Bart van Zelst is docent Ondernemen bij de opleiding Ruimtelijk vormgeven.
Hoe is het met je?
“Rustig. Gelukkig geen gezondheidsproblemen hier in huis. Ik kan prima thuiswerken. We zitten niet op elkaars lip, omdat mijn vrouw op locatie werkt en mijn zoon zijn eigen kamer heeft waar hij online lessen van zijn hbo-opleiding kan volgen. Mijn dochter heeft vier weken geleden haar stage in Zweden afgebroken, en is nu afwisselend thuis en bij haar vriend. We hadden een Franstalige Belgische studente in huis die Nederlands leert bij het taleninstituut in Vught. Ook zij is naar huis gegaan en daarmee is de studeer/logeerkamer voor mij vrijgekomen als eigen werkplek.”
Hoe verliepen de eerste weken online onderwijs?
“Bij de projecten voor Ruimtelijk Vormgeven in leerjaar 3 is het lesprogramma omgegooid. Bepaalde onderdelen, die makkelijker online te geven zijn, zijn naar voren gehaald. Natuurlijk werkt nog niet alles optimaal maar we zijn wel bezig met voortdurende aanpassing / verbetering. De vierdejaars studenten lopen stage en daar heb ik veel contact mee onder andere over hun examen. De meeste werken nu vanuit thuis en doen hun examenopdracht (Proeve van Bekwaamheid) voor het stagebedrijf op afstand. Waar het stagebedrijf geen examenopdracht heeft, krijgt de student een vervangende opdracht vanuit school. Sommige studenten zullen na afronding van hun examenopdracht geen / weinig werkzaamheden meer voor het stagebedrijf kunnen doen. Samen met andere collega’s die stage begeleiden bekijken we nu wat we hen nog aan kunnen bieden voor de paar weken die over zijn. Zelf denk ik dat het goed is als ze nog werken aan hun algehele performance, zoals het verbeteren van hun vaardigheden in de Adobe-pakketten. LinkedIn learning is daar een handig hulpmiddel bij. Werken aan hun portfolio kan natuurlijk ook. Het lijkt me zinvol als de activiteiten gericht zijn op hun toekomst na SintLucas.”
Wat vind je van het online lesgeven?
“Ik sta er dubbel in. Ik mis het directe contact met de studenten. Vanuit mijn lessen is het veel zenden. Er komt weinig terug, maar dat kan ook met mijn vak te maken hebben. Je moet je weg er in zien te vinden. We zijn cold turkey overgestapt op online lesgeven. Ik ben nu vooral bezig met de praktische dingen, zoals kunnen studenten mijn presentatie goed volgen als ik die online deel. Ik zou, als er de tijd voor was, weleens mee willen kijken met een collega. Dan kan ik daar ook weer dingen uithalen voor mijn eigen lessen. Na deze periode zie ik wel mogelijkheden om on- en offline onderwijs te combineren. Je krijgt een goed inzicht in welke studenten de verantwoordelijkheid aan kunnen om zelf aan de slag te gaan. Het maakt beter zichtbaar wat een student doet met de tijd die hij krijgt om aan opdrachten te werken.”
Wat doe je naast je werk?
“Om fit te blijven, heb ik een Me-mover gehuurd. Dat is een voertuig met drie wielen, een soort rollend fitnessapparaat. Je kan er allerlei workout-oefeningen mee doen. Het heeft twee pedalen, die je los van elkaar kunt gebruiken. Zo kun je je benen trainen met fietsen en steppen. Met dat ding een dijkje op fietsen, is wel afzien kan ik je zeggen. Ik deed altijd aan hardlopen en heb via school ook wel eens meegedaan aan de Vestingsloop in ’s-Hertogenbosch. Alleen kan ik door knieklachten niet meer hardlopen. Dit is een leuk alternatief. Ik merk onder de studenten, die ik als loopbaanbegeleider begeleid, dat er een aantal fanatiek begonnen zijn met hardlopen. Via de runkeeper-app volgen en stimuleren we elkaar. Een van de studenten had nieuwe hardloopschoenen gekocht en deelde een foto. Er komen dan reacties als ‘vette pattas’, dat heeft niet zoveel met het sporten te maken, maar is wel leuk om te lezen. Via die app houden ze onderling contact en spreken ze af om, op afstand, samen te lopen. Dat werkt motiverend.”
“Ook ga ik graag samen met mijn vrouw de natuur in en dan de gebieden waar niet veel andere mensen komen. Zo zijn we laatst met onze dochter in de schemering bevers gaan spotten, gewoon in de Nederlands natuur. Er is dichtbij nog zoveel te ontdekken en om van te genieten. Ik heb die avond wat foto’s gemaakt en die zie je hierboven.”
Wat ga je als eerste doen als deze periode voorbij is?
“Dan ga ik meteen weer beginnen met padel. Dat is een combinatie van squash en tennis. Ik vind het helemaal geweldig. Steeds meer tennisverenigingen krijgen zo’n padelbaan. Ik was heel fanatiek bezig met het volgen van lessen en het spelen van competitie tot half maart alles op slot ging. Via de chat heb ik wel contact met mijn medespelers maar dat is anders dan samen op de baan staan.”