“Ik ben geen docent geworden om alleen maar online les te geven”

Anton van den Bersselaar is docent bij de opleiding Media- en evenementenmanagement.

Hoe is het?
“Ik voel me lichamelijk en geestelijk goed. Ik heb voordat de coronacrisis uitbrak een rotperiode gehad, omdat mijn moeder is overleden en ik flink ziek ben geweest.”

Hoe bevalt het online lesgeven?
“Ik vind het supersaai de hele dag achter dat scherm. Ik ben geen docent geworden om alleen maar  online les te geven. Ik ben docent geworden om interactie met studenten aan de slag te gaan. Deze vorm van lesgeven vreet energie, omdat je op je stoel zit niet beweegt en alleen maar aan het zenden bent. Er komt weinig terug. Afgelopen week hebben we voor het eerst met studenten in kleinere groepjes contact gehad via beeldbellen en dat was veel leuker. Dan zie je elkaar tenminste en zijn de deelnemers veel actiever.  Als ik kijk naar mijn dochters dan zie ik ook verschil in hoe ze met het online onderwijs omgaan. Mijn oudste dochter (15) vindt deze vorm van onderwijs geweldig, omdat ze zich beter kan concentreren. Ze wordt niet afgeleid door wat er in de klas gebeurt tijdens de les. Aan mijn jongste dochter (10) zie ik dat ze worstelt. Ze is vrij snel klaar met de opdrachten die ze krijgt. Voor haar is het fijn dat ze nu weer een aantal dagen naar school gaat.”

Wat gaat er gebeuren met het onderwijs?
“Ik denk dat we tot de zomervakantie niet meer naar school gaan. Na de zomervakantie gaan we rustig opstarten en zal het een combinatie van on- en offline onderwijs worden. Voor sommige studenten is dat heel fijn. Maar er zijn ook studenten die thuis geen fijne werkplek hebben en die dreigen buiten de boot te vallen. Daarnaast is de slaapkamer, in de meeste gevallen de plek waar ze thuiswerken, niet de ideale plek. Want zet een puber in een kamer met een tv en een bed en je weet wat hij kiest. Ze kunnen via teams online zijn, maar niet aan de les deelnemen.”

 

Wat doe je naast je werk?

“Ik wandel en fiets veel. En ik ben bezig met het opknappen van een Solex, die stond bij mijn moeder in de garage en heb ik gekregen vanuit de erfenis. Vroeger zaten op zo’n Solex allerlei stickers en die ben ik nu aan het verzamelen. Verder zorgen we met ons gezin voor een ekster die mijn oudste dochter gevonden heeft. Het was een hulpeloos beestje en we dachten dat-ie het niet ging redden, maar hij knapte toch op nadat hij van ons eten en drinken had gekregen. Die vogel fladdert nu vrolijk door het huis. Alles wat glinstert, is interessant voor hem. Laatst pikte die in mijn shirt omdat daar een zilveren logo op stond. Hij oefent al met vliegen, dus het is wachten tot ie wegvliegt en niet meer terugkomt.”

Wat verwacht je van de toekomst?
“Ik denk dat we snel teruggaan naar hoe het was. Alleen zullen we wel beter na gaan denken over hoe we omgaan met grotere groepen en hoe en wat we aanraken. Vorige week zag ik een filmpje over hoe snel alle bezoekers van een sushi-restaurant besmet hadden kunnen raken. Doordat een iemand zijn handen niet goed had gewassen. Ik denk wel beter na over het aanraken van een deurklink of een trapleuning. Verder is het voor onze studenten Media- en evenementenmanagement natuurlijk wel een onzekere toekomst. Tot januari zullen er geen grote evenementen zijn. En als er geen vaccin wordt gevonden dan kan het nog langer duren. We adviseren de eerstejaars studenten die na de zomer op stage gaan om te kiezen voor een stageplek waar ze meer bezig zijn met media en communicatie. Ik blijf wel positief en zie wel mooie andere initiatieven ontstaan in deze branche. Zoals een online pubquiz of een online event met een DJ waar tickets voor gekocht kunnen worden.”

Wat mis je?
“Ik mis een bepaald ritme. Ik stapte ’s ochtends op de fiets, reed naar school om les te geven en dan ’s avonds weer op de fiets naar huis. Dat vervalt en dat vind ik best vervelend. Voordeel van het meer online zijn, is dat je voor sommige afspraken niet zo ver meer hoeft te reizen. Je kunt ook online afspreken en dat zal ik in de toekomst wel meer gaan doen.”

Wat zijn de positieve dingen aan deze periode?
“Het gehaast is er vanaf. We leven nu een beetje op zijn Australisch: no worries en alles op zijn tijd. ”