Rianne van der Heiden is directeur Jobs en Creations bij SiNTLUCASNXT. Via NXT kunnen bedrijven opdrachten aandragen die vervolgens door studenten, als betaalde bijbaan, uitgevoerd worden. Zo krijgen studenten de kans om ervaring op te doen in hun vakgebied, ze verrijken hun portfolio en ze verdienen er ook mee.
Hoe is het met je?
“Het gaat goed en ik ben gezond. Dat is in deze bijzondere situatie eigenlijk wel het belangrijkste!”
Hoe zijn de afgelopen weken voor NXT verlopen?
“Bij NXT werken we nu voor de zesde week thuis. Voor onze dienstverlening is dat makkelijk te doen. Nadat de scholen werden gesloten, hebben we besloten om alle jobs uit te stellen waarvoor studenten fysiek aanwezig moesten zijn. Het is nu een stuk rustiger dan we gewend zijn, omdat er veel minder jobs zijn en sommige jobs ook niet opgepakt kunnen worden. Bedrijven hadden daar zelf ook al rekening mee gehouden. De eerste drie weken hebben we even afgewacht wat er ging gebeuren. We zagen minder verkeer op onze website. Minder inschrijvingen van studenten. Vervolgens hebben we gekeken welke opdrachten we wel uit konden voeren en dat zijn de online jobs. Opdrachten waarbij online een briefing gegeven kan worden door de opdrachtgever en die studenten thuis kunnen uitvoeren. Om die jobs te werven, zijn we gestart met een online advertentie via Facebook en Instagram. Dat werkte supergoed en leverde meteen reacties op. Inmiddels hebben we dertig leads van bedrijven waarmee we aan de slag kunnen. Deze leads bellen we na en we hopen dat er opdrachten uitkomen. Het zijn met name leads voor opdrachten voor webdesign, het ontwerpen van een logo of nieuwe huisstijl.”
Komen er bij Jobs ook ander soort opdrachten binnen?
“DELA is een van onze opdrachtgevers. Twee NXTers zijn nu voor dat bedrijf nagedachtenisboeken aan het opmaken. Ze verwerken de teksten en foto’s die door nabestaanden worden aangeleverd in een bepaald format en daar wordt een boek van gemaakt. Je ziet nieuwe business-initiatieven ontstaan en het is mooi dat we daar een bijdrage aan kunnen leveren. Doordat de horeca stilligt, zijn er nu juist studenten op zoek naar een ander bijbaantje.”
Wat verwacht je dat er gaat gebeuren als deze periode voorbij is?
“Het thuiswerken zal toenemen. Je bespaart er reistijd mee en het werkt ook efficiënter. Ik verwacht meer een mix van on- en offline leren en werken. De intakes voor jobs tussen opdrachtgever en student zullen ook meer online plaats gaan vinden. Dus eigenlijk een voortzetting van wat we nu al doen. Het bespaart beide partijen namelijk tijd. Verder zie je dat het aantal opdrachten voor vlogs en filmpjes toeneemt, doordat bedrijven zich realiseren dat ze meer online aanwezig en zichtbaar moeten zijn. Zodat mensen ook op afstand kunnen zien wat je doet.”
Wat doe je naast je werk?
“Ik ben ZZP-er en werk nu minder voor NXT, omdat er minder te doen is. Ik heb me aangemeld als vrijwilliger voor het Rode Kruis, omdat ik meer tijd heb. Mijn moeder is 89 en daardoor realiseer je je dat voor ouderen mensen soms lastig is om alle online middelen bij te houden. Ik help bij het begeleiden van eenzame ouderen door onder andere een contactcirkel op te zetten. Dat is vergelijkbaar met de belboom van vroeger. Je belt mensen op om te checken of het goed met ze gaat. Tegelijkertijd knoop je een praatje met ze aan. Als ze niet opnemen, dan wordt er meteen actie ondernomen. Verder ga ik iedere dag hardlopen om in beweging te blijven en om geen vierkante kont van het zitten te krijgen. Ook besteed ik meer aandacht aan koken en verder geniet ik in onze tuin van het mooie weer. Dat geeft energie.”
Wat ga je als eerste doen als corona achter de rug is?
“Mijn moeder en mijn zoon een dikke knuffel geven en met mijn man lekker een terrasje pakken. Hopelijk is het dan weer normaal om buiten te zijn. Dat voelt nu wel raar, zeker als je andere mensen tegenkomt. Ik schrik daar toch nog wel van en loop met een boogje om de ander heen. Het blijft bizar om dit mee te maken.”