VORMGEVEN, COMMUNICATIE & RUIMTE

Boxtel - niveau 4

Naast specialisten binnen de designwereld is er steeds meer behoefte aan generalisten: vormgevers die 2-dimensionale met ruimtelijke vormgeving weten te combineren. Je leert in deze opleiding totaalconcepten ontwikkelen die je kunt vertalen naar ruimtelijke presentaties als beursstands en displays, interieurs, styling en grafische en interactieve toepassingen als reclamecampagnes.

Let op: deze opleiding heeft een andere insteek dan voorheen gecommuniceerd. Je wordt opgeleid tot een generalist in 2D én 3D vormgeving. Je legt zelf door middel van keuzedelen en modules accenten in je opleiding. Hierdoor kun je je eventueel focussen op 2D of 3D vormgeving.

Je ontwerpen zijn altijd afgestemd op de identiteit en de boodschap van de opdrachtgever en op de doelgroep. Je leert dan ook veel over marketing en communicatie. Handmatig en door middel van computerpresentaties visualiseer je jouw idee. Ruimtelijk en technisch inzicht zijn in dit vakgebied belangrijk evenals gevoel voor trends en stijl. Daarnaast is er veel aandacht voor kleur, vorm, licht, beeldgebruik en materialen. Door middel van keuzedelen en modules ga je accenten leggen in je opleiding.

Vakken
Naast algemene vakken komen beroepsgerichte vakken als conceptontwikkeling, marketing, vormgeven, visualiseren, styling, materialenleer, kleurenleer, licht, 2D- en 3D- softwareprogramma’s en 3D-printing aan bod.

Na de opleiding
Je hebt alles in huis om je te ontwikkelen tot een allround vormgever of conceptontwikkelaar die  bij een full service bureau of als zelfstandige aan de slag gaat. Of je specialiseert in stand- of decorontwerp, interieurvormgeving, binnenhuisarchitectuur, styling of 2D-vormgeving. Ook kun je doorstuderen aan een groot aantal hbo-opleidingen in binnen- en buitenland als de Design Academy Eindhoven, Hogeschool Thomas Moore in Mechelen (B), Willem de Kooning Academie in Rotterdam, St. Joost in Breda of bijvoorbeeld de communicatie, media & vormgeving opleiding bij Fontys.

Toelatingseisen
Voor Vormgeven, communicatie & ruimte gelden de volgende toelatingseisen:

  • minimaal een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg
  • een overgangsbewijs van studiejaar 3 naar 4 van havo of vwo
 
Uitstroomprofielen