“Ik begin en eindig de dag positief”

Andrea Kriegl is docent mediavormgeving en typografie bij de opleiding Ruimtelijk vormgeven en de bachelor Visual Communication. In het nieuwe schooljaar stapt ze over naar de opleiding Crossmedia vormgeving. Ze blijft lesgeven aan de studenten van de bachelor.

Hoe is het met je?
“Het gaat nu goed. Na de eerste week van de lockdown zat ik er wel even doorheen. Ik heb namelijk een burn-out gehad en was nét hersteld en weer aan het werk. Na die eerste week dacht ik: dit kan ik nog niet. Gelukkig kreeg ik de tijd om mezelf rustig wegwijs te maken in de nieuwe situatie. Door mijn burn-out heb ik wel geleerd om hulp te vragen. En ik zit in een ritme. Dat is voor mij wel een hulpmiddel om me niet gek te laten maken. Ik ga voordat mijn werk begint een half uur naar buiten en ik start met een hele lekkere koffie! Verder schrijf ik aan het eind van de dag drie positieve punten op. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat ik met een student gelachen heb. Zo begin en eindig ik de dag positief.”

Hoe kijk je terug op de afgelopen maanden?
“Sommige lessen die ik geef, gaan prima online. Alleen voor de praktijklessen is dat veel lastiger. In mijn lessen ga je experimenteren met typografie en vormgeving. Je stimuleert elkaar. Die momenten kun je online niet nabootsen. Je mist iets. Ik gebruik mijn voelsprieten als ik in de les bezig ben en ik gooi mijn plan om als het nodig is. Dat is online niet mogelijk. De lessen zijn voor mijn gevoel minder uitdagend. Ik probeer in die online lessen wel studenten te stimuleren om hun werk te delen, zodat ze dichter bij elkaar komen en elkaar kunnen helpen. Voor sommige studenten werkt 1-op-1 beter. Dat doe ik iedere week bij ongeveer vijf studenten. Je voelt en ziet in zo’n gesprek dan beter hun reactie. Dan kan ik die voelsprieten weer gebruiken.”

Het schooljaar is bijna voorbij, wat verwacht je van het nieuwe?
“Het is een rare situatie, omdat ik naar een ander team ga. Werken met een nieuwe groep mensen is altijd spannend en nu helemaal. Ik heb ze alleen digitaal ontmoet. Je kunt nog niet echt ontdekken wie ze zijn. Ook ga ik mijn nieuwe klassen voor het eerst online ontmoeten. Ik denk wel dat ik een goeie keuze heb gemaakt. Ik was toe aan iets nieuws. Bij Crossmedia vormgeving is er meer aandacht voor mijn vakgebied. Ik heb vijf jaar met veel plezier bij Ruimtelijk vormgeven gewerkt, maar ik miste wel de connectie van de studenten met de inhoud van mijn lessen. Bij deze opleiding kan ik weer meer de diepte in. Ik heb zin in dat soort studenten! Het zijn wat meer rouwdouwers, wat mondiger. Dat vind ik wel leuk en kan ik wel mee dealen. Verder hoop ik dat mijn directe collega’s me meer prikkelen en neuwe inzichten geven. Binnen mijn huidige team was ik meer een eiland en moest ik het zelf doen.”

Hoe kijk je naar de toekomst?
“Ik heb nog geen zin in die drukte. Corona heeft alles vertraagd, de ratrace is tot stilstand gekomen. Wel kijk ik er naar uit om weer te gaan klimmen. Dat doe ik twee tot drie keer in de week en kon niet omdat klimaccommodaties tot de sportscholen behoren. Vanaf 1 juli mag het weer. Klimmen doe je met je hele lijf en dat vervang je niet zo maar. Het is apenkooien voor volwassenen. Ik kijk ik ontzettend uit naar de zomervakantie, want dan krijgen mijn vriend en ik een hond. Verder wil ik de goede gewoontes van de afgelopen maanden voortzetten. Positieve punten op blijven schrijven en wandelen voor het werk. Ik hoop dat iedereen het een beetje tranquillo weet te houden.”

Foto: Andrea met de spullen die ze de afgelopen vijf jaar in Boxtel verzameld heeft.