"Het leuke van mijn huidige functie is dat ik de kennis van SintLucas en mijn communicatie-opleiding kan combineren."

Frank d'Achard van Enschut

Frank d’Achard van Enschut studeerde in 2011 af als Mediavormgever. Na een vervolgopleiding Communicatie en een wereldreis startte hij in 2018 als marketing- en communicatiemedewerker bij het bedrijf GBO Innovation Makers in Helmond.

Wat ben je na SintLucas gaan doen?
“Bij de richting Grafisch Vormgeven die ik volgde bij SintLucas was ik vooral bezig met het uitvoeren van opdrachten. Na het mbo wilde ik meer bezig zijn met de theorie. Ik was geïnteresseerd in hoe je mensen kunt beïnvloeden. Ik kon het ontwerp maken voor een reclamecampagne maar wat zat erachter, daar was ik naar op zoek. Vandaar mijn keuze voor de opleiding Communicatie bij Avans Hogeschool. Je krijgt daar inderdaad meer theorie. En dat was ook wel weer wennen. Dat je heel diep op dingen in ging. Ik mistte af en toe wel het praktische. Tijdens het maken van groepsopdrachten was ik altijd goed in het vertalen van ons plan naar beeld. Gaven we als advies om een social mediacampagne op te zetten, dan deed ik daar een voorstel voor. Ook het presenteren ging me goed af, dat heb ik echt geleerd bij SintLucas.”

Wat was het verschil met SintLucas?
“Bij mijn vervolgopleiding liepen minder creatieve geesten rond. Daardoor was het wel wat saaier. Op SintLucas voelde ik me heel erg betrokken bij school en er onderdeel van, terwijl bij Avans ik me meer een student voelde. Ik had er niet zo’n goede band mee. Ik vond het zo leuk aan SintLucas dat je de deur voor elkaar openhield. Het maakte niet uit wie je was. Docent of student.”

Wat vond je van de opzet van jouw vervolgopleiding?
“De projecten op het hbo waren erg leuk. Je had meer vrijheid en mochten zelf inschatten of je naar de les ging. En ik heb de meerwaarde van tekstschrijven ontdekt voor het ontwikkelen van een (reclame)campagne.”

Hoe verliep het eerste jaar na het afronden van je hbo-opleiding?
“Ik wist niet zo goed wat ik wilde gaan doen. Met het geld dat ik gespaard had, heb ik een wereldreis gemaakt. Ik bezocht onder andere Australië en Nieuw-Zeeland. Bij terugkomst ben ik gaan solliciteren. Het was niet heel makkelijk om een baan te vinden maar ik had wel als voordeel dat ik mijn CV en sollicitatie net wat anders kon vormgeven. Ik maakte bijvoorbeeld een online brochure over mezelf. Van de twintig sollicitaties die ik de deur uitdeed, mocht ik er bij zeker zes op gesprek komen. Onder andere dus bij GBO.”

Waar sta je nu?
“Ik ben nu aan de slag als marketing- en communicatiemedewerker bij GBO in Helmond. Ik ben onder andere bezig met social media, het inschrijven voor events en organiseer deelnames aan beurzen. Het leuke van mijn functie is dat ik de kennis van SintLucas en mijn communicatie-opleiding kan combineren.”

Eigen koers
“We hebben twee grafisch vormgevers in dienst maar ik heb de kans om zelf ook nog daar mee bezig te zijn. Verder krijg je hier heel veel vrijheid om je eigen koers te varen. De reden dat ik ben aangenomen is denk ik wel dat ik een creatieve achtergrond heb. Ik pas goed tussen de rest van de creatieven die hier werken.”

Wat is GBO voor bedrijf?
“Het verzorgt het volledige proces van productontwikkeling van A tot Z: van het aanvragen van een patent tot aan het design, engineering en productie van een product. De producten zijn heel divers van constructie speelgoed, wearables of muziekattributen tot aan mayonaise verpakkingen. In Helmond zit het hoofdkantoor daarnaast heeft GBO ook een vestiging in Antwerpen, waar vooral producten ontworpen worden, en een vestiging in Hong Kong, waar ze zich richten op de productie.”

Hoe denk je over de toekomst?
“Er zijn nog zoveel dingen om te proberen. Ik wil niet vastzitten in een patroon. Ik wil experimenteren en nieuwe dingen blijven doen.”

Heb je nog een tip voor huidige SintLucas-studenten?
“Just do it! Dat heb ik zelf ook gedaan. Er zijn regels maar durf het ook net even anders te doen.”
Wil je meer weten over Frank zijn werk en reizen. Kijk dan op zijn LinkedIn of Instagramprofiel.

Frank d'Achard van Enschut