“Ik vind de rust wel fijn”

Jeske Giesen werkt in de ambachtelijke werkplaats in Boxtel. Daar geeft ze advies aan studenten over hoe ze bepaalde werkstukken het beste kunnen maken. Ook leert ze hen hoe ze de machines en het gereedschap kunnen gebruiken om mooie en goede producten te krijgen.

Hoe gaat het?
“Ik heb eigenlijk niks te klagen. Ik verveel me niet en ik vind het wel fijn die rust. Je hoeft niks. Ik wandel veel, soms wel twee of drie uur per dag. Ik nam daar nooit de tijd voor, maar nu vind ik het heerlijk. Om acht uur ’s ochtend stap ik de deur uit. Soms met een podcast en soms geniet ik gewoon van de natuur.”

Hoe heb je de eerste weken ervaren?
“Het is heel gek als je niet zoveel kunt doen. Voor andere collega’s gaan de lessen gewoon online door, maar dat is voor ons toch lastiger. Net voordat de school echt dicht ging, heb ik nog wat dingen gelaserd voor studenten. En we hebben wat gereedschap uitgeleend, zodat studenten thuis verder konden gaan. In het begin kwamen er nog wel wat technische vragen over hoe ze dingen konden maken, maar nu is het wel stil. Ik kan moeilijk online gaan uitleggen hoe ze een zaag moeten gebruiken, als ze dat gereedschap thuis niet hebben. Met mijn team hadden we in het begin nog wel het idee om online via een Instagram-account dingen te gaan doen. Alleen hadden we allemaal wel gezondheidsklachten, dus zijn we daar uiteindelijk niet mee begonnen.”

Wat doe je om de tijd door te komen?
“Voor SintLucas ben ik bezig met het verzinnen van nieuwe workshops voor de S+-activiteiten. Dat zijn activiteiten die studenten en docenten vrijwillig kunnen volgen. We hebben eerder dit jaar al een keer een borrelplank gemaakt en ik ben nu andere dingen aan het bedenken die we kunnen gaan doen. Daarnaast heb ik mijn eigen bedrijf, waar ik in januari mee ben gestart. Ik maak meubels in opdracht. Je zou denken waarom zouden mensen nu nieuwe meubels willen hebben, maar de opdrachten blijven komen. Laatst kreeg ik een spoedklus of ik een bureau wilde maken. De opdrachtgeefster zat samen met haar man thuis te werken in de woonkamer, dat werkte niet goed. Ze wilde graag een bureau, zodat ze een eigen werkplek kon inrichten.”

Ben je met andere dingen bezig dan normaal?
“Ik heb een zoon Mees, die doet dit jaar eindexamen. Ik ben niet zo’n moeder die helpt met leren maar nu denk ik wel we pakken het samen aan! Hij staat er namelijk niet zo goed voor. Mees dacht dat hij het met de eindexamens wel goed kon maken, maar dat gaat nu natuurlijk niet lukken. Hij moet in ieder geval herkansen, dus het is nog spannend of hij het gaat halen. Wat wel leuk is van deze situatie is dat hij veel thuis is, waardoor we meer contact hebben. We gaan regelmatig even samen weg op de scooter.”

Wat mis je het meeste?
‘De collega’s. We hebben altijd veel lol op het werk. Ook mis ik de creatieve omgeving van onze school en de sfeer. Met dit weer had iedereen in Boxtel in de tuin gezeten! Ik ben benieuwd hoe lang het nog gaat duren.”

Foto: Jeske op de foto met haar zoon Mees