Wat doet DeStudio van SintLucas?

Geplaatst op 12 april 2018

Studenten aan het werk in DeStudio van SintLucas op Strijp-S

In het VideoLab op Strijp-S huist DeStudio van SintLucas. Daar doen studenten van de opleidingen Mediavormgever, Digital Publishing, Audiovisuele Technologie, Game Art & Animatie en Gamedevelopment via een stage ervaring op met het vakgebied. Een groep van ongeveer vijftien mbo’ers werkt aan hele diverse opdrachten voor externe en interne klanten.

Aanbod is divers

De opdrachten die DeStudio uitvoert, worden aangedragen door het SintLucas projectbureau, onderdeel van @WORK Stages & Projecten. “Het aanbod is heel divers. Van heel groot tot klein, van simpel tot ingewikkeld”, aldus Ruud Thijssen. Hij begeleidt samen met Wietske Voermans en Jan-Hein Arens de groep studenten in DeStudio.

Zelfstandig

Studenten die aan een opdracht werken, zijn verantwoordelijk voor het hele proces: van concept tot oplevering van het eindproduct, van planning tot contact met de klant. Volgens Ruud is dat ook meteen de meerwaarde van De Studio. “Ze doorlopen hier zelfstandig het hele proces. Natuurlijk kijken we als begeleiders wel over hun schouders mee, maar dat is vooral voor de (vak)technische vragen.”


Hele uitdaging

Sanne Weijs, tweedejaars student Digital Publisher, verzorgde de vormgeving en de opmaak van het boekje Projectmatig Creëren. SintLucas gebruikt de info uit het boekje bij het uitvoeren van projecten. “Het was een hele uitdaging. Als Digital Publisher had ik nog nooit een boekje met zoveel pagina’s gemaakt.” 

Het ging volgens de student stap-voor-stap. “Ik begon met het neerzetten van de basis, zodat ik daarna makkelijk de tekst erin kon zetten. Als de basis goed is, volgt de rest vanzelf, weet ik inmiddels.” 

Juiste verdeling

Sanne kreeg veel content aangeleverd. Niet alles was van de goede kwaliteit, dus bewerkte ze ook allerlei foto’s en tabellen nog na. Verder keek ze naar de juiste verdeling tussen tekst en beeld. “Ik ben tevreden met het resultaat maar zie ook meteen weer dingen die ik de volgende keer anders zou doen. Op het scherm oogt het anders dan als je het boekje in je hand hebt.” Sanne vindt het een voordeel dat ze binnen DeStudio veel begeleiding heeft gehad. “Ruud nam er echt de tijd voor om dingen met je door te nemen. Ik denk dat daar bij andere bedrijven minder ruimte voor is.”

Ontwerpen

De tweedejaars student kent nu de ins en outs van programma’s als Indesign, Illustrator en Photoshop. Voor haar volgende stage zou ze als Digital Publisher nog meer bezig willen zijn met het ontwerpen van mediaproducten. “Ik kreeg bij De Studio al de kans om mee te denken over concepten. Dat vond ik leuk om te doen.”

Kruisbestuiving

Ruud ziet dat DeStudio de afgelopen jaar professioneler is geworden. Door de verhuizing naar Strijp-S wordt steeds vaker samengewerkt met andere partijen. De wens voor de toekomst is dat er ook ruimte komt om samen te werken met andere mbo- en hbo-opleidingen. Dat ook die studenten bij DeStudio terecht kunnen voor een stage. “Ik denk dat dat voor een mooie kruisbestuiving zou zorgen”, aldus Ruud.