“Ik ben trots op mijn ondernemende dochter”

Lex de Fretes is vader van tweedejaars fotografiestudente Manïs. Hij is lid van de mbo-ouderklankbordgroep. “Ik zit in deze klankbordgroep omdat ik het fijn vind om te weten wat er op de school van mijn dochter gebeurt. Ik kan een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe ideeën voor SintLucas en ik heb contact met andere ouders.”

Hoe gaat het met u?
“We hebben de afgelopen maanden natuurlijk veel thuis gezeten. Gelukkig zijn we ruim behuisd. Mijn dochter zat aan het begin van de coronacrisis in de huiskamer te werken, ondertussen hebben we haar kamer opgeknapt en kan ze daar goed werken. Ze heeft gesprekken met medestudenten en dan is het wel fijn als ze een beetje privacy heeft.”

Wat vind uw dochter van het online onderwijs?
“Iedere dag vraag ik haar wat ze van de online lessen van die dag vond. Sommige lessen zijn kort. En bij andere lessen vindt ze het lastig om haar aandacht erbij te houden. Het is natuurlijk heel wat anders. Maar ze pakt het goed op. Na de les wordt er vaak nog online met elkaar gekletst. De afgelopen maanden zijn we vaak samen op pad gegaan. Ik stel me zelf beschikbaar als model, omdat het voor haar nu lastiger is om andere mensen te vinden. Ze heeft opdrachten gemaakt, waarbij ze haar omgeving vastlegt en het stadsleven in beeld brengt.”

Hoe ervaart u deze tijd?
“In ons gezin praten we regelmatig over wat er gebeurt en in welke situatie we zitten. Voor mijn dochter is het een leuke en lastige tijd. In het begin was het moeilijk, maar je went er ook aan.

Uw dochter start in het nieuwe schooljaar met een stage. Is het gelukt om ene plek te vinden?
“Ja, dat is helemaal geregeld. Voor de coronacrisis heeft ze de contacten gelegd. In maart had ze een gesprek bij een stagebedrijf en daar kan ze in augustus beginnen. Daar ben ik wel trots op! Dat ze zo ondernemend bezig is.”

Maakt u zich zorgen over haar toekomst?
“Niet bepaald. Voor mij telt als eerste dat ze iets doet wat ze graag wil. Ze heeft dit altijd al willen doen. Na de basisschool wilde ze al naar het vmbo van SintLucas. Dat is niet gelukt en uiteindelijk is ze wel voor het mbo toegelaten. Op de middelbare school is ze er in blijven geloven. Ze werkt er hard voor dus ik maak me geen zorgen. Als vooropleiding heeft ze De Rooi Pannen gedaan en daar heeft ze een goede basis gelegd. Ze kan altijd gemakkelijk een bijbaantje krijgen. Mocht de fotografie voorbij gaan, dan kan ze altijd nog op de horeca terugvallen.”

Wat doet u in deze periode naast uw werk?
“Ik ben niet meer aan het werk, dus ik heb altijd weekend. Ik maak veel muziek. Alleen is dat nu wat minder. We spelen met mijn band voor verzorgingshuizen. Hoewel ons dat alleen maar geld kost, is het mooi om te zien hoe blij die bewoners zijn als we op komen treden. Tegelijkertijd is het ook verdrietig om te zien. Ze kunnen niet naar buiten en zitten achter glas.”

Waar kijkt u naar uit als deze coronacrisis achter de rug is?
“Dat we weer meer naar buiten kunnen en dingen kunnen doen om te ontspannen. Dat we de sociale contacten weer op kunnen pakken.  En dat mijn dochter weer kan doen wat ze wil doen.”


Foto gemaakt door Manïs de Fretes