“Het is saai zonder sociale contacten”

Pierre van Bavel werkt op vrijdag als vrijwilliger voor het vmbo van SintLucas. Op die dag houdt hij in de pauzes toezicht, voert hij allerlei klusjes uit en verzorgt hij voor de medewerkers iedere week de vrijdagmiddagborrel.

Hoe gaat het met je?
“Met mij gaat het goed. Ik mis de school en het contact dat ik op vrijdag heb met leerlingen en collega’s.”

Hoe kom je de dagen door?
“Ik zorg voor mijn vrouw. Zij heeft een tijdje geleden een operatie aan haar heup gehad. Omdat ze met een rollator loopt, doe ik samen met haar boodschappen. Verder help ik met huishoudelijke klusjes zoals stofzuigen. En had ik tijd om het gras tussen de tuintegels uit te halen. Ook maak ik muziek op zolder. Ik zit namelijk in een kapel. Normaal gesproken repeteren we iedere woensdag maar dat ligt nu stil. Onze dirigent heeft twee nieuwe nummers gestuurd om te oefenen. Dat doe ik niet iedere dag hoor, zo fanatiek ben ik niet.”

Hoe houd je contact met familie en vrienden?
“De kleinkinderen komen op bezoek. Zij zitten achter in de tuin en wij voorin. Ik maak me geen zorgen om mijn eigen gezondheid, maar ik behoor door mijn leeftijd wel tot de risicogroep. Dus zo houden we op afstand contact. Mijn zoon en schoondochter hebben een tijdje in quarantaine gezeten, omdat ze in Italië waren geweest. Ze hadden geen klachten en zijn inmiddels weer aan het werk.”

Wat mis je?
“Sociale contacten, zonder die contacten is het saai. Het ouwehoeren en lachen als ik bij SintLucas ben. Via onze app-groep, met andere vrijwilligers en conciërges, houden we onderling contact en blijf ik op de hoogte van wat er op school gebeurt. En Ellis en Jurgen, medewerkers van de facilitaire dienst, hebben me gebeld. Zelf bel ik 1x per week met mijn neef van 81 en zijn vrouw die 84 is.”

Wat ga je als eerste doen als alles weer mogelijk is?
“Op vrijdag weer naar SintLucas! Hopelijk verandert daar niks aan en kan ik de borrel weer verzorgen. Ik ben in ieder geval nog niet vergeten wat iedereen drinkt. Maar het belangrijkste is dat we corona eronder krijgen!”

Foto: Barman Pierre van Bavel (l) met conciërge Johan Luijten