“Ik vind het interessant om mensen te verbinden”

Mike Gommans studeerde in 2018 af bij de opleiding Media- en evenementenmanagement. Na zijn afstuderen begon hij in de mediawereld. Inmiddels is hij consultant Supply Chain bij Extra Talent. “De afgelopen maanden waren pittig”, aldus de oud-student.

Hoe gaat het met je?
“Ik heb me door de afgelopen maanden heen moeten slaan. Binnen mijn vakgebied van de supply chain waren er weinig vacatures. Alles ging op slot. In onzekere tijden gaan bedrijven niet op zoek naar nieuw personeel. Daardoor was er voor mij minder werk. Je merkt nu dat het weer voorzichtig aan begint te trekken. Het is afhankelijk van de branche. In de voedselindustrie gaat het goed maar de automotive ligt plat.”

Wat voor functie heb je?
“Bedrijven komen bij mij met vacatures en ik zoek voor hen kandidaten om die functies te vervullen. Ik bemiddel binnen de supply chainbranche voor kantoorpersoneel op mbo-, hbo- en wo-niveau. Tijdens mijn opleiding kregen we de opdracht om op zoek te gaan naar je droombaan. Recruitment heeft mij altijd getrokken. Ik vind het interessant om mensen met elkaar te verbinden. Bij het solliciteren naar een baan merkte ik dat ze vooral functies op hbo-niveau hadden. Ik probeerde daar doorheen te prikken en dat leverde vaak positieve reacties op. Na een paar goede gesprekken kon ik bij mijn huidige werkgever aan de slag. We zijn gestart met een traject om te kijken of ik het denk- en werkniveau aankon. Dat pakte positief uit. Het organiseren en communiceren dat ik leerde op de opleiding, kan ik goed gebruiken in deze functie.”

Heb je tijdens de afgelopen periode andere dingen gedaan?
“Het online solliciteren is enorm toegenomen. Als je een baan zoekt, dan is het belangrijk om zichtbaar te zijn op LinkedIn. Ik maak regelmatig filmpjes om te laten zien hoe je van die digitale middelen gebruik kunt maken. In een van die filmpjes geef ik tips over hoe je online representatief over kunt komen. Veel sollicitatiegesprekken gaan namelijk digitaal en je wilt een goede indruk maken. Die tips heb ik samen met mijn collega’s bedacht. Je leert van elkaar. Ik kreeg positieve reacties op het filmpje. Als consultant is het belangrijk om zichtbaar te blijven. Zeker op LinkedIn, want daar haal ik het grootste gedeelte van de kandidaten vandaan. Het gaat om het hebben van connecties en het delen van je verhaal. Een uitgebreid netwerk is niet alleen voor mij heel handig maar zeker ook voor de studenten die nu op zoek gaan naar een baan. Als je een profiel aanmaakt en dat zo goed mogelijk doet, hoef je het niet meer aan te passen.”

Van welke ervaring heb je in je huidige functie profijt?
“Ik zit veel aan de telefoon. Tijdens mijn laatste stage in de mediawereld deed ik dat ook. Die ervaring heb ik in mijn sollicitatiegesprekken ook meegenomen.  Soms lijkt het een niks met het ander te maken, maar als je creatief nadenkt dan kun je bepaalde ervaringen zeker op verschillende manieren inzetten.”

Hoe kijk je naar de toekomst?
“Het blijft voorlopig nog wel spannend of ik mijn baan kan houden. Volgens sommige voorspellingen moet de grootste klap nog komen. Ik zit natuurlijk in een functie die heel sales gericht is, als we geen omzet draaien dan komt mijn baan in gevaar. Het gaat de goede kant op maar het kan ook snel weer mis gaan.”

Wat zou je huidige en nieuwe studenten Media- en evenementenmanagement mee willen geven?
“Je hoeft niet voor de evenementenbranche te kiezen, want het is een veelzijdige opleiding. Wat mij betreft zou de focus nog meer op media mogen liggen. Daar kun je heel veel kanten mee op. Je krijgt les in de basis van de Adobe-programma’s, waardoor je filmpjes leert editen en vormgeven in illustrator, daar heb ik tijdens mijn stage maar ook nu nog superveel aan.”