws en actualiteiten na, grotendeels op zijn gat. Wij maken vooral films voor organisaties die een nieuw product introduceren of in een transitie zitten. Dat heeft nu geen prioriteit. In maart hebben we een aantal producties af kunnen maken maar sinds april staan opnames on hold. Ook zijn er nog geen nieuwe aanvragen binnen gekomen. Wel doen we kleinere opdrachten voor bestaande klanten, maar dat staat niet in verhouding met wat we deden. Ik ben ondernemer en bij mij is het glas half vol. Ik zie altijd kansen om weer aan de slag te gaan.”
Hoe kijk je naar de toekomst?
“Wat er nu gebeurt daar kun je als bedrijf niks aan doen. Er zal op verschillende vlakken een transitie plaatsvinden. Ik ga niet met de pakken neerzitten en zeuren over deze situatie. Want dat heeft geen zin. Ik ben samen met mijn team aan het kijken hoe we in kunnen spelen op deze nieuwe situatie. Je wordt uitgedaagd om het verschil te blijven maken als bedrijf. Deze periode is zeer geschikt om na te denken over de lange termijn. Vragen als wat zijn wij in de kern en wat doen we heel goed, horen daarbij. In september vieren we het vijfentwintig jarig bestaan. Ik heb eerder ups en downs meegemaakt. Het is lastig te voorspellen hoe diep de crisis gaat zijn. Ik hoop dat het aan het eind van het jaar weer op het niveau is zoals het was.”
Hoe is het om juist in deze tijd dan twee internationale prijzen te winnen?
“Die laten zien dat we op de top van ons kunnen zitten. Naast goud voor de film van SintLucas wonnen we ook brons voor een film die we maakten in opdracht van de Provincie Noord-Brabant. We laten daarmee zien wie we zijn en waar we goed in zijn. Alleen kunnen we daar nu niet goed genoeg van profiteren. Het zou zonde zijn dat wat we opgebouwd hebben niet voort kunnen zetten. Er zijn in onze branche maar weinig bureaus die doen wij wat doen. Dus de uitdaging is om dat wat we hebben te behouden en deze periode door te komen.”
Wat betekent deze periode voor de nieuwe generatie die het AV-vak in wil?
“Wat ik nu ga zeggen, klinkt als ouwe lullenpraat maar de kwaliteit van de sector is en blijft belangrijk. Er zijn momenteel heel veel makers en er wordt veel geproduceerd, omdat de kosten van apparatuur laagdrempelig zijn. De vraag naar snelle video’s neemt een vlucht. Daardoor zie je dat het niveau van de content vaak matig is. Het is nu belangrijk om ons vak naar een hoger niveau te tillen. Er zijn teveel dezelfde soort makers die vissen in dezelfde vijver. Ik maak me zorgen om de grote hoeveelheid generalisten. Ik denk dat het belangrijk is dat er meer specialisten komen in onze sector. Jonge makers zouden in de eerste jaren van hun loopbaan ervaring op moeten kunnen doen. Zo ontdekken ze wat ze leuk vinden en kiezen vervolgens waarin ze zich willen specialiseren. De volgende stap is dat ze samen met anderen de mooiste producties maken. Ieder vanuit zijn/haar eigen specialisme. Verder zie ik een ontwikkeling dat bedrijven met een marketing en communicatieafdeling zelf een videomaker in dienst nemen om de snelle en eenvoudige content te maken. Daar liggen mogelijkheden voor stages van studenten. Binnen die afdeling kunnen ze ervaring opdoen. Op die manier werken wij al samen met meubelfabrikant Henders & Hazel. In overleg met deze afdeling bedenken en schieten we beelden voor dit bedrijf. Dit materiaal wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de corporate campagne. Een eigen editor bewerkt dit materiaal dan voor content voor de online kanalen. Voor studenten is er op zo’n plek heel veel te doen.”
Wat heeft de afgelopen periode jou gebracht?
“Kijk naar wat voor jou werkt. Ook uit deze uitzonderlijke tijd, is wat positiefs te halen. Een klein voorbeeld: doordat ik nu door het thuiswerken zelf meer de regie heb over mijn agenda, houd ik nu meer rekening met mijn ritme van de dag. Ik ben ’s middags en ’s avonds het sterkst in het bedenken van concepten. Ik plan mijn persoonlijke afspraken voortaan in de ochtend. Dan kom ik op stoom en na de lunch werk ik dingen uit.”