VORMGEVEN, COMMUNICATIE & RUIMTE

Boxtel - niveau 4

Naast specialisten binnen de designwereld is er steeds meer behoefte aan vormgevers die 3-dimensionale met 2-dimensionale vormgeving weten te combineren. Je leert in deze opleiding totaalconcepten ontwikkelen die je kunt vertalen naar ruimtelijke presentaties als beursstands of displays, interieurs, styling en grafische en interactieve toepassingen voor bijvoorbeeld reclamecampagnes.

Je ontwerpen zijn altijd afgestemd op de identiteit en de boodschap van de opdrachtgever en de doelgroep die moet worden bereikt. Je leert dan ook veel over marketing en communicatie. Handmatig en door middel van computerpresentaties visualiseer je jouw idee. Ruimtelijk en technisch inzicht zijn in dit vakgebied belangrijk evenals gevoel voor trends en stijl. Daarnaast is er veel aandacht voor kleur, vorm, licht, beeldgebruik en materialen. 

Door middel van modules, projecten en stages kun je in de loop van de opleiding accenten leggen in een van de volgende richtingen: 

Vormgeving ruimte: hierbij kun je denken aan het maken van interieurontwerpen voor bedrijven, winkels of andere ruimtes.
Vormgeving product: voorbeelden van producten zijn meubels, relatiegeschenken of gebruiksvoorwerpen, maar ook 3-dimensionale ‘communicatie-uitingen’ zoals displays of verpakkingen.
Vormgeving media: in deze richting ga je aan de slag met het ontwerpen van media-uitingen als brochures, posters of een website of je ontwikkelt een volledige reclame- of social media campagne.

Vakken
Naast algemene vakken komen beroepsgerichte vakken als conceptontwikkeling, marketing, vormgeven, visualiseren, styling, materialenleer, kleurenleer, licht, 2D- en 3D- softwareprogramma’s en 3D-printing aan bod.

Na de opleiding
Je hebt alles in huis om je te ontwikkelen tot een allround vormgever of conceptontwikkelaar die  bij een full service bureau of als zelfstandige aan de slag gaat. Of je specialiseert in stand- of decorontwerp, interieurvormgeving, binnenhuisarchitectuur, styling of 2D-vormgeving. Ook kun je doorstuderen aan een groot aantal hbo-opleidingen in binnen- en buitenland als de Design Academy Eindhoven, Hogeschool Thomas Moore in Mechelen (B), Willem de Kooning Academie in Rotterdam, St. Joost in Breda of bijvoorbeeld de communicatie, media & vormgeving opleiding bij Fontys.

Toelatingseisen
Voor Vormgeven, communicatie & ruimte gelden de volgende toelatingseisen:

  • minimaal een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg
  • een overgangsbewijs van studiejaar 3 naar 4 van havo of vwo

Bachelor University of Northampton
Excellente studenten van de richtingen Vormgeven, Communicatie en Ruimte en Vormgeven, Media en Technologie (Eindhoven) krijgen de mogelijkheid om tijdens hun mbo-4 opleiding te starten met de Britse bachelor (BA) Hons Graphic Communication van de School of Arts University of Northampton UK. Je sluit de bachelor bijna gelijktijdig af met je mbo-4 opleiding. Meer informatie via deze flyer.

 
Uitstroomprofielen