PRAKTISCHE ZAKEN

Op deze pagina zetten we een aantal praktische zaken op een rij.

Studiegidsen
De studiegidsen van onze mbo-opleidingen kun je hier als .pdf downloaden. Kijk bij je opleiding en bij het jaar dat je gestart bent (cohort) met de opleiding bij SintLucas.

Kosten
De belangrijkste kosten van de opleiding bestaan uit het lesgeld, een schoolbijdrage aan het SintLucas fonds en de aanschaf van een laptop en leermiddelen. Bekijk via de informatie voor studenten Eindhoven via deze link. De informatie voor studenten in Boxtel staat op deze site.

Lesgeld
De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld en dit betaal je rechtstreeks aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Voor studiejaar 2014 – 2015 is dit bedrag 1.118 euro. Je betaalt alleen lesgeld als je 18 jaar of ouder bent. Dan krijg je ook een OV-chipkaart. Ben je nog geen 18, dan betaal je dus geen lesgeld, maar heb je ook geen recht op een OV-chipkaart. Meer informatie over het lesgeld, studiefinanciering en ov-jaarkaart kun je vinden via de website van DUO-IB Groep.

Reiskosten
Studenten jonger dan 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen, maar moeten wel rekening houden met reiskosten voor het openbaar vervoer. Voor minderjarige mbo-studenten uit Limburg is het mogelijk om een reiskostenvergoeding aan te vragen. In de Provincie Noord-Brabant is er een voordelig busabonnement voor 16- en 17-jarigen.

Limburg
Limburgse mbo-studenten die hun opleiding buiten de provincie Limburg volgen,kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de reiskosten. Deze subsidie kan worden aangevraagd bij de Provincie Limburg. Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 1 maart 2014. Deze vergoeding geldt voor het studiejaar 2013-2014. De vergoeding kan aangevraagd worden vanaf 1 oktober 2013 tot en met 1 maart 2014. De maanden september 2013 tot en met juni 2014 worden dan vergoed. Kijk voor meer informatie op deze website.

Brabant
In Brabant is er voor jongeren het busabonnement ‘Brabant vrij 16- en 17-jarigen maand'. Dit maandabonnement kost € 40,85 per maand en zal uitsluitend te gebruiken zijn in combinatie met een Persoonlijke OV-chipkaart. Met het abonnement kunnen 16- en 17-jarigen de hele maand op werkdagen (maandag t/m vrijdag) onbeperkt reizen met de bussen van Arriva, Veolia Transport en Hermes in Brabant. Het abonnement is niet geldig in het weekend en tijdens Nationale feestdagen. Meer informatie via deze website.

SintLucas fonds
De overheid stelt jaarlijks een budget beschikbaar aan SintLucas waaruit het (standaard) onderwijs kan worden aangeboden. SintLucas wil zich onderscheiden door naast dit onderwijsaanbod een aantal extra activiteiten en faciliteiten te bieden die de kwaliteit en aantrekkelijkheid van het onderwijs verhogen. Dit extra aanbod wordt bekostigd vanuit de eigen bijdrage van studenten aan het SintLucas fonds. Het SintLucas fonds maakt onder meer excursies, kluisjes, sociale activiteiten en het uitlenen van apparatuur mogelijk. De bijdrage aan het SintLucas fonds bedraagt 100,- euro per studiejaar.

Laptop
Om je opleiding bij SintLucas goed te kunnen doorlopen, is een laptop onmisbaar. Daarom stellen we het verplicht dat iedere student een laptop aanschaft die voldoet aan een aantal specificaties. Via school kan deze laptop tegen een aantrekkelijke prijs en met goede servicevoorwaarden worden gekocht. In dit document lees je meer over de aanschaf van een laptop als je start met een opleiding bij SintLucas. Studeer je al bij SintLucas en moet je een nieuwe laptop aanschaffen, dan kun je in dit document meer informatie vinden.

Software
Een licentie voor de benodigde software kan ook voordelig via school worden aangeschaft. Qua kosten voor laptop en software moet je rekenen op een bedrag tussen de 650 en 950 euro voor het eerste studiejaar, dit is medeafhankelijk van de opleiding die je volgt. Kosten voor een softwarelicentie voor de volgende jaren zijn ongeveer 120 euro. Meer informatie over het aanschaffen van software staat in deze handleiding.

Leermiddelen
Naast bovengenoemde zaken dien je voor de opleiding spullen aan te schaffen zoals bijvoorbeeld schrijfmateriaal, rekenmachine en voor sommige opleidingen werkkleding. De kosten van deze leermiddelen verschillen per opleiding. Hierbij gaat het grotendeels om leermiddelen die je in het eerste jaar van de opleiding aanschaft en alle jaren die je bij SintLucas studeert kunt gebruiken. Als je bent aangenomen voor een opleiding bij SintLucas krijg je meer informatie over de kosten van de leermiddelen.

Studentenstatuut
In het studentenstatuut staat beschrijven wat de regels, rechten en plichten zijn bij SintLucas. Er is een versie voor de locatie Eindhoven en een versie voor de locatie Boxtel.

Klachtenregeling
Voor informatie over de klachtenregeling kijk je hier.