Toelating MBO

Op deze pagina vind je informatie over aanmelding en de toelating bij SintLucas.
Op deze pagina vind je informatie over aanmelding en de toelating bij SintLucas.

AANMELDING

Vanaf 1 oktober 2016 kun je je via deze site digitaal aanmelden voor een van onze mbo-opleidingen voor het schooljaar 2017-2018.

TOELATING

SintLucas krijgt meer aanmeldingen dan we studenten kunnen plaatsen. Als je bij SintLucas wilt studeren moet je daarom eerst toelating doen. Je wordt dus niet automatisch na je aanmelding geplaatst. De toelating bestaat uit een gesprek, portfolio en (thuis)opdracht.

Gesprek

In een toelatingsgesprek beoordelen we of een opleiding bij SintLucas geschikt is voor jou. We kijken onder andere naar jouw talent, je motivatie en wie jij bent. Het gesprek vindt plaats bij SintLucas met twee docenten. Daarnaast breng je werk mee (portfolio) dat je interesse en je talent in het vakgebied laat zien. De uitnodiging en informatie voor het toelatingsgesprek ontvang je ongeveer drie weken voordat het gesprek plaatsvindt. Binnen vier weken nadat het gesprek heeft plaatsgevonden, krijg je schriftelijk bericht of je wordt geplaatst of afgewezen.

Portfolio

Bij SintLucas wordt bij de toelating ook een portfolio gevraagd. Een portfolio is voor vormgevers, fotografen of bijvoorbeeld architecten een map waarin ze werk verzamelen om geïnteresseerden of mogelijke opdrachtgevers te laten zien wat ze kunnen. Je hebt vast al werkstukken gemaakt die je kunt laten zien. Bijvoorbeeld een tekening, een foto, een filmpje, een website, een game, een werkstuk van klei of ander materiaal of een kamer die je hebt geschilderd of ingericht.

Werkstukken
Kies verschillende werkstukken waar je trots op bent en neem deze mee naar het gesprek of breng foto’s mee als het onmogelijk is om het werkstuk zelf mee te nemen. Als je digitaal werk of filmpje wilt laten zien, dan zorg je zelf voor een laptop. In het toelatingsgesprek vertel je waarom je deze werkstukken hebt gekozen, of het schoolopdrachten waren of vrij werk en hoe je ze hebt gemaakt. Je vertelt wat je idee was en hoe je het hebt uitgewerkt. Welke stappen heb je doorlopen en wat heb je er van geleerd.

Goed beeld
De keuze van het werk dat je toont is dus vrij, maar het moet de docenten van SintLucas waar je het toelatingsgesprek mee hebt een goed beeld geven van hoe jij tot nu toe bezig bent geweest op het (creatieve) vakgebied. Doe je toelating voor de opleidingen Podium- en evenemententechniek of Media- en evenementenmanagement dan bestaat jouw portfolio meer uit ervaringen die je hebt opgedaan tijdens het organiseren van een evenementen of het verzorgen van licht en geluid tijdens een voorstelling of activiteit. Een verslag van deze activiteit, eventueel met foto’s, geeft ons dan een beeld van jouw ervaringen. Je vertelt over hoe je het hebt aangepakt en wat jouw rol was.

(Thuis)opdracht

Voor het toelatingsgesprek maak je thuis een opdracht die je meeneemt of je voert een opdracht uit bij SintLucas, dit verschilt per opleiding.