“Ik ben benieuwd of ik een stageplek kan vinden”

Kiky Mennen is tweedejaars student Crossmedia vormgeven.  Ze is al langer dan de verplichte weken thuis, omdat ze net na carnaval ziek werd. Voorheen had ze nooit tijd om te sporten, nu doet ze dat iedere dag.

Hoe is het?
“Het gaat heel goed. Het is nu heel anders. Je hebt veel vrije tijd. Ik besteed meer tijd aan mezelf. Even lekker niks doen en jezelf verwennen, met een kop thee muziek luisteren. Ik had nooit tijd om te sporten. Nu wel. Nadat ik ben opgestaan, doe ik eerst een uur work-outs via YouTube. Dat kan ik doen, omdat ik geen 1,5 uur onderweg ben naar school.”

Hoe heb je de afgelopen maanden ervaren?
“Ik werd na carnaval grieperig dus ben ik niet naar school geweest. Vrij snel daarna startte het online onderwijs. Ik zit dus nog wat langer thuis dan de rest. Ik moest heel erg wennen. Ik mis de 1-op-1 communicatie met docenten. Het videobellen is wel fijn, want dan zie je elkaar nog. Maar als je wat wilt laten zien uit je notitieboekje is het wel lastiger. Het voordeel is dat je lekker in je eigen omgeving zit en dat je kan pakken wat je nodig hebt. Ik loop tussendoor even naar beneden om wat uit de koelkast te halen. Nadeel is dat ik het menselijk contact mis. Met klasgenoten bel ik naast de online lessen zelf via teams. En ik videobel ook meer met vrienden. Verder ontmoet ik vrienden door met de auto op een bepaalde plek af te spreken en dan vanuit de auto met elkaar te kletsen.”

Hoe kijk je naar de toekomst?
“Ik ga vanaf eind augustus stagelopen en heb afgelopen week veertien bedrijven een mail gestuurd. Ik kreeg al vier afwijzingen, omdat ze geen plek voor een stagiaire hebben. Ik ben heel benieuwd hoe dat verder gaat. Ik wilde graag bij een evenementenbedrijf stagelopen maar de vraag is of na die zomer weer werk hebben. Volgens mijn loopbaanbegeleider is het vooral belangrijk dat ik een stageplek vind en is het jammer als dat niet in de richting is die mijn voorkeur heeft. Er zijn vanuit mijn opleiding gelukkig nog genoeg andere opties. Je kunt breed kiezen en ik blijf positief.”

Wat heb je deze periode geleerd?
“Dat plannen niet mijn sterkste punt is en dat ik daar echt aan moet werken. Ik was voor Engels vergeten om een opdracht te maken. Ik ga een prikbord halen waarop ik een weekplanning kan maken. Op school ben je meer gestructureerd bezig, omdat je gelijk in de les opdrachten maakt. De online lessen duren niet zo lang, waardoor ik meer tijd besteed aan de leuke opdrachten en die voor Nederlands, Engels en rekenen nog wel eens vergeet.”

Wat doe je naast de online lessen?
“Ik kook en eet veel! En ik doe meer aan online shopping. Verder werk ik achter de kassa bij de supermarkt, daar is het wel chaotisch met al die coronamaatregelen. Ik maak wel meer uren, dus ik heb ook meer inkomsten!”

Heb je nog een tip?
“Probeer iets nieuws, een nieuwe hobby bijvoorbeeld. Ik doe nu ook aan yoga en voel me een stuk beter!”