“De veerkracht van de mens is groot”

Bas van den Biggelaar geeft praktijklessen bij de opleiding Podium- en evenemententechniek.

Hoe gaat het met je?
“Ik heb de afgelopen maanden veel tijd gehad voor mijn zoontje Jannes van zeven maanden. De eerst tijd van de coronacrisis was spannend. Ik heb allerlei praktische opdrachten omgezet naar online opdrachten. De studenten en ook ikzelf gingen fanatiek aan de slag. Ik merk dat dat nu wel een beetje is verwaterd. Praktijklessen online geven is toch wat anders dan op school. En je kunt niet goed controleren of de studenten erbij zijn. Ze doen hun opdrachten nog wel maar het is minder intensief. En ik vind het minder leuk.”

Wat is er bij jouw opleiding anders door het online onderwijs?
“Voor de eerstejaars studenten is het wegvallen van de diploma-uitreiking een groot gemis. Dat was een belangrijke opdracht voor ze, waar alles samenkwam. Zowel praktische vaardigheden als ervaring als communicatie. Dat hebben ze allemaal nodig als ze op tweedejaars stage gaan. Ze hebben nu online een voorbereiding op een diploma-uitreiking moeten maken. De meeste studenten kunnen wel op stage. Alle eerstejaars komen nog voor een paar lessen op school de komende tijd. We bekijken per student wat hij of zij nog nodig heeft aan kennis over licht, geluid en beeld.”

Grote evenementen zoals festivals, concerten of theaterproducties kunnen er voorlopig niet georganiseerd worden. Wat heeft dat gevolgen voor de evenementensector? “Aan de ene kant maak ik me wel zorgen, want kunnen onze studenten na de zomer wel op stage? Zijn er genoeg stageplekken voor de tweedejaars? Aan de andere kant denk ik dat er juist veel meer werk komt. Ik verwacht, omdat de grote feesten niet door kunnen gaan, dat er veel meer kleine feesten georganiseerd gaan worden. En ook voor een kleinere feestje wil je dat het licht en geluid goed geregeld is. Dus komt er meer vraag naar allround technici. Verder verwacht ik dat het vanaf maart wel weer okay is. En de jeugd tot 35 jaar loopt sowieso minder risico dus wellicht volgen er wel initiatieven vanuit burgerlijke ongehoorzaamheid.”

Wat heb je er zelf van gemerkt?
“Ik ben ook muzikant en ik mis vooral de optredens. Ik zou met een band spelen op festival de Zwarte Cross, maar dat is afgezegd. Een aantal vrienden van mij leeft van de muziek. Zij zitten al een paar maanden zonder werk. Gelukkig zijn er ook jongens die muziekles geven. Ik speel af en toe thuis, maar niet te hard want anders wordt mijn zoontje wakker.”

Wat verwacht je van de toekomst?
“Ik hoop dat we bewuster gaan nadenken over het milieu. Dat we er iets mee doen. Ons afvragen of we nog zoveel vliegreizen moeten maken. Ik woon in Amsterdam en daar was het de afgelopen maanden leeg. Je liep gewoon alleen door de stad! Natuurlijk heb ik mijn twijfels maar ik raak niet in totale paniek. De veerkracht van de mensheid is heel groot. Ik vind het fijn dat we vanaf deze week weer terug op school zijn.”


Foto: Bas met zijn zoontje Jannes

Bas van den Biggelaar